Hrvatska
Regija
FOTO: Musa i Ukić za svjetliju budućnost Cedevite

FOTO: Musa i Ukić za svjetliju budućnost Cedevite

Autor: Paulo Sarić

Hrvatski je prvak najbolje sačuvao za kraj te je serijom 12-1 zaključio utakmicu i došao do velikog preokreta.

Cedevita je nakon teške borbe slavila u derbiju 19. kola Jadranske lige protiv Budućnosti rezultatom 76-71. Momčad Jurja Zdovca je nakon dobrog prvog poluvremena upala u krizu, no tada se ukazao mladi Džanan Musa koji je uz pomoć Roka Lenija Ukića i Filipa Krušlina odveo svoju momčad do vrijedne pobjede i možda i sačuvao posao slovenskom treneru.

Nakon izjednačenog početka, kakav se i očekivao s obzirom na snagu i kvalitetu večerašnjih suparnika, Cedevita je podigla intenzitet obrane te u posljednje četiri i pol minute prve četvrtine nije primila koš iz igre što je iskoristila da se serijom 8-1 odvoji na (22-17. U sličnom se ritmu nastavilo i u drugoj dionici pa je prednost domaće ekipe rasla sve do plus devet (33-24) u 17. minuti. Razigran je bio kapetan hrvatske reprezentacije Filip Krušlin koji je predvodio napad Zagrepčana, no s druge je strane odgovorio bivši igrač Vitamina Nemanja Gordić koji je s pet poena u posljednje dvije minute zaustavio krvarenje i osigurao svojoj momčadi šansu u drugom poluvremenu.

FOTO: Cedevita/Marin Sušić

Iako je Nichols zabio prve poene nakon povratka iz svlačionica, gosti su odgovorili serijom 0-8 u koju su ugradili dvije trice te su se ekspresno vratili u egal (41-41). Budućnost je  u prve dvije minute nastavka zabila dvije trice, jednu više nego u čitavom prvom poluvremenu, što joj je dalo zamašnjak za drugi dio utakmice. Džanan Musa je dobrom rolom sredinom dionice vratio Zagrepčane na plus sedam (50-43), no ubrzo se razigrao Kyle Gibson koji je povezao sedam koševa i vratio svoju momčad na posjed zaostatka. Džikićeva škvadra je podigla agresivnost u obrani što je omelo domaćine, a i proradio je dalekometni šut Crnogoraca pa se u posljednjih deset minuta ušlo s minimalnom prednošću gostiju (56-57).

Do kraja smo gledali izjednačen i borben susret u kojemu su obrane bile na višoj razini od napada, a u tim se trenucima „odnikud“ pojavio mladi Aleksa Ilić koji je vezao sedam poena i uhvatio nekoliko bitnih skokova u napadu čime je držao svoju momčad u prednosti na otvaraju posljednje četvrtine. Cedevita je u nekoliko navrata koševima Muse prilazila na samo posjed zaostatka, no nikako se nije uspijevala vratiti u vodstvo te se u posljednje dvije minute ušlo sa 68-69 za goste.

FOTO: Cedevita/Marin Sušić

Olakotna je okolnost za Zdovčevu momčad bio iskorišten bonus od strane crnogorskog prvaka pa je veteran Roko Leni Ukić iskusno izborio slobodna bacanja za prvo vodstvo svoje momčadi nakon gotovo 15 minuta (70-69). Na drugoj je strani Musa ukradenom loptom potvrdio svoju dobru partiju i omogućio Zagrepčanima napad pri minimalnom vodstvu. Loptu je uzeo Ukić, zavaljao Kylea Landryja i pogodio za plus tri.

Ipak, junak domaćina je bio mladi Džanan Musa koji je još jednom izvrsnom obrambenom reakcijom blokirao Gibsona pri šutu za tri poena nakon čega je u maniri prekaljenog igrača savladao instinkt da junački riješi idući napad, pokazujući da sazrijeva na terenu i prepustio loptu Cherryu koji je pronašao raspoloženog Krušlina koji je ubacio tricu pod prekršajem i prelomio utakmicu. Do kraja je ostalo 28 sekundi što je, svom naporu unatoč, gostima bilo premalo da nadoknade sedam poena minusa.

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Filip Krušlin s 19 koševa i četiri asistencije, a junaci domaće momčadi bili su i Džanan Musa koji je s 15 poena, šest skokova i tri ukradene lopte nadopunio vrlo dobru obrambenu partiju i Roko Leni Ukić s devet koševa i šest asistencija, dok je najbolji u crnogorskim redovima bio Gibson s 19 koševa i šest skokova.