Hrvatska
Mustapić i Brokeri slomili Junakovića i družinu u posljednjoj četvrtini

Mustapić i Brokeri slomili Junakovića i družinu u posljednjoj četvrtini

Autor: Saša Ćirić

Teška i na trenutke ružna utakmica je otišla na stranu gostiju.

Dvoboj Šibenika i Vrijednosnica Osijek je, bar prije početka prvenstva, bio projiciran kao dvoboj momčadi koja će se grčevito boriti za opstanak (Šibenik) s jedne strane, te momčadi koja bi uz malo sreće mogla biti dark horse domaćeg prvenstva (Osijek) s druge strane.

Jasno je da je nakon tek tri odigrana kola nezahvalno donositi bilo kakve zaključke, ali mlada momčad s Baldekina sezonu za sezonom nastavlja s dobrim igrama i rezultatima koji su, s iznimkom sezone 2016/17, bili iznad svih očekivanja.

Osijek je ove sezone složio zanimljivu momčad, koja je dodatkom hrvatskog reprezentativca Jakova Mustapića dobila dodatnu kvalitetu, koja će joj trebati u domaćem prvenstvu, ali i u Alpe Adria Cupu.

Šibenik je tako nakon uvodne pobjede na svom parketu protiv Gorice i tijesnog poraza u gostima kod Cibone dočekao Vrijednosnice, koje su u prvom kolu doživjele poraz od momaka sa širokog Cedevitinog rostera, da bi u drugom kolu u dvoboju klubova koji nas predstavljaju u međunarodnom natjecanju klubova srednje i južne Europe uvjerljivo svladali Škrljevo.

Gosti su u susret ušli s hendikepom u visokoj liniji, Nikola Turalija je zbog ozljede leđa bio primoran susret odgledati s klupe. U početnim minutama susreta obje momčadi teško povezuju konce u napadačkom dijelu, tek Toni Nakić kod domaćih i Mustapić kod gostiju uspijevaju povezati dva kvalitetna šuta. Prvu ozbiljniju seriju rade Osječani, koji od tri poena minusa (11-8) prelaze u vodstvo od pet poena (11-16). Briljiraju u tim trenucima Mustapić i Domagoj Vrkić, za kojeg Pavao Paić nema obrambenih rješenja. Šibenčani uzvraćaju pa u finišu prvog perioda ponovno dolaze u vodstvo (18-16). 

Druga četvrtina je ponudila bolju i konstantniju igru gostiju, dok je Martin Junaković muku mučio s puno dužim i krakatijim Ozrenom Pavlovićem, koji ga je tjerao da se dodatno pomuči za svaki prodor i šut. Nekoliko čudnovatih promašaja domaćih momaka (polaganja Paića i kapetana Domagoja Bašića) su upravo ono što je napravilo razliku od +4 za goste na poluvremenu (30-34).

Treću četvrtinu Junaković otvara uzastopnim ubačajima, što je dalo naznaku njegovog ulaska u zonu. No, za razliku od susreta protiv Gorice, pa dobrim dijelom i onog protiv Cibone, to se nije dogodilo. Osječani su nastavili s pritiskom na Junakovića, koji je tu i tamo uspijevao pronaći put do koša, ali uz veliku potrošnju lopti. Ostatak domaće momčadi je također bio prilično nervozan, no unatoč tome su uspjeli prijeći u vodstvo na kraju treće četvrtine (51-46).

Ključni trenuci susreta su se dogodili početkom četvrte četvrtine, kada gosti serijom 12-2 tjeraju domaćeg stratega Mira Jurića na čak dva rana time-outa. S rezultatom na njihovoj strani, gosti su počeli igrati racionalno, s dugim napadima. Svaku rupu u vanjskoj liniji je u tim trenucima iskorištavao mladi Mario Ihring. Trenutak u kojem su domaći navijači počeli shvaćati da će njihovi ljubimci doživjeti prvi domaći poraz u sezoni došao je tri minute prije kraja utakmice, kada je Franko Šango s istekom napada pogodio dalekometnu tricu za +7 (59-66). U sljedećem napadu je i posljednja nada Šibenika umrla, nakon što je Abdul Malik Abu snažno zakucao. 

Pobjedničku momčad predvodio je sjajni Mustapić (19 poena, 8 skokova), dok je Ihring dodao 16 poena. Kod Šibenčana je najbolji strijelac poslovično bio Junaković, ali uz puno potrošenih lopti (13 poena, šut iz igre 5-17). Tonko Vuko je dodao 11 poena i 10 skokova.

Na press konferenciji Jurić nije krio nezadovoljstvo, odbijajući konotacije o mladosti i neiskustvu. S druge strane, Krstić i Mustapić su bili složni u činjenici da je Baldekin iznimno vruć teren i da nitko neće lako uzeti bodove u Šibeniku.

Nakon tri kola Šibenik ima omjer 1-2, a Osijek 2-1.