Hrvatska
Regija
MZT je klasična makedonska ekipa, ali ne bi smjeli disati bolje nego mi

MZT je klasična makedonska ekipa, ali ne bi smjeli disati bolje nego mi

Autor: Paulo Sarić

Cijela sezona stane u dva ili tri boja.

Nakon 22 regionalna boja Zadrani kreću u odlučujuće bitke. Nezavidna situacija dodatnih kvalifikacija za ostanak među jadranskom elitom dodatno je otežana subotnjim događajima izvan parketa, no trener Nazor zasigurno neće dopustiti da takve stvari skenu njegove momke s pravog kolosijeka. Izbora praktički i nema, želi li se i dogodine nastupati u ABA ligi mora se doći do dviju pobjeda nad MZT-om. U 40, 80 ili 120 minuta, ili pokoju više, nebitno… Cijela sezone stane u okršaj s Makedoncima.

- Smatram da bi bilo licemjerno reći bilo što osim da očekujemo pobjedu i da se već neko vrijeme pripremamo za to. Vlada opća mobilizacija i mislim da motiva neće nedostajati. Imamo svoje adute i svoje prednosti koje moramo zdušno i zajednički nastojati agresivno prenijeti na teren – izjavio je domaći trener i objavio radosnu vijest - momčad je kompletna. Božić se vratio. Imamo neke tekuće probleme, ali nadam se da će svi biti maksimalno spremni, motivirani i mobilizirani za susret.

Pobjeda u Krešinom domu bila bi veliki zalog pred put u Skopje te bi otvorila mogućnost da Zadrani pitanje ostanka riješe već do Uskrsa.

- Nisam toliko pametan da gledam dalje od sutrašnjeg dana. Ako netko jeste, neka mi pomogne. Fokusiran sam na utakmicu u pet i ne bi bilo pošteno da i o čemu drugome razmišljam.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Makedonci su ligaški dio sezone završili na trećoj poziciji iza Sixt Primorske i OKK Sparsa, da bi u polufinalu doigravanja u dvije utakmice izbacili Sarajlije i osigurali veliko finale. Tamo su bili bez šansi protiv Golemčevih trupa, no priliku za popravni imaju već danas.

- Teško je staviti fokus na pojedince, mada neki od njih i odskaču, jer se radi o momčadi koja može igrati s deset igraća, a u užoj rotaciji igra s njih osam. Popunjeni su na svim pozicijama i na svim pozicijama imaju alternativu. Igrači s klupe, poput rezervnog razigravača Magdevskog, nekada odrade rolu od nominalno prvog 'playa' Medforda tako da zaista trebamo obratiti pozornost na sve. Cijenim šutera Damjana Stojanovskog, ali i njegova zamjena Marko Simonovski treba tako malo prostora i tako malo vremena da uđe u seriju. Da ne govorim o Samaržiskom na poziciji 'pet' ili o Ivanovu koji je bio naš kapetan. Nažalost nije s nama nego u MZT-u, ali što je tu je. Moramo imati odgovor na sve i na tom tragu trebam spremiti svoje momke.

Nazor se proteklih godina prometnuo u specijalista za osiguravanje ostanka u ABA ligi i čovjeka kojega se prvog zove kada momčad treba vaditi iz blata. Potvrdio je to već u Zadru, Ciboni, ali i u MZT-u kojeg je prije dvije sezone spasio ispadanja. S obzirom na skopsko iskustvo 40-godišnji Splićanin ima vrijedan uvid u to kako dišu Makedonci.

- Kako dišu? Dok sam bio dole čitao sam studije i to je najneugodniji zrak po pluća čovjeka u čitavoj Europi, što se tiče industrije i zagađenosti. Mislim da je ovdje s Velebita i s Mediterana puno bolji zrak. Ne bi smjeli disati bolje nego mi – kroz smijeh je kazao Nazor i nastavio u ozbiljnom tonu - šalu na stranu, oni su dobar i organiziran klub. Imao sam priliku raditi dolje i nosim ugodna iskustva. Financijski su stabilni te imaju dobre uvjete za rad. Nažalost, ispali su iz ABA lige te se žele vratiti nazad. Ja se nadam da neće preko naših leđa. Organiziran su klub i napravili su iskorak u odnosu na druge abaligaše osim Primorske. S pravom su ovdje i s pravom streme da se vrate, ali mi moramo imati odgovor na to.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Puno komplimenata za momčad koja je u 120 minuta vodila možda desetak u finalu Druge ABA lige.

- Primorska je pokazala čvrstinu i fizičku košarku, te rotaciju i tempo čime su slomili suparnika. Primorska je, rekao bih, klasična slovenska ekipa, a MZT je klasična makedonska ekipa s malo više košarke, malo više šmeka. Ali, kada ih se pritisne teže odgovaraju. Što se tiče skautinga triju finalnih utakmica, to je u globalu to, da ne idemo u detalje. Nešto bih ostavio i za svlačionicu… - zaključio je Nazor.

Utakmica se igra u dvorani Krešimir Ćosić s početkom u 17 sati.