Hrvatska
Regija
MZT na krilima Mavre do velikog iznenađenja u Zagrebu

MZT na krilima Mavre do velikog iznenađenja u Zagrebu

Autor: Paulo Sarić

Pozorni i pospani Vukovi pali bez ispaljenog metka.

Cibona je iznenađujuće poražena na svom terenu u 16. kolu Jadranske lige od MZT-a. Makedonski je prvak nošen bučnom podrškom svojih navijača na krilima raspoloženog Dominika Mavre svladao Vukove rezultatom 77-92 i zadržao nadu u ostanak u regionalnoj ligi.

Početak susreta nije nagovještavao nepovoljan rasplet za Zagrepčane. Gostujući je trener Željko Lukajić već nakon tri minute bio primoran pozvati prvu minutu odmora nezadovoljan viđenim na terenu što je nakratko konsolidiralo njegovu momčad koja je tricom Marka Simonovskog povela na ulasku u sedmu minutu (10-11). No, Cibona se ubrzo vratila u vodstvo koje je održavala do početka druge dionice. A tada je na scenu stupio Mavra koji je inicirao seriju Makedonaca 0-9 koja je preokrenula tijek dvoboja. Cibosi su zaigrali opušteno, ležerno, nedovoljno angažirano u obrani što su gosti iskoristili da preuzmu kontrolu nad utakmicom.

FOTO: Cibona/Zeljko Baksaj i Goran Lusic & Domagoj Vranar

Na odmor se otišlo s 38-41 za MZT koji je nastavio u istom ritmu. Žorić nije mogao sam kontrolirati skok, pa su se igrači Ante Nazora pretjerano skupljali u reket što su Skopljani iskoristili da se tricama odvoje na dvoznamenkastu prednost. Damjan Stojanovski je u 24. minuti pogodio za 43-55, da bi isti igrač nekoliko minuta kasnije odveo svoju momčad na plus 15 (54-69). S istom se razlikom ušlo i u posljednjih deset minuta. Vukovi su se pokušali vratiti tricama, no šut ih nije služio, a u takvim se situacijama, uz obranu poroznu poput današnje, Zagrepčani ne mogu nadati pobjedi. Simonovski je novom tricom, svojom četvrtom, odveo MZT na plus 17 (69-86) i stavio „točku na i“ popodnevnog susreta. Uspjeli su domaćini prići na devet koševa zaostatka dvije minute prije kraja, no nisu imali snage ozbiljnije priprijetiti raspoloženim Makedoncima koji su mirno priveli susret kraju.

Najefikasniji u redovima pobjednika bili su Dominik Mavra i Damjan Stojanovski s po 18 koševa, čemu je hrvatski reprezentativac dodao i deset asistencija i šest skokova, dok je, već standardno, najbolji u redovima Cibosa bio Luka Žorić s 20 poena i šest uhvaćenih lopti.