Regija
MZT ostao bez najboljeg igrača

MZT ostao bez najboljeg igrača

Autor: Paulo Sarić

Američki razigravač je napustio klub iz Skopja s kojim je imao valjani ugovor i preselio u Izrael.

Makedonski prvak i sada već višegodišnji član ABA lige MZT iz Skopja jučer je izgubio svoga najboljeg igrača iz prošle sezone. Iako su iz makedonskog kluba već mjesecima najavljivali da će Xavier Thames biti nositelj pretežito domaće momčadi, sinoć su sporazumno raskinuli ugovor s američkim razigravačem te mu dali odriješene ruke da pronađe novog poslodavca.

Inicijativa za raskidom je navodno došla od Thamesa koji je dobio unosnu ponudu iz Izraela s kojom se MZT nije mogao nositi, pa su u upravi skopskoga kluba zaključili da je bolje pustiti igrača i pritom možda i ponešto zaraditi, ili makar uštedjeti na izdacima koji bi otišli na plaću, nego zadržati nezadovoljnog Amerikanca u momčadi.

Xavier Thames je nakon sveučilišne karijere koju je podijelio između Washington Statea i San Diego Statea izabran predzadnjim odabirom na draftu 2014. godine od strane Toronto Raptorsa da bi ubrzo bio zamijenjen u Brooklyn Netse. Ipak, debi u najjačoj ligi svijeta nije dočekao već je potpisao za Sevillu. U Španjolskoj se zadržao tek nekoliko mjeseci, tijekom kojih je imao malu minutažu i zanemariv učinak, prije nego se vratio u SAD potpisavši ugovor s Fort Wayneom iz Razvojne lige. U Ludim mravima je ostao narednu sezonu i pol, a kada je postalo jasno da će teško dobiti priliku u NBA ligi vratio se u Europu. Ovaj put je odabrao ponešto lakše okruženje za početnika u profesionalnoj košarci i potpisao za MZT.

Odmah se nametnuo kao lider momčadi koja je protekle sezone doživjele ogromne promjene. No, upravo je Thames bio doza stabilnosti zahvaljujući kojoj je klub ostao u ligi i na koncu dogurao do naslova prvaka Makedonije. Prošle je sezone u 21 utakmici regionalne lige prosječno zabijao 12.4 poena uz 3.5 skoka i 2.4 asistencije, te 1.1 ukradenu loptu po susretu.


Istoga dana kada je dobio sporazumni raskid ugovora s makedonskim prvakom pronašao je novi angažman potpisavši za Bnei Herzlyju. U Izraelu bi se trebao zadržati naredne dvije sezone.