Time-out
Na današnji dan osnovan je KK Ivančica Ivanec, vremeplovom se vraćamo u 1978. godinu

Na današnji dan osnovan je KK Ivančica Ivanec, vremeplovom se vraćamo u 1978. godinu

Autor: KK Ivančica Ivanec Photo: KK Ivančica Ivanec

Sretan rođendan!

18. ožujka 1978. osnovan je Košarkaški klub Ivančica Ivanec.

Godine 1978. Jugoslavija bez poraza osvaja Svjetsko prvenstvo u košarci održano u Manili, pobijedivši u finalu Sovjetski savez nakon produžetaka, rezultatom 82:81.  U sastavu Jugoslavije bili su tada Dražen Dalipagić, Dragan Kićanović, Ratko Radovanović, Peter Vilfan, Zoran Slavnić, Mirza Delibašić,  Krešimir Ćosić, Duje Krstulović, Željko Jerkov, Rajko Žižić, Branko Skroče i Andro Knego, a trener je bio Aleksandar Nikolić. Te je godine sarajevska Bosna osvojila titulu prvaka države, ispred Partizana i Jugoplastike.

Kako u cijeloj bivšoj državi, tako je i kod nas nogomet tada najpopularniji sport. Koševi su na garažnim vratima, zidovima, stablima i stupovima. Igra se na travi, po šoderu ili šuti. Izgradnjom asfaltiranih terena raste interes za rukometom i košarkom pa se tih godina u sklopu Društva za sport i rekreaciju „Partizan“ okuplja grupa entuzijasta predvođenih Ivanom Buderom i Nenadom Gradičekom koji počinju s košarkom u našem gradu. Uz Muca i Nenija, tu su još Dragutin Županić Dikle, Darko Vrček Čaplja, sve redom odlični nogometaši. Tu su i Marijan Tomljenović Miks, Božidar Čaklec Božo, Dubravko Klapčić Riky, Branko Putarek Hans te Ivica Krašek Kipar, vrlo talentirani atletičar – trkač. 


Poslije nekoliko godina sudjelovanja na Zimskom prvenstvu grada Varaždina kao košarkaška sekcija DSR Partizan iz Ivanca ekipa osvaja isti turnir 1977. godine, čime se stječu uvjeti za sudjelovanje u regionalnoj ligi Varaždin – Bjelovar.


Dana 18. ožujka 1978. godine održana je osnivačka skupština na kojoj su osim Ivana Budera i Nenada Gradičeka bili još i Dubravko Klapčić, Milan Mlinarić, Stjepan Funda, Gabrijel Košćak, Ivo Lepoglavec, Marko Marić, Miroslav Gradiček i Andjelko Šoštar. Tadašnjem općinskom sekretarijatu za opću upravu podnesen je zahtjev za upis u registar društvenih organizacija. Navodi se tada u zahtjevu da će osnovni sadržaj poslova i djelatnosti biti okupljanje pionira, omladine i odraslih u cilju bavljenja košarkaškim sportom. Klub će razvijati drugarstvo, sportski i takmičarski duh te raditi na odgajanju igrača i članova kluba u duhu socijalističkih odnosa i bratstva i jedinstva naroda i narodnosti SFRJ…  

Iste godine počinje se s natjecanjima u regionalnoj ligi Varaždin – Bjelovar.   Utakmice se igraju uglavnom na vanjskim terenima, često puta po kiši i po vjetru. Prve dvije sezone igra se na igralištu odgojnog doma Pahinsko u Ivancu, a u svibnju 1980. seli se u centar na novo igralište pored osnovne škole. S vremenom se liga u potpunosti seli u dvorane pa se tako i u Ivancu 1984. godine otvara nova sportska dvorana, što klubu daje novi vjetar u leđa u svakom smislu.

Košarkaški klub Ivančica Ivanec danas ima više od 100 članova i slavi 45. rođendan. Slavi se 45 godina kontinuiranog rada i natjecanja, 45 godina uzornog i transparentnog vođenja kluba i 45 godina rada s djecom i mladima.