Hrvatska
Na drugi obruč - povijest zadarske ženske košarke na 320 stranica

Na drugi obruč - povijest zadarske ženske košarke na 320 stranica

Autor: 057info (L.P.) Photo: Tomi Burčul

Predstavljena knjiga autora Autori Šime Ćurko i Nebojša Gunjević

Povijest ženske košarke u Zadru, od začetaka 1935. godine do danas, ukoričena je u monografiji "Na drugi obruč" zadarskih novinara i publicista Šime Ćurka i Nebojše Gunjevića, koja je predstavljena sinoć u dvorani Jazine. Knjiga formata na 320 stranica opisuje povijest ženske košarke u Zadru, uz razgovore s nekadašnjim i aktualnim igračicama, trenerima i klupskim dužnosnicima, a donosi i niz statističkih podataka, piše respektabilni zadarski portal 057info

Gunjević i Ćurko na ideju o pisanju knjige došli su 2018, godine, želeći sačuvati podatke o ženskoj košarci. Prvotno je trebala biti s manje stranica i manje fotografija, ali je prikupljeno toliko materijala da je izdana fotomonografija kakvu zadarska ženska košarka zaslužuje.

- Nije slučajnost što knjiga podsjeća na novine, s tekstom u stupcima. Ljudi vole takve tekstove jer su obično pisani svima razumljivim jezikom i imaju puno fotografija, objasnio je Gunjević.

U svom osvrtu na knjigu Drago Marić napisao je kako je riječ o velikom pothvatu iz područja zadarske sportske publicistike, monografiji od neprocjenjive vrijednosti koja je prvi put sve o ženskoj košarci u Zadru okupila na jednome mjestu riječju i slikom. Uz mnoge podatke vrijedno je i spominjanje imenom i prezimenom svih igračica koje su odigrale barem jednu službenu utakmicu za klub.

Naslov knjige „Na drugi obruč" odabran je, objasnio je Ćurko, jer se zadarska ženska košarka uvijek morala snalaziti, simbolično kazano, na drugi obruč, a svi znaju da tako nije lako pogoditi.

- Kada je Zadar 2018. izborio polufinale Kupa, prvi put nakon 17 godina, pitao sam predsjednika Peričića zna li s kime se igralo to zadnje polufinale iz 2001. Nije znao, pitao je Maziju, a kad ni ona nije znala rekli smo da ćemo naći ne samo taj podatak nego sve drugo što je klub odigrao i objaviti na jednom mjestu, rekao je Ćurko.

O knjizi su govorili i predsjednik ŽKK Zadar Branimir Peričić, jedna od najboljih zadarskih igračica svih vremena Maja Vidaković te igračica i trenerica Marija Mazija, koja je rekla kako su sve igračice s velikom ljubavlju nosile dres kluba, ne pitajući za hranu i termine treninga. Na kraju su sve okupljene bivše i sadašnje igračice s klapom Monada zapjevale „Kalelargu" i „Zadar je u srcu mome".