Europa i Svijet
Hrvatska
Na istoku ništa novo

Na istoku ništa novo

Autor: Paulo Sarić

Hrvatice očekuje težak zadatak da pobjede u preostale dvije utakmice kako bi ostale u elitnoj diviziji.

Hrvatska ženska košarkaška reprezentacija do 16 godina upisala je novi poraz na Europskom prvenstvu u Kaunasu. U prvoj utakmici razigravanja za ostanak u elitnoj diviziji bolja od izabranica Marije Kovač Mijač bila je Latvija rezultatom 63-50.

Iako rezultat na prvu može sugerirati da se i nije nužno radilo o jednostranom susretu, mlade su Latvijke praktički od prve minute držale utakmicu pod svojom kontrolom. Povele su već u 19. sekundi košem Jute Harčenko, a Hrvatska se držala u egalu do kraja prve četvrtine. No tada je uslijedilo sušnih šest i pol minuta tijekom kojih su Hrvatice ubacile tek dva poena (slobodna bacanja Hane Mühl) što su cure s Baltika iskoristile da se odvoje na dvoznamenkastu prednost (22-10).

Hrvatska je do odmora prepolovila zaostatak pa se u svlačionice otišlo s 22-17, no treća je četvrtina u potpunosti pripala Latviji koja je u 24. minuti krenula u seriju 12-2 kojom se ponovno vratila u mirne vode. Napadačka kriza naših cura se nastavila, pa su Latvijke iz brojnih ukradenih lopti malo po malo povećavale svoju prednost te su u posljednjih deset minuta ušle s velika 22 poena u plusu (52-30).

Hrvatice su u završnici zaigrale bolje no niti u jednom trenutku nisu uspjele prići na jednoznamenkasti zaostatak i učiniti utakmicu zanimljivijom.

Latviju je do pobjede koja znači ostanak u A diviziji vodila Elizabete Bulane s 15 koševa i šest asistencija, dok je najbolja u redovima hrvatske reprezentacije koja je imala čak 32 izgubljene lopte bila Dorja Iva Žaja s 12 poena  12 skokova i pet ukradenih lopti.