Europa i Svijet
Hrvatska
Na korak od pobjede

Na korak od pobjede

Autor: Paulo Sarić

Murphy je promašio šut za slavlje.

Cedevita je poražena na gostovanju u drugom kolu 7DAYS EuroCupa od istanbulske Darüşşafake rezultatom 85-83 i ostala za dlaku kratka da dođe do prvog ovosezonskog europskog trijumfa. Momčad Jurja Zdovca odigrala je dobru utakmicu i do samog kraja bila u igri, no Kevin Murphy nije bio precizan u posljednjem napadu pa su bodovi ostali u najvećem turskom gradu.

Hrvatski je prvak na krilima Amerikanaca kvalitetno ušao u utakmicu. Darüşşafaka je sedam minuta držala susret u egalu, a onda je Cedevita napravila seriju 2-10 i odvojila se na prvu osjetniju prednost (15-24). Ipak domaćini su se ubrzo pribrali, pa je prva četvrtina završena unutar jednog posjeda. Početkom druge dionice razigrao se Roko Leni Ukić koji je zabio sedam poena u kratkom vremenskom roku i inicirao razdoblje dobre igre Vitamina. Ipak, ključ je bio na drugoj strani terena. Dobra igra u obrani omogućila je momčadi Jurja Zdovca da napravi novu seriju 2-12 i pred kraj poluvremena ode na velikih 13 koševa prednosti (33-46). U svlačionice se otišlo s 11 koševa viška hrvatskog prvaka što je davalo lijepu prednost uoči nastavka.

U trećoj smo četvrtini gledali dijametralno suprotnu sliku onoj iz druge. Domaćin je bio taj koji je iz kvalitetne obrane vukao sigurnost u napadu, rezultat čega je topljenje zaostatka iz minute u minutu. Cedevita je upala u kreatorsku krizu te se mučila za skoro svaki koš. Pokušavao je hrvatski prvak igrom jedan na pet, no ona rijetko kad garantira koševe u kontinuitetu. U tom je periodu jasno došla do izražaja mana Vitamina koji nemaju dovoljnu dubinu u igri, pa im se većina napada bazira na nadahnuću vanjskih igrača što se često prelako čita. Jedino je mladi Džanan Musa u tom razdoblju uspijevao nešto napraviti pa je s dvije vezane trice, od čega je ona druga bila baš junačka, držao Cedevitu u prednosti.

FOTO: KK Cedevita (Marin Sušić)

U posljednjih se deset minuta ušlo s 59-63, a nije dugo trebalo da domaćin dođe do preokreta. Serijom 9-0 na američki pogon momčad Davida Blatta došla je do svoga prvog vodstva na utakmici (68-65). Probudio se u tim trenucima Kevin Murphy koji je dvicom i dvjema tricama ostavio hrvatskog prvaka u igri. U posljednje se dvije minute ušlo s izjednačenim rezultatom (78-78), no u završnici je lopta dolazila do Jajuana Johnsona koji je bio precizan s linije penala i držao Darüşşafaku u prednosti. S druge je strane loptu uzeo Curry i dao nadu hrvatskom prvaku. Konačno je i Johnsonu 20-ak sekundi prije kraja zadrhtala ruka pa je naš sastav imao posljednji napad. Lopta je došla do Murphyja koji je promašio šut za pobjedu te se Cedevita bez plijena vraća u Zagreb.

Domaćine je do pobjede predvodio Scottie Wilbekin s 23 koša i pet asistencija, a pratio ga je Jajuan Johnson s 20 poena i sedam skokova. Najefikasniji u redovima Vitamina bio je Murphy sa 17 koševa i pet skokova za manje od 20 minuta na parketu, a već standardno dobar bio je Andrija Stipanović koji je zabio 13 poena i uhvatio deset skokova.

Nakon dva kola EuroCupa Cedevita se nalazi na četvrtom mjestu skupine A s dva poraza. U idućem kolu, 25. listopada, momčad Jurja Zdovca dočekuje Morabanc Andorru.