Hrvatska
Na krilima publike do pozitivnog rezultata

Na krilima publike do pozitivnog rezultata

Autor: Paulo Sarić

Zadar zna prepoznati one kojima pomoć treba, a nama je potrebna podrška.

Hrvatska za tri dana igra prvu utakmicu drugog prozora kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje se 2019. godine održava u Kini. Nakon početna dva poraza Skelinova momčad ima imperativ pobjede u domaćim mečevima protiv Rumunjske i Nizozemske.

- Igramo na domaćem terenu, a tu smo favoriti neovisno protiv koga nastupamo. Rumunje vode bek Watson i Moldoveanu koji nije igrao za svoj klub pa mislim da neće nastupiti ni u Zadru. No, imaju dosta dobrih klupskih igrača te su kompaktna ekipa koja dobro trči što ih je i dovelo do pobjede protiv Nizozemske – izjavio je izbornik Skelin.

Uistinu, iskusni je Vlad Moldoveanu koji je s 14 koševa bio najbolji strijelac svoje momčadi u dvoboju protiv Hrvatske na prošlom EuroBasketu, nedavno ozlijedio koljeno te je otputovao na rehabilitaciju u SAD i propustit će narednih šest mjeseci. No, zato je Giordan Watson u dobroj formi. U posljednja je dva europska susreta, protiv belgijskog Monsa i ciparskog Keravnosa, ubacio 17, odnosno 20 poena te je jasno odakle će prijetiti najveća opasnost hrvatskim reprezentativcima. Pritom je olakotna što iskusni naturalizirani Amerikanac dijeli svlačionicu sa Željkom Šakićem pa bi skauting trebao biti olakšan.

- Što se tiče Nizozemaca, oni imaju osovinu od 7-8 igrača. Imaju snažne i visoke centre te dobrog razigravača iz španjolske lige, kao i kvalitetnu šutersku liniju s atletičnim igračima. Vidjeli ste i sami kakve nam je probleme u prošlom susretu stvarao Franke koji je upravo u Zadru odradio dio prošle sezone.

Razigravaču je ime Charlon Kloof i nosi dres Murcije u kojoj za nešto manje od 17 minuta na parketu zabija 8.7 koševa u prosjeku, a domaćoj je publici poznat kao igrač skopskog MZT-a čiji je dres nosio u prvoj polovini prošle sezone. Trebat će pripaziti i na bivšeg igrača Zadar Yannicka Frankea koji je s 24 poena torpedirao Skelinovu momčad u Rotterdamu.


FOTO: fiba.basketball

No, Franke je na Višnjiku u samo jednoj utakmici zabio dvoznamenkast broj poena. Bilo je to 10. veljače prošle godine kada je Mornaru ubacio – 11. Neka tako i ostane.

- I prve dvije utakmice su bile bitne, no u ovim imamo imperativ pobjede – rekao je Ivica Skelin i dodao - uzbuđen sam, kao i svi ostali. Smatram da su svi svjesni kakvi smo bili u  prva dva susreta. Pokušavamo izvući maksimum iz postojeće situacije. Nažalost, ozlijede nam ne idu u prilog, pogotovo na poziciji playa. No, tko god istrči u petak morat će dati sve od sebe.

Izbornik nije propustio prokomentirati zadarsku publiku, jednu od rijetkih košarkaških u čitavoj državi, čija se bučna potpora očekuje u petak i ponedjeljak.

- Ovo je najkošarkaškija sredina u Hrvatskoj. Igrati ovdje kod svakog od nas izaziva određeno uzbuđenje. Očekujem pozitivnu atmosferu. Zadar je mjesto koje zna prepoznati one kojima nešto treba i stati iza njih. A mi smo u situaciji da nam pomoć s tribina treba i očekujem da ćemo na krilima publike ostvariti rezultat.

Ulaznice možete nabaviti preko sustava Eventim ili na četrdesetak lokacija u samom gradu Zadru uključujući kioske Tiska, Tisak media centar, Combo music shop, benzinske postaje Petrola, mjenjačnice Exclusive change te, naravno, prodajna mjesta ŠC Višnjik.