Hrvatska
Na loptu od medalje

Na loptu od medalje

Autor: Paulo Sarić

Ipak ništa od iznenađenja.

Hrvatska muška kadetska reprezentacija poražena je u borbi za treće mjesto od Srbije rezultatom 75-71. Susret je bio neizvjestan do posljednje minute, a koncu su naši istočni susjedi imali više mirnoće u završnici te su došli do brončane medalje. Izabranicima Damira Miljkovića ostaje utjeha da su uvelike uspjeli isprati vrlo loš dojam kojega su ostavili u prvom susretu ovih dviju reprezentacija kada je u trećem kolu skupine A Srbija pobijedila Hrvatsku s čak 50 koševa razlike.

Srbi su bolje otvorili utakmicu i već u petoj minuti došli na korak od dvoznamenkaste prednosti koju su konačno probili u devetoj minuti košem Marka Pavičevića za plus deset. Ipak, Hrvatska se uspjela nakratko konsolidirati te je jako dobro otvorila drugu četvrtinu i serijom 0-6 došla na samo četiri poena zaostatka. Razigrao se potom Đorđe Pažin koji je ugradio šest koševa u seriju 13-2 koja je sredinom druge dionice odvela Srbiju na velikih plus 15. U tim je trenucima postojala bojazan da će susret otići u sličnome smjeru kao prošlotjedni u kojemu su naši istočni susjedi slavili sa 102-52, no Matej Rudan i Roko Gizdavić su drugačije razmišljali. Povukli su Hrvatsku i u naredne četiri i pol minute zabili sve poene naše momčadi. Zagrepčanin je pritom ubacio pet koševa, a Splićanin devet pa se na odmor otišlo s dostižnih minus osam.

Foto: FIBA.com

Hrvatska je puno bolje otvorila drugo poluvrijeme te joj nije dugo trebalo da dostigne zaostatak i vrati stvari na početak. Srbija je u 22. minuti imala ugodnih plus sedam, no naši mladići tada rade seriju 2-14, preokreću susret i odlaze na dva posjeda prednosti. Bilo je jasno da se takva igra neće nastaviti do kraja susreta i da Hrvatska neće lagano doći do pobjede, no viđeno je bacilo potpuno drugo svjetlo na našu momčad od onoga u kojem su se prikazali prošli vikend. U posljednjoj se dionici igralo praktički koš na koš, a u takvoj su igri s(p)retiniji bili Srbi. U posljednju su minutu ušli s pola koša prednosti, a tada je Pažin dvicom odveo svoju momčad na plus tri. S druge je strane pokušaj Rudana blokirao Langović te su naši istočni susjedi zahvaljujući mirnoj ruci na liniji penala došli do pobjede.


Hrvatska je imala četvoricu raspoloženih igrača. Bošnjak, Gizdavić, Rudan i Šarić su zabili između 14 i 16 koševa, no nisu mogli preko raspoložene Srbije. Srbiju je predvodio Đorđe Pažin s 22 poena i šest skokova.

Iako nisu uspjeli doći do medalje, naši su mladići ovom utakmicom isprali gorak okus kojega su ostavili nakon prvog susreta protiv istog protivnika. Glavni cilj je na koncu ispunjen pobjedom nad Latvijom u četvrtfinalu – plasman na Svjetsko prvenstvo.