Intervjui
Na mjestu Kukoča ne bih previše razbijao glavu. Sigurno je unutra!

Na mjestu Kukoča ne bih previše razbijao glavu. Sigurno je unutra!

Mirko Novosel ne vidi da je Kukiju pričinjena nepravda.

Legendarni hrvatski košarkaški trener Mirko Novosel, koji dane u karanteni u svom stanu u središtu Zagreba provodi uz knjigu, šetnju i gledanje televizije, za tportal je prokomentirao situaciju u kojoj se našao Toni Kukoč koji još jednom nije dobio dovoljno glasova za ulazak u Kuću slavnih u američkom Springfieldu

Poznato je kako su od Hrvata u Kuću slavnih uvršteni postuhmno Krešimir Ćosić (1996.) i Dražen Petrović (2002.) te nakon njih redom Mirko Novosel (2002.) i Dino Rađa (2018.).

Toni Kukoč, koji je dosad službeno nominiran sedam puta, morat će pričekati 2021. godinu.

'Kao prvo ova godina je bila izuzetak zbog tragično preminulog Kobea Bryanta. Kada sam ja ulazio u Kuću slavnih pravilo je bilo da treba proći pet godina od zadnje utakmice, ali to je pravilo, kako ste mi sada rekli, smanjeno na svega tri godine. No, ono što treba reći jest činjenica kako uopće nije upitno hoće li Kukoč ući u Hall of fame, nego je samo pitanje kada. On će vrlo brzo 100% biti među najvećima jer po meni to uopće nije sporno', kazao je za tportal 81-godišnji Novosel, najtrofejniji hrvatski trener. 

'Kažete da je Kukoč bio sedam puta nominiran? Pa bilo je i nekih Amerikanaca koji su tek iz desetog pokušaja ušli u Hall of Fame tako da to ne znači ništa. Kukoč je imao nesreću što je ušao samo jedan s internacionalne liste, a to je dugogodišnji glavni tajnik Fibe Patrick Baumann, čovjek koji je naslijedio Boru Stankovića. U moje doba, kad sam uvršten u Kuću slavnih, ušli smo nas dvojica internacionalaca jer je dovoljno glasova dobio i Pedro Ferrandiz, a raritet te klase iz 2007. jest taj da nije ušao niti jedna igrač', malo nas je iznenadio odgovorom Novosel koji ovo oko Kukoča ne vidi kao nepravdu.

Želio je Novosel još nekoliko riječi kazati o Kukoču jer je shvatio da se podiglo previše prašine oko svega. Neki su uvjereni kako mu je nanesena velika nepravda:

'Na mjestu Kukoča ja ne bih previše razbijao glavu time. Kukoč je sigurno unutra, a tek je pitanje hoće li biti 2021. ili 2022. godine.'

U bogatoj karijeri Mirko Novosel je kao trener između ostalog vodio Krešu Ćosića, Dražena Petrovića i Tonija Kukoča. Na pitanje tko je po njemu najveći od njih diplomatski je odgovorio:

Za kraj nam je Novosel ispričao i jednu anegdotu o Kukoču:

'Toni i ja dugo smo razgovarali u Ženevi kada je uvršten u Fibinu Kuću slavnih. Vidjeli smo se i u Springfieldu 2009. godine kada je Michael Jordan ušao u Hall of Fame, jer svake godine dolazim tamo kao gost. Tada sam Toniju, koji je naravno došao na poziv Jordana, rekao: Vidiš Toni, to je tvoja budućnost i sad si uživo vidio kako to izgleda jer jednog dana 100% si unutra. On se na to samo nasmijao. Da dodam još nešto. Znam da se mnogi pitaju kako to da je Dino Rađa uvršten u Hall of Fame prije Kukoča? Rađa je ipak četiri sezone igrao za Boston Celticse, najtrofejniji NBA klub koji je u SAD-u institucija. A ako govorimo o individualnom učinku neću reći ništa novo nego da su bili vrhunski igrači', završio je Novosel kojeg je nedavni potres, obzirom da živi sa suprugom u središtu Zagreba, jako prestrašio. Kaže kako za razliku od mnogih nisu pretrpjeli veću štetu, a u njegovom podrumu – koji je pretvoren u muzej prepun trofeja i odlikovanja – stradali su neki vrijedni eksponati.

'Dobro smo prošli iako sam na tren pomislio kako će se sve srušiti. Osjećaj je bio grozan!'