Hrvatska
Na otvaranju pretkvalifikacija za OI Hrvatska deklasirala Belgiju

Na otvaranju pretkvalifikacija za OI Hrvatska deklasirala Belgiju

Gjergjina Belgija danas nije imala šanse protiv razigrane Hrvatske.

Hrvatska muška košarkaška reprezentacije je u susretu 1. kola pretkvalifikacijskog turnira za plasman na Olimpijske igre u Istanbulu pobijedila Belgiju s uvjerljivih 86-55.

Od starta utakmice Hrvatska je sjajnom kolektivnom obranom zaustavila sve prilaze Belgijancima prema košu i tjerala ih na teške šutove, bilo izvana bilo iz prodora. Ivica Zubac, Dario Šarić i Mario Hezonja individualnom kvalitetom su vukli izabranike Josipa Sesara prema sigurnoj pobjedi. Nakon prve četvrtine bilo je 18-8 za Hrvatsku, a na poluvremenu 39-18, uz 50 posto uspješnosti u šutu za tri poena. Belgijska trica u prvih 20 minuta bila je ravna nuli.

Ni u drugom poluvremenu Belgijanci nisu uspjeli pronaći način na koji bi mogli parirati Hrvatskoj pa je u 26. minuti prednost narasla na okruglih 30 poena (57-27), da bi na kraju treće četvrtine bilo ogromnih +38 (69-31). Hrvatska je rasla do +46 (81-35) te od tog trenutka zaigrala pod ručnom, a Belgija smanjila rezultat na donekle ugodnijih 86-55.

Mario Hezonja je postigao 22 poena uz 5 skokova, Ivica Zubac je uz 18 poena imao 14 skokova, a Dario Šarić uz 17 poena 3 skoka i 4 asistencije.

Sažetak utakmice pogledajte OVDJE.

U ponedjeljak od 19 sati Hrvatska će odmjeriti snage sa Švedskom koja je u prvom nastupu nakon produžetka slavila protiv Nizozemske 91-89.

Podsjetimo, pretkvalifikacijski turniri daju mogućnost reprezentacijama koje se nisu plasirale na Svjetsko prvenstvo 2023. da se i dalje bore za odlazak na Olimpijske igre 2024. u Parizu. Pobjeda na pretkvalifikacijskom turniru nosi sudjelovanje na jednom od Olimpijskih kvalifikacijskih turnira sljedeće godine, uoči samih pariških Olimpijskih igara.

Hrvatska u pretkvalifikacijama nastupa u skupinu D s Nizozemskom, Belgijom i Švedskom. Ova će se skupina križati sa skupinom C (Turska, Ukrajina, Bugarska, Island), a obje skupine igraju u Istanbulu.

Iz svake skupine prvoplasirana i drugoplasirana reprezentacija izborit će mjesto u polufinalu (2D-1C i 1D-2C). Pobjednici polufinala igraju finale, a samo pobjednik turnira ima rezervirao mjesto na Olimpijskom kvalifikacijskom turniru.

  • 14.8.2023. u 19:00 Švedska – Hrvatska
  • 16.8.2023. u 16:00 Nizozemska – Hrvatska