Time-out
VREMEPLOV: 1972. godine na stolu je bio Tvrdićev prijedlog o udruživanju Jugoplastike i Zadra

VREMEPLOV: 1972. godine na stolu je bio Tvrdićev prijedlog o udruživanju Jugoplastike i Zadra

Autor: Branko Tabak

Ideja je bila u 10 godina osvojiti 10 naslova prvaka Jugoslavije i 10 naslova prvaka Europe.

S današnje on line promocije knjige Šjor Damir, gospon Šolman autora Tomislava Gabelića održane u Žutom salonu Gripa izdvajamo zanimljivost vezanu uz ideju udruživanja negdašnje Jugoplastike i Zadra.

- Ideja je to koju je 1972. iznio Rato Tvrdić. Prijedlog je bio da najbolji igrači dalmatinskih klubova igraju u istom klubu. Dvije godine kao Jugoplastika, a potom dvije kao Zadar i tako u nedogled. Sigurno bi takva momčad s Tvrdićem, Skansijem, Šolmanom, Giergiom i Ćosićem osvajala brojne naslove i velike trofeje, rekao je autor knjige Tomislav Gabelić koji je stvarajući knjigu o Šolmanu razgovarao i s njegovom suigračima iz tih vremena te saznao ovaj nevjerojatan podatak.

- Ideja je Bila Ratina, ali i Pino Giergia je bio zainteresiran. Međutim u vrijeme socijalizma nije bilo lako spojiti dva kluba. Puno je tu bilo prepreka, ali Ideja kao ideja je bila predivna. Mi smo uistinu po individualnosti mogli stvoriti malu reprezentaciju, prisjetio se Šolman zbivanja iz 1972.


Zavirimo malo u knjigu i pogledajmo što o ovoj zanimljivosti u njoj piše.

... Jugoplastika je osvajanjem naslova prvaka dobila priliku zaigrati u Kupu prvaka. Uoči početka natjecanja Rato Tvrdić došao je na ideju kako ojačati momčad za elitno natjecanje pa je igračima i čelnicima Zadra predložio udruživanje snaga...

- Željeli smo donijeti europski trofej u Dalmaciju, ali ni mi ni oni nismo bili dovoljno jaki sami, a očito ni dovoljno složni. Da smo se uspjeli dogovoriti, uvjeren sam kako bismo u sljedećih deset godina svih deset puta bili prvaci države i prvaci Europe. Petorka Giergia, Tvrdić, Šolman, Ćosić i Skansi bile je jača od većine reprezentacija, a kako smo i u reprezentaciji dugo igrali skupa, bili smo uigrani i dobro se poznavali. Nažalost, nisu svi bili za tu ideju..., otkrio je Tvrdić.

Fotomonografiju Šjor Damir, gospon Šolman možete nabaviti u Web Shopu KK Split na ovom linku.