Time-out
Na utakmici koja je trajala 160 minuta i zbog koje je kasnio Dnevnik vrijeme nije mjerio Ćoćo

Na utakmici koja je trajala 160 minuta i zbog koje je kasnio Dnevnik vrijeme nije mjerio Ćoćo

Autor: Drago Marić

Zadarsko iverje

Sjećate li se znamenite utakmice između košarkaša Zadra i Reala iz Madrida igrane u Jazinama 1975. godine? Stariji Zadrani sigurno je dobro pamte, posebice po dužini njezina trajanja. Bila je uzvratna u tadašnjem Kupu europskih prvaka i Zadar je pokušavao nadoknaditi zaostatak od 27 koševa u čemu nije uspio.

Zahvaljujući domaćem mjeritelju vremena utakmica je trajala nevjerojatnih 160 minuta pa je zbog toga čak redoviti Dnevnik na TV-u morao biti pomaknut za gotovo pola sata.

To nikad ranije viđeno mešetarenje s vremenom se godinama prepisivalo pokojnom legendarnom zadarskom košarkaškom djelatniku Anti Dlačiću Ćoću, iako on nije ,mjerio' na toj utakmici. Meštar je bio Mario Gusar. On 'na satu', a prijatelj mu Duško Pilja 'na 30 sekundi'. Zašto se ta činjenica tajila?

- Nije bila nikakva tajna, nego nismo htjeli 'skidati oreol' Ćoću koji je nosio karizmu najvećeg meštra za baratanje satom, au korist naših košarkaša, pojasnio je Mario.

Kad smo već kod Marija, on je po prezimenu bio predodređen za pomorca, postao je odlični savezni košarkaški sudac, amaterski kazališni glumac i poslovođa vrlo popularne prodavaonice LP 33 u Kalelargi. Danas je umirovljenik i puno bliže društvu u Tonija kod Četiri kantuna, nego košarkaškom Višnjiku.