Kolumne
Nagrada za životno djelo autoru knjige 'Povijest zadarske košarke' Dragi Mariću: Hvala učitelju!

Nagrada za životno djelo autoru knjige 'Povijest zadarske košarke' Dragi Mariću: Hvala učitelju!

Autor: Branko Tabak

Iako sam barba Dragi čestitao osobno, osjetio sam potebu obratiti mu se i javno. Ne zamjerite!

Portal Basketball.hr započeo je s radom 17. svibnja 2017. godine. Samo osam danas kasnije pred nama su bili veliki izazovi – obilježavanje godišnjica smrti Krešimira Ćosića. Željeli smo u samom startu dati do znanja u kojem smjeru mislimo ići i koliko nam je važna baština koju su nam ostavili košarkaši, košarkaški stručnjaci, ali i oni koju su košarku pratili pisanom riječju.

Stupili smo stoga u kontakt s Dragom Marićem, doajenom zadarskog sportskog novinarstva, čovjekom koji ne miruje ni u mirovini, dapače, njegov rad je nikad plodniji, čovjekom koji je napisao pet košarkaških knjiga…

Među tom obaveznom sportskom lektirom nalazi se i 'Povijest zadarske košarke od 1930. do 1995.' ('Bog je stvorija čovika, Zadar košarku') objavljena 1996. godine i njezino dopunjeno izdanje 'Od Ravnica do Višnjika' koje je izašlo na svjetlo dana osam godina kasnije. Tu je i knjiga o životu i djelu Krešimira Ćosića 'Čovjek s olimpa' koja je predstavljena na Krešin rođendan 26. studenoga 2016. godine u Narodnom kazalištu Zadar.


Na istom tom mjestu, na godišnjicu priznanja Hrvatske, 15. siječnja 2019. godine održana je svečana dodjela nagrada najboljim sportašima i sportskim djelatnicima Zadarske županije u organizaciji Zadarskog lista. Naš barba Drago dobio je tom prigodom, više nego zasluženo, nagradu za životno djelo.

Foto: Zadarski list

Nije ovo prva Marićeva nagrada. FIFA, HNS-a i MOO nagradili su ga za amaterski rad na promociji nogometa 2001. godine, a dobio je i nagradu za razvoj školskog športa Saveza školskih sportskih društava Hrvatske 1976/1977.

Zaslužio ih je Drago kud i kamo više. Ne samo zbog opusa u koji spadaju još dva košarkaška djela: 'Dvadeset godina KK Puntamika' (1994.) i 'Ižijeva ruža vjetrova' (2012.) posvećena Isidoru Maršanu utemeljitelju moderne zadarske košarke koju je počeo igrati 1937. godine.

Niti zbog ostale sportske literature kojoj je potpisnik, a pisao vam je barba Drago o povijesti zadarskog biciklizma, rukometa, nogometa, plivanja, atletike ... U konačnici koautor je enciklopedije 'Baština zadarskog sporta', velebnog djela kojeg je stvorio zajedno s prof. Romanom Meštrovićem.

Foto: Grad Zadar

Zaslužio je Drago nagrade i priznanja zbog nesebičnog davanja cijelog sebe u glorificiranje tuđih uspjeha, zbog energije i ljubavi prema sportskom novinarstvu koje je prenosio i prenosi na naraštaje koji dolaze, zbog podrške projektima u kojima je vidio svjetlo na kraju tunela…

Dakle, zamolili smo tog svibnja 2017. godine barba Dragu da nam pruži ruku suradnje i sudjeluje u obilježavanju obljetnice Krešine smrti na našem portalu autorskim tekstom. Bez razmišljanja je pružio ruku suradnje i snažno podržao naš projekt.

Rekao mi je na jednoj od poslovnih kavica na kojima je o svemu bilo više riječi negoli poslu kojeg smo dogovorili:

- Tvoji su tekstovi strašni, emotivni, imaš ono neštoPosebno onaj tekst o Kreši 'Naš Krešo'

Inače, riječ je o tekstu koji je nastao za potrebe službenog biltena Završnice Kupa Krešimira Ćosića 2004. godine, u jednom dahu, u jednom trenutku isnpiracije. 

Te su Dragine riječi bile moja nagrada za životno djelo. Jedna od onih nematerijalnih, neopipljivih i nedokazivih, ali svakako jedna od onih koja ti daje vjetar u leđa i koja te bodri u nastojanjima da ljubav prema sportu, gradu, Domovini nesebično dijeliš s drugima.

- Barba Drago hvala Vam, mnogi od ovdje prisutnih novinara prošli smo Vašu školu! Ovim se riječima na svečanom skupu u Zadru Mariću obratio moderator, kolega novinar, Robert Zorić.

Te su me riječi ponijele pa sam, dovoljno glasno, da čuje par redova oko mene rekao:

- Svaka čast Robi!

Jer, od barba Drage možete učiti čitajući njegove tekstove, slušajući ga kada govori, gledajući ga kako se drži i ponaša na javnim skupovima i sportskim događanjima… Možete učiti kroz razgovor i polemiku…

U svoj toj silnoj gužvi koja je nastala nakon završetka dodjele nagrada krenuo sam prema Dragi ne bi li mu čestitao na velikoj i zasluženoj nagradi. No, po putu sam se pogubio u košarkaškim ćakulama s Antom Nazorom, Željkom Žilavcem, Ćirom Perinčićem, kolegama Nebojšom Gunjevićem i Romanom Morovićem… Pa se na to nadovezalo još nekoliko srdačnih susreta u prolazu i … Drago više nije bio tu!

Foto: Zadarski list

Nećete zamjeriti, premda sam osobnu čestitku uputio naknadno u telefonskom razgovoru, što sam mu se odlučio obratiti i ovako javno. Čovjek koji je slavio uspjehe drugih, zaslužio je da se i o njegovom životnom djelu čuje i da ostane pisani i srčani trag o ovom značajnom prizanju. 

- Iako nikad nisam bio pod Vašim mentorstvom naučio sam puno od Vas Drago! Prije svega kako braniti boje svoje profesije, svoje medijske kuće, svoga grada i svoje zemlje, kako dopustiti onom emotivnom doživljaju nekog događaja, koji mnogi drže u sebi, da postane javan i prenosiv. Jedan takav događaj je upravo uručenje nagrade za životno djelo u Vaše ruke. Hvala vam, učitelju!

Eto, emocija je isplivala!