Hrvatska
Najava 21. kola HT Premijer lige: Koji je vaš derbi?

Najava 21. kola HT Premijer lige: Koji je vaš derbi?

Autor: HKS- Hrvatski košarkaški savez Photo: Marin Sušić/HKS

Od petka do ponedjeljka

Nakon završnice Kupa Krešimir Ćosić na kojoj je Cibona obranila prošlosezonski naslov te dvije pobjede reprezentacije u pretkvalifikacijama za Europsko prvenstvo, protiv Švicarske i Austrije, vraćamo se HT Premijer ligi i to 21. kolu koje u petak 3. ožujka otvaraju Cibona i Furnir. U subotu (4. ožujka) na rasporedu su tri, a u nedjelju i ponedjeljak (5. i 6. ožujka) po jedna utakmica.

KK CIBONA – KK FURNIR, 3. OŽUJKA 2023.
U ZAGREBU, U KC “DRAŽEN PETROVIĆ”, SAVSKA 30, U 18:00 SATI

Sam pogled na ljestvicu sugerira favorita u ovom susretu, tim prije jer je Furnir ostao bez svog najboljeg igrača Taveiona Hollingswortha. Zaostala utakmica protiv Zadra na Višnjiku pokazala je svojevrsno pražnjenje kod igrača Cibone pa će za pobjedu morati pokazati onakvu košarku kakvu su prezentirali na Final Eightu Kupa Krešimir Ćosić. Potvrđuju to i riječi trenera Josipa Sesara: ‘Moramo odigrati s puno ritma i dobrog intenziteta’. Gorica je, s druge strane, podbacila u zaostaloj utakmici s Goricom pa trener Jeronimo Šarin ima samo jednu želju: ‘Ono što očekujem od ove utakmice je da napravimo kvalitativan pomak kojeg protiv Gorice nije bilo.”

KK GORICA – KK DINAMO-ZAGREB, 4. OŽUJKA 2023.
U VELIKOJ GORICI, U GSD VELIKA GORICA, RAKARSKA ULICA 19, U 17:00 SATI

Svi u ligi znaju da Gorica ima momčad čiji rezultati ne odgovaraju stanju na ljestvici. Uvjerljiva pobjeda protiv Furnira potvrdila je da se Goričane nikako ne smije otpisati, iako su i dalje usamljeni na dnu poretka (s četiri pobjede), ali sada tek korak ili dva iza ostalih klubova čiji je premijerligaški status ugrožen. Dinamo je u relativnoj dobroj poziciji, no još je 12 utakmica u igri, što znači da četiri pobjede prednosti ispred Gorice ne predstavljaju nikakvu garanciju. Pobjeda bi igračima Marija Štirjana donijela mir, poraz nagovijestio plovidbu nemirnim morima u nastavku sezone.

KK ZABOK – KK CEDEVITA JUNIOR, 4. OŽUJKA 2023.
U ZABOKU, U GRADSKOJ SPORTSKOJ DVORANI, PRILAZ JANKA TOMIĆA 2, U 19:00 SATI

Zabok, baš kao Škrljevo i Bosco, ima pet pobjeda u dosadašnjem dijelu natjecanja i u svakoj sljedećoj utakmici će se ‘bacati na glavu’ ne bi li došao do pobjede. Cedevita Junior je tek u finalu Kupa Krešimir Ćosić doživjela prvi poraz u ovoj kalendarskoj godini, no u HT Premijer ligi i dalje su nedodirljivi. Kujundžićeva momčad se bori za ostanak, Mulaomerovićeva za startnu jedinicu. Favorita na papiru je lako prepoznati, ali parket je mjesto gdje se to mora dokazati.

KK BOSCO – KK DEPOLINK ŠKRLJEVO, 4. OŽUJKA 2023.
U ZAGREBU, U ŠSD “BOŠKO BOŽIĆ PEPSI”, TRNSKO 25 A, U 20:00 SATI
SPORTSKA TELEVIZIJA

Derbi začelja momčadi s po pet pobjeda koja pobjednika vuče prema ostanku, a poraženog gura prema grčevitoj borbi za ostanak. Očekivanja i jednih i drugih su velika, utakmica ima kvalifikacijski predznak, a odlučiti može jedan skok, zagrađivanje ili promašeno slobodno bacanje. Utakmica je ova u kojoj od košarke očekujemo ono najbolje. Neizvjesnost i borbu za svaku loptu.

GKK ŠIBENKA – KK SPLIT, 5. OŽUJKA 2023.
U ŠIBENIKU, U SPORTSKOJ DVORANI “BALDEKIN”, STJEPANA RADIĆA 44, U 19:00 SATI

Derbi susjeda u kojem će publika doći na svoje. Prilika je ovo navijačima Šibenke da pozdrave igrače nakon povijesnog uspjeha, plasmana u polufinale Kupa Krešimir Ćosić, gdje ih nije bilo duge 23 godine. Šibenčani su zacementirani na petom mjestu sa sedam poraza iza vodeće četvorke u kojoj su uz Splićane još i Zadar, Cibona i Cedevita Junior s omjerom 16-4. Istovremeno momčad Damira Milačića ima dvije pobjede više od Furnira. Liga za prvaka je osigurana, pritiska nema, a prostor za uživanje u igri i na(d)metanje je neograničen. Splićani, s druge strane, skupljaju bodove za što bolju poziciju u doigravanju. Jedan poraz ih može pomaknuti nekoliko mjesta niže, a to je nešto što svakako žele izbjeći.

KK ALKAR – KK ZADAR, 6. OŽUJKA 2023.
U SINJU, U ŠD “IVICA GLAVAN – IĆO”, TRG GOJKA ŠUŠKA 16, U 18:00 SATI

Alkaru gori pod nogama i treba mu pobjeda u borbi za ostanak, Zadar se bori za startnu jedinicu i utakmicu dočekuje maksimalno koncentrirano i fokusirano. Na parketu se očekuje bespoštedna borba, na tribinama fešta i bučno navijanje pripadnika navijačkih skupina dvaju gradova koji žive košarku. Favorit je Zadar, no Sinj je vruć teren u kojem su Zadrani kroz povijest znali ‘polomiti zube’. Ne samo zbog toga, tribine dvorane Ivica Glavan Ićo će biti pune.