Hrvatska
Najava 21. kola HT Premijer lige

Najava 21. kola HT Premijer lige

Drugi krug se bliži kraju.

Teška gostovanja vodećih ekipa u HT Premijer ligi. Zadar odlazi u Veliku Goricu, a Cibona u Zabok. Split ne bi trebao imati problema kod Hermesa, a posebno je zanimljiva utakmica Škrljeva i Osijeka. Nadahnuta Šibenka čeka Alkar, a Sonik Puntamika u Jazinama želi pobjeći na tablici Dubravi… Opširnije u nastavku o susretima 21. kola koji se igraju ovog vikenda.

 

GORICA – ZADAR (petak 18h – ARENA SPORT TV)

Četvrta ekipa lige dočekuje u Velikoj Gorici prvoplasirani Zadar. Ako momčadi zadrže svoje pozicije i nakon trećeg kruga, mogli bi se naći u polufinalu hrvatskog prvenstva. No rano je za takve prognoze. Zadar ovih dana vodi završne regionalne bitke i cjelokupna najava susreta s Goricom ne može ići bez tog podatka. To je svakako šansa momčadi Josipa Sesara. Gorica se značajno podigla nakon kratkog pada i 2 uzastopna poraza. Vidjelo se to prije tjedan dana u Domu Dražena Petrovića gdje su kao i prošle sezone pobijedili Cibonu. Njihovu ujednačenost konstantno ističemo kao kvalitetu, a kada procuri preciznost vanjskog šuta kao protiv Cibone kojoj su ubacili 15 trica iz 27 pokušaja, postaju izrazito opasni. Zadar je oslabljen bez kapetana Ive Ivanova. Moguće je kako će trener Danijel Jusup taktizirati u još nekom vidu igre, a olakšala im je situaciju baš Gorica koja je pobijedila Cibonu pa je zadarska prednost na vrhu povećana. Očekujemo posebno motivirane Brzoju i Mazalina koji igraju protiv bivše ekipe. U svjetlu svih navedenih činjenica vrlo interesantna utakmica čiju eventualnu neizvjesnost možete provjeriti i prateći je u programu Arena Sport televizije.

 

HERMES ANALITICA – SPLIT (petak 18h)



Iz tjedna u tjedan analiziramo šanse Hermes Analitice… Mogu li ostati u HT Premijer ligi? Pitanje je vjeruju li i sami u takav rasplet? Imaju 3 pobjede manje u odnosu na pretposljednju Dubravu Furnir. Opet s druge strane, kao i tjednima ranije, stalno naglašavamo kako se bore, pružaju otpor protivnicima, ali nemaju snage i kadra izdržati 40 minuta. Kordić, Kalpić, Krajinović, Svoboda, Rajić nisu loši igrači, ali nedostaje snažnije podrške. Naravno Split nije iz iste priče i iznenađenje u petak navečer praktički je nemoguće. Pogotovo u svjetlu splitske mobilizacije snaga nakon domaćeg poraza protiv Šibenke. Split je širok, na određenim pozicijama i reprezentativne snage i teško je najavom potencirati dvoboje koji bi mogli odlučivati jer je momčad Ivice Skelina puno jača. Vrijedi dodati kako je Gorica ponovno sustigla Split na tablici, dijele 3. mjesto, a pred nama je još čitavi treći krug natjecanja. Očekujemo bodove Splita, a Hermes Analiticu unatoč nezavidnoj poziciji i dalje kreditiramo zbog visoke razine borbenosti.

 

ADRIA OIL ŠKRLJEVO – VRIJEDNOSNICE OSIJEK (subota – 19h)


Po našem mišljenju jedna od zanimljivijih utakmica kola. Puno igrača i s jedne i s druge strane koje vrijedi vidjeti uživo. Težak grč Škrljeva očito je prošlost. Zabilježili su 3 pobjede zaredom od kojih je svakako najvrednija ona u Velikoj Gorici. Fantastičnom brzinom adaptirao se Nik Slavica. Doći niotkuda i 3 put zaredom osvojiti status najkorisnijeg igrača kola uz dodatak kako desetak mjeseci nije igrao je frapantno. Igra izvrsno na prirodnoj poziciji trice i puno donosi svom novom klubu. Iako su ostali bez prvog igrača Barnjaka do kraja sezone ponovno se pojavila šansa igranja u doigravanju. I protivnik je atraktivan… Brz, plodan, interesantan. Sjajan bekovski par Bašić, Jordano, zatim Ćorić, Buljević, Kujundžić. Mogla bi to opet biti utakmica na veliki broj poena. Osijek se bori sa Šibenkom za 5.mjesto i ova im je utakmica strašno važna uoči možda i presudnog susreta sljedeći tjedan na domaćem parketu upravo protiv Šibenke. Vrijednosnice imaju nešto bolji roster, Škrljevo sjajnu atmosferu energičnog uzleta. Jedna od preporuka za pogledati na HKS TV-u.

 

SONIK PUNTAMIKA – DUBRAVA FURNIR (subota – 19h)


Sudar ekipa iz donjeg dijela ljestvice rekla bi fraza. Sonik Puntamika je odličan domaćin i susreti u Jazinama očito ih inspiriraju za još veći doseg. Dubrava Furnir vrlo teško dolazi do pobjeda… U gostima naravno još i teže. Ali Dubrava je vjerojatno ostvarila kratkoročni cilj. Prošlotjednom pobjedom protiv Hermesa pobjegli su im za 3 koraka i zbilja je teško očekivati kako Hermes Analitica to može nadoknaditi. Realno ili ne Dubrava ima još jedan cilj. Stići Sonik Puntamiku i Adria Oil Škrljevo koji imaju bod više i tako izbjeći dodatne kvalifikacije. Čini se teškom misijom. Ali subotnji susret u Jazinama mogao bi s psihološkog aspekta biti zahtjevan jer pobjeda je Zadranima imperativ. Vjerojatno bi se tada posve odljepili od Dubrave i možda čak i razmišljali o doigravanju. Iskustvo bi u moglo biti presudno, a Sonik iskustva ima u Špralji, Mariću, Petaniju. Dubrava se relativno brzo adaptirala na život bez Amerikanca Hortmana koji je punio brojne statističke rubrike. U prvom susretu nakon raskida ugovora sa svojim donedavno najučinkovitijim igračem igrali su kolektivnije. Domaćinu dajemo prednost…

 

ŠIBENKA – ALKAR (subota – 20h)


Susjedi se nalaze na Baldekinu gdje će navijači sigurno napuniti malu dvoranu nakon velike pobjede Šibenke na Gripama, u Splitu. Šibenka je naprosto odigrala savršenu utakmicu o kojoj će se pričati dugo vremena. Od Vladovića i Nakića, do Vraneša, Vuke i ostalih igrača. Bila je to sigurno najbolja utakmica sezone Šibenke i poticaj da se mogu upustiti u borbu za 5. mjesto. Alkar je nakon također senzacionalnih trenutaka i pobjede protiv Zadra malo pao. U Osijeku su igrali bez najboljeg igrača Amerikanca Nicka Neala i to se naravno osjetilo pogotovo u drugom poluvremenu. Dodamo li Praliju kojeg dugo nema zbog ozljede to je previše za ekipu ipak nedovoljno širokog rostera. Alkar je vjerojatno osigurao svoj cilj, a to je ostanak u ligi. Mogu li možda do doigravanja? Trenutačna 8. pozicija sugerira kako mogu, ali o pobjedama objektivno mogu razmišljati tek kad se vrate u svoju malenu sinjsku dvoranu. Alkar na gostovanjima nema previše uspjeha, a protiv ovakve Šibenke bit će posebno teško.

 

ZABOK – CIBONA (nedjelja – 17h – HTV)


I za kraj nedjeljni praznik u Zagorju jer stiže Cibona. Hrvatski prvak je 27. studenog u Domu Dražena Petrovića izgubio od Zaboka s 87:82 i ta će se priča često s veseljem prepričavati u malenom mjestu. I detalji naravno kako je Cibona ispustila 15 koševa razlike iz prvog poluvremena. Zabok je te večeri imao čak sedmoricu s 10 i više poena i takvo što ponoviti bila bi senzacija. Cibona poput Zadra s regionalnim problemima očuvanja statusa prvoligaša. Neugodni dani prvaka potencirani i iznenađujućim porazom kod kuće protiv Gorice. Uspoređivanje ekipa ipak je neumjesno jer Cibona je daleko skuplja i bolja, ali bez pune koncentracije neće biti lako. Vrijedi izdvojiti brze bekove Tomasa, Smajlagića, Rebeca čiji će okršaji biti zanimljivi. Možda će biti više prostora za Katića. Hoće li proraditi Amerikanac Shane Gibson koji je u zadnje vrijeme u slaboj formi. Cibona ima i daleko brojniju i kvalitetniju unutarnju liniju i baš je na toj poziciji krajem godine odlično za Zabok odigrao Markus Lončar. Poziv Zagorcima… Napunite dvoranu protiv Cibone. Tko ne može doći neka pogleda susret u programu HTV-a