Hrvatska
Regija
Najbolja momčad lige uvjerljivo svladala Zadar, sve je bilo gotovo nakon 10 minuta

Najbolja momčad lige uvjerljivo svladala Zadar, sve je bilo gotovo nakon 10 minuta

Autor: KK Zadar Photo: ABA league j.t.d./Dragana Stjepanović

Malo se i kalkuliralo

Najbolja momčad lige uvjerljivo svladala Zadar, sve je bilo gotovo nakon 10 minuta

Košarkaši Zadra uvjerljivo su poraženi u 20. kolu AdmiralBet ABA lige. Na gostovanju kod Crvene zvezde Meridianbet izgubili su rezultatom 93:54 (31:12, 22:10, 20:18, 20:14), a sve je bilo gotovo već u prvoj četvrtini, u kojoj su domaćini pri rezultatu 17:10 napravili seriju 11:0. Dodatno su je povisili na preko 30 poena u drugoj četvrtini pa se Zadranima ostalo samo boriti za častan poraz. Zadar je zadržao 6. mjesto u poretku lige, a u sljedeće dvije utakmice protiv Splita i Igokee na Višnjiku imat će priliku osigurati play off.

Zvezda je od početka krenula vraćati samopouzdanje koje je izgubila porazom od Žalgirisa u Euroligi, a i kako bi izbjegla iznenađenje poput onog prošle godine kada je Zadar odnio bodove iz Beograda. Božić i Mazalin uspjeli su napraviti nešto ispod koša, ali nije bilo šanse da se iz vanjskih pozicija dođe do lagane prilike za šut. Na drugo strani domaćima je uspjelo upravo to – Yago i Giedraitis su ubacili po dvije, Nedović jednu tricu, ono bi promašili popravili bi skokom u napadu i domaćini su stigli do prednosti 28:10. Zvezdinu seriju kratkotrajno je prekinuo Božić, a nerazumno potrošen zadnji napad kaznio je Hanga tricom od table za 31:12.

Ne može se reći da se Zadrovi igrači nisu trudili zakomplicirati utakmicu, dosta su srčano išli na koš, borili se i u obrani, ali ono što bi za njih bila izgubljena situacija domaći šuteri su pretvarali u pogođene trice. I kroz drugu četvrtinu bila je to igra mačke i miša, u kojoj Zadrani nisu ispunjavali elementarne zadatke koje je Jusup ponavljao na minutama odmora. Zadar je na kraju u drugoj četvrtini prošao bolje nego u prvoj, ako se rezultat 22:10 tako može nazvati, a jedan od razloga bio je u uglavnom rezervnoj postavi domaćina koja je tu prednost održavala. Od po 16 upućenih trica u prvom poluvremenu Crvena zvezda ubacila je 9, Zadar dvije. Prednost u skokovima bila je 26:13, u asistencijama je bilo 12:4 i kada se to pretvori u rezultat, on je na poluvremenu iznosio 53:22.

Sferopulos je nastavak otvorio ponovno otvorio jakom petorkom, što je opet značilo rast rekordne razlike. Nakon druge trice Davidovca u prvim minutama nastavka Zvezda je prvi put došla do +40 (64:24). S vremenom su Zadrani ipak smogli snage za kakav-takav otpor, Božić i Mazalin odigrali su nekoliko uspješnih akcija i unatoč i dalje očajnom šutu za tricu (2-21) zadržati razliku na -33 (73:40).

Mogao je to biti i nešto podnošljiviji poraz da u samoj završnici na 75:45 Zadar nije brzopleto odigrao nekoliko napada, pri čemu je bilo i pomalo bizarnih situacija, pa je Crvena zvezda slavila s visokih 39 razlike.

Trener Crvene zvezde ravnopravno je raspodijelio minute u igri na svih 12 igrača, pa su najučinkovitiji bili Smart s 15 poena i Yago s 13. Na drugoj strani Luka Božić odigrao je svih 40 minuta, uz 16 postignuta poena i valorizaciju 22, a jedini dvoznamenkasti uz njega bio je Mazalin s 11 poena. Zadar je igrao bez Ramljaka, koji je cijelu utakmicu odgledao s klupe.

Danijel Jusup, trener Zadra: Zvezda je momčad koja prima najmanje poena, znao sam da će napadački biti teško, ali ne da će biti ovoliko teško. Loše smo odigrali, ovo je naša najlošija utakmica ali moramo izvući poduke gdje smo u odnosu na jednu pravu euroligašku obranu, koliko moramo raditi ako želimo ići u tom pravcu. Mislim da smo mi prvi napad obranili minut i po prije kraja prve četvrtine, to im je dalo razliku i sigurnost.

Malo sam kalkulirao jer igramo kup za dva dana, pokušao sam dati malo više igračima s klupe da vide kako to izgleda. Imali smo bizarnu stvar, Ramljaku je tenisica pukla, napuhala se, nije bila upotrebljiva, a kako on izlazi iz ozljede zgloba, baš na toj nozi, nisam htio riskirati. Čuvao sam i Žganeca, ali nije to presudilo, uz sve drugo Zvezda je dala 19 poena iz kontre, mi 3 i trebamo se pokriti ušima i ići dalje.

Janis Sferopulos, trener Crvene zvezde Meridianbet: Rekao sam igračima da nema lagane utakmice, način na koji igramo je čini laganom. Vrlo važno je da naši igrači pristupaju utakmicama kao večeras, igraju dobru obranu, zadovoljan sam i obranom i napadom.

Standings provided by Sofascore