Hrvatska
Regija
Najbolja partija sezone

Najbolja partija sezone

Autor: Paulo Sarić

Samo je Zvezda pobijedila Zadar u posljednjih deset utakmica.

Zadrani su nastavili dobar niz. Na domaćem su terenu u prvom susretu 11. kola ABA lige svladali Petrol Olimpiju rezultatom 97-77 i time došli do svoje pete pobjede u regionalnom natjecanju. Susret je bio riješen već nakon prvog poluvremena kojeg je Zadar odigrao na vrlo visokoj razini i sagradio prednost koju je bez previše poteškoća očuvao do kraja.

Dobro su Naglićevi momci ušli u utakmicu. Krajina je započeo i završio seriju domaćina 9-3 kojom su otvorili dvoboj što je primoralo gostujućeg trenera na brzi time-out, već nakon dvije minute i 11 sekundi igre. Gosti su ubrzo odgovorili i dobrom šuterskom serijom nakratko čak i prešli u vodstvo (11-13), no onda je proigrao Lovre Bašić. Točnije rečeno, nastavio je gdje je stao u posljednja dva susreta. Bilo ga je svugdje, krao je lopte, asistirao i zakucavao, a nakon njegove trice za 19-13 dvorana je proključala. Nažalost, već se u sljedećem napadu ozlijedio radi čega je usred naleta morao na klupu.

Zadrani, pak, nisu klonuli duhom. Agresivna je obrana rezultirala mnoštvom ukradenih lopti, a one su vodile do laganih koševa. Nakon jednog takvog Božić je zakucao za 23-13, prvu dvoznamenkastu prednost domaćina. Slovenci su nastavili promašivati pa su bijeli održavali razliku i nakon prvih rotacija i uvođenja igrača s klupe. U 16. se minuti u igru vratio u Bašić koji je odmah pokazao da ozljeda nije bila teže prirode. Prvo je floaterom, a kasnije i tricom razbio zonu Zmajčeka do te mjere da im nije palo napamet zaigrati ju u nastavku susreta. Dugo Zadar nije ovako dobro izgledao! A to je pratila i atmosfera na tribinama koja je na trenutke posjetila na neka bolja vremena. Olimpija je zabila samo dva poena u posljednjih pet minuta prvoga poluvremena, što su Dalmatinci iskoristili da naprave seriju 16-2 i s plus 21 odu na veliki odmor (51-30).

FOTO: Basketball.hr (Šime Zelić)

Bilo je to najbolje poluvrijeme Zadra u čitavoj sezoni.

U nastavku su se gosti konsolidirali i zaigrali kako su željeli od početka. Protok lopte je bio neusporedivo boli, a smanjili su i broj pogrešaka što je iziritiralo domaćeg trenera koji je u manje od osam minuta treće četvrtine iskoristio dvije minute odmora. Uzeli su i zadarski igrači maleni odmor u tim trenucima, no spašavao ih je izvrstan skok, pa su u 29. minuti imali deset napadačkih skokova. Jednako kao Ljubljančani defanzivnih! Prišli su Slovenci na minus 11 (62-51), no onda je uslijedio odgovor zadarskih Amerikanaca koji su individualnim rješenjima vratili domaćine u mirne vode.

U posljednjih se deset minuta ušlo s 69-53 što su Naglićevi momci serijom 9-2 povećali na plus 23 i riješili pitanje pobjednika. Ako je takvo uopće i postojalo.

Zadrani su imali čak šest dvoznamenkastih u svojim redovima i teško je bilo koga izdvojiti. Valja spomenutih nove dobre partije mladih Lovre Bašića i Luke Božića, kao i najboljeg strijelca Ive Ivanova koji je zabio 17 koševa i uhvatio pet skokova. Bolji od ostalih u redovima slovenskog prvaka s kojim se hrvatski sastav izjednačio na omjeru 5-5 bio je Jordan Morgan koji je na kraju stigao do 19 poena.