Europa i Svijet
Hrvatska
Najbolji start Popovićeve Fuenlabrade u povijesti

Najbolji start Popovićeve Fuenlabrade u povijesti

Autor: Paulo Sarić

Tomić bolji od Sutona, Estudiantes od Barcelone.

Odigrano je peto kolo španjolske lige. Fuenlabrada našeg Marka Popovića nastavila je s pobjedama te se zajedno s madridskim Realom nalazi na diobi prvoga mjesta s pet pobjeda iz isto toliko utakmica, dok je najveće iznenađenje poraz Barcelone u završnici susreta protiv Estudiantesa. Od pet hrvatskih košarkaša koji su se našli u sastavu, pobjede su upisala njih trojica, a najbolju je individualnu statistiku imao jedan od dvojice poraženih – Ante Tomić u dresu katalonskog sastava.

U hrvatskom susretu petoga kola španjolske ACB lige Estudiantes Gorana Sutona svladao je Barcelonu 80-70 i došao do svoje treće ovosezonske pobjede. Susret je prelomljen u posljednjoj četvrtini koju su Madriđani dobili s 26-9 i nadoknadili zaostatak od šest poena s kojim su ušli u zadnjih deset minuta. Domaćini su bolje otvorili utakmicu, ali je katalonski euroligaš izvrsnom drugom dionicom preokrenuo rezultat i u svlačionicu otišao s devet koševa prednosti. Nakon izjednačene treće četvrtine, Estudiantes je na krilima izvrsne obrane istopio prednost momčadi Sita Alonsa da bi tricom Cvetkovića nešto manje od četiri minute prije kraja došao u prednost (68-66) koju nije ispuštao do kraja susreta. Domaćine je do pobjede predvodio izvrsni Sylven Landesberg s 27 koševa, pa Barceloni nije pomoglo ni 17 poena Thomasa Huertela. Suton je utakmicu završio s četiri koša i sedam skokova za 25 minuta na parketu, dok je Ante Tomić u gostujućim redovima zabio devet, uz šest uhvaćenih lopti.

FOTO: ACB Photo/V. Salgado

Gran Canaria je na domaćem terenu rutinski svladala Joventut Dominika Mavre rezultatom 94-69. Gosti su odigrali dobru prvu četvrtinu te su krajem iste čak i vodili 15-24, no u nastavku je momčad Luisa Casimira zagospodarila terenom i došla do lagane pobjede. U svlačionice se otišlo s 41-37, a situaciju je nakratko zakuhao Sergi Vidal koji je tricom približio svoju momčad na samo pola koša zaostatka (41-40). No, to je bilo sve od gostiju. Kanarci su se sredinom treće dionice odvojili na prvu dvoznamenkastu prednost (56-46), a susret je konačno prelomljen početkom posljednjeg perioda domaćom serijom 11-0. Gran Canarija je u jednom trenutku imala i 26 poena prednosti (82-56), pa je ostatak dvoboja protekao u revijalnoj atmosferi. Otočane je do nove pobjede predvodilo Marcus Eriksson s 23 koša i pet skokova, dok je najbolji u redovima Joventuta bio Vidal s 14 poena. Zadranin Dominik Mavra na terenu je proveo nešto manje od 26 minuta i za to vrijeme zabio tri koša i uhvatio tri skoka.

Zaragoza našeg Lovra Mazalina slavila je protiv idućeg europskog protivnika Cedevite, Morabanc Andorre, 95-78. Gosti su bolje ušli u utakmicu i imali rezultatsku inicijativu sve do sredine druge dionice kada su se momci Jota Cuspinere vratili u susret. Na veliki se odmor otišlo s 46-43, a u nastavku smo gledali drugu sliku. Jedini raspoloženi igrač momčadi sa sjevera Španjolske bio je Jaka Blažić koji nije mogao sve sam. Nakon što ga je sustigao umor, domaćini su počeli graditi svoju prednost. U posljednjih se deset minuta ušlo s 65-58 za Zaragozu koja je s 8-0 otvorila posljednju dionicu te se odvojila na velikih 15 poena prednosti što je mirno održavala do samoga kraja. Najefikasniji u redovima pobjednika, koji je imao čak šest dvoznamenkastih igrača, bio je Janis Blums s 18 koševa, dok je Blažić, s druge strane, susret završio s 20 poena. Lovro Mazalin nije ulazio u igru.

FOTO: KK Zadar - Zvonko Kucelin

Fuenlabrada Marka Popovića nastavlja s izvrsnim igrama koje su joj donijele najbolji početak sezone u klupskoj povijesti. U prošlom su kolu izjednačili dosadašnji najbolji start iz 2009. godine s četiri uzastopne pobjede, da bi ga ovaj vikend slavljem nad Betisom u gostima rezultatom 70-73 i premašili. Domaćini su bolje otvorili susret i poveli 8-0, no madridski je sastav odmah odgovorio serijom 0-14 u koju je tricu ugradio i naš reprezentativac. Iako su gosti vodili većim dijelom prvog poluvremena, na odmor se otišlo s prednošću Real Betisa 38-36. U nastavku se dugo igralo koš na koš, a onda je domaći sastav treću dionicu zatvorio s 13-2, pa se u posljednjih deset minuta ušlo s rezultatom 60-52. Ipak gosti su se uozbiljili te su zaigrali kvalitetnu obranu za koju momčad Alejandra Martíneza nije imala lijeka pa je između 33. i 38. minute zabila samo jedan poen, rezultat čega je veliki preokret i 63-70 za Fuenlabradu. Serija 3-18 u ključnim momentima susreta. Betis je imao posljednji napad, no nije pogodio pa je i dalje ostao na dnu lige bez iti jedne pobjede u prvih pet kola. Najefikasniji u redovima Fuenlabrade bio je Francisco Cruz s 15 koševa i devet skokova, dok je domaćine predvodio Francuz Nobel Boungou-Colo sa 17 poena. Marko Popović je na terenu proveo 20 minuta i za to vrijeme ubacio sedam koševa.

FOTO: ACB Photo/ E. Cobos

U ostalim je susretima kola Iberostar Tenerife predvođen Mateuszom Ponitkom svladao Bilbao rezultatom 83-69, Obradorio je bio bolji od San Pabla 94-69, dok je u baskijskom derbiju Baskonija nadvisila Gipuzkou Basket nakon velikog preokreta 88-86. U večerašnjim utakmicama Real Madrid je na domaćem terenu zahvaljujući ubitačnom Jayceeju Carrolu koji je zabio 29 poena pobijedio Unicaju rezultatom 99-85 dok je Valencija u gostima tijesno svladala Murciju 91-93.