Europa i Svijet
Hrvatska
Najteže je biti prorok u vlastitom selu. Umjesto u Zadru, Škara karijeru nastavlja u Španjolskoj

Najteže je biti prorok u vlastitom selu. Umjesto u Zadru, Škara karijeru nastavlja u Španjolskoj

Autor: Paulo Sarić

A Zadru nije valja?

Iako se idealno uklapao u narativ sportskog direktora Longina i trenera Ante Nazora o momčadi prepunoj zadarskih, odnosno dalmatinskih igrača koji „poznaju mentalitet“, David Škara karijeru neće nastaviti KK Zadar, već u španjolskoj Huesci.

24-godišnji hrvatski reprezentativac košarkom se počeo baviti u rodnom gradu, da bi se po završetku srednje škole umjesto u profesionalnim vodama odlučio okušati u SAD-u gdje je proveo narednih nekoliko godina. Prve je dvije sezone nastupao za sveučilište Valparaiso, da bi se potom prebacio na Clemson University.

Oduvijek sam htio i igrati košarku i obrazovati se, što je u Europi nemoguće. Tamo moraš birati – ili obrazovanje ili profesionalna košarka – otkrio je svoje razloge za odlazak preko bare 203 centimetara visoki košarkaš u razgovoru za The Post and Courier.


Podsjetimo, Škara je svojedobno bio suspendiran jer je odbio potpisati profesionalni ugovor sa Zadrom kada je postao punoljetan.

Nakon početnog privikavanja na zahtjeve trenera Brada Brownella i uloge rotacijskog igrača s klupe, Škara je prošle godine dobio mjesto u prvoj petorci što je iskoristio za 7,6 poena i 4,2 skoka u prosjeku. Solidna napadačka izdanja nadogradio je i dobrom igrom na drugoj strani terena te je vrlo brzo postao glavna obrambena uzdanica 'Tigersa' nakon čega se očekivalo da će potpisati profesionalni ugovor s matičnim klubom.

Iako je jedno vrijeme trenirao s momčadi iz Višnjika, na koncu do dogovora nije došlo.

Prema informacijama iz KK Zadar Škari je ponuđen četverogodišnji ugovor uz opciju posudbe za vrijeme prve sezone što je mladi Zadranin odbio, kazavši da je ponuda bila – izuzetno podcjenjujuća.

Ipak, ono što je propustio Zadar - nije Huesca.

Dobre igre u dresu hrvatske reprezentacije na Univerzijadi u Napulju gdje je bio ponajbolji igrač momčadi Vladimira Anzulovića nisu prošle nezapaženo te je uslijedio poziv s Iberskog poluotoka pa će mladi Dalmatinac karijeru nastaviti u španjolskoj drugoj ligi u redovima Levitec Huesce.