Hrvatska
Najtrofejniji njemački klub ponovno na Zadar Basketball Tournamentu

Najtrofejniji njemački klub ponovno na Zadar Basketball Tournamentu

Od 18. do 21. rujna.

Njemačka Alba Berlin najnoviji je potvrđeni sudionik ovogodišnjeg Zadar Basketball Tournamenta koji će se od 18. do 21. rujna održati u dvorani Krešimir Ćosić na Višnjiku. Najtrofejniji njemački klub ponovno se natječe u Euroligi te će najjači europski pripremni turnir biti najbolja provjera za izazove u nadolazećoj sezoni. Zadarski turnir ove godine ima drugačiji koncept te će se umjesto dosadašnjih šest za titulu najboljeg natjecati četiri kluba.

 Alba Berlin je u samo 30 godina djelovanja osvojila čak osam prvenstava, devet kupova i tri njemačka superkupa što ju čini najuspješnijim domaćim klubom. Berlinski klub u prosjeku ima čak 10.000 svojih navijača na domaćim tribinama, što ga čini jednim od najpraćenijih klubova u Europi dok je po broju članova najveći klub u Njemačkoj. Treba izdvojiti da je Alba 2014. pobijedila NBA momčad San Antonio Spursa i time se upisala u elitno društvo od sedam europskih klubova koji su bili bolji od nekog kluba iz najjače lige svijeta. 

Alba se u Euroligu ove godine kvalificirala drugim mjestom u nacionalnom prvenstvu, a istu poziciju je ostvarila i u Eurokupu. Čvrstu i discipliniranu momčad s klupe predvodi iskusni Španjolac Aito Garcia Reneses koji je u bogatoj karijeri osvojio čak 19 trofeja. Igračku karijeru započeo je u Estudiantesu, a nastavio u Barceloni. Upravo je s katalonskim klubom kao trener osvojio čak devet naslova prvaka Španjolske.

Alba Berlin se uz Anadolu Efes i KK Zadar pridružila popisu sudionika ovogodišnjeg ZDBT-a.  Turnir organizira zadarska tvrtka S-Event, a uz ljubitelje košarke iz cijelog svijeta, šesto izdanje pratit će i brojni međunarodni skauti. Turnir će pratiti brojne popratne aktivnosti koje su proteklih godina privlačili pažnju domaćih i stranih medija te svijeta košarke.