Europa i Svijet
Hrvatska
Najveća smo opasnost sami sebi

Najveća smo opasnost sami sebi

Autor: Paulo Sarić

Prva „biti ili ne biti“ utakmica za hrvatsku reprezentaciju.

Iako je zabio 11 koševa i uhvatio pet skokova za nešto manje od 24 minute na parketu, ni povratak iskusnog Luke Žorića nije pomogao Hrvatskoj da dođe do bitne pobjede nad Rumunjskom u petak. Bio je to jedan od dana kada je sve išlo po zlu. Iako su momci Ivice Skelina neupitno kvalitetniji košarkaši od momaka koje s klupe vodi Zare Markovski, to se nije vidjelo na parketu pa je Hrvatska upisala i treći poraz u skupini D europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

- Poraz od Rumunjske nam je i dalje u glavama te još uvijek razmišljamo o njemu. Ali, svi smo svjesni da se trebamo okrenuti sutrašnjoj utakmici i dat ćemo od sebe da pobijedimo Nizozemsku, a onda ćemo podvlačiti crtu. Sada je glupo pričati o onome što se dogodilo u petak. Budemo li puno pričali o Rumunjskoj to nas može omesti pred ključni dvoboj – rekao je 33-godišnji Zadranin pred dvoboj s Nizozemskom.

Premda su momci Toona van Helfterena već jednom svladali Hrvatsku, rezultatom 68-61 u Rotterdamu, ne treba biti skroman i precjenjivati snagu večerašnjeg suparnika. Nizozemci su dobra reprezentacija koja već godinama igra zajedno, no Hrvatska je ipak – kvalitetnija.

- Sada to moramo pokazati na terenu. Kvalitetniji smo bili i od Rumunjske pa smo izgubili. Da sada ponovno igramo protiv Rumunjske ja sam uvjeren da bismo ih dobili. Kvalitetnija smo ekipa, ali u petak se bio uvukao nekakav strah. Meni je i nakon analize i prospavane noći teško reći što se sve dogodilo – kazao je iskusni Luka Žorić koji je odigrao pregršt takvih utakmica u svojoj karijeri i dodao – jednostavno nismo igrali dobro i izgubili smo utakmici koja je bila jako bitna te se sada moramo okrenuti susretu protiv Nizozemske koji nam je ključan. Moramo pobijediti, to nam je prvi cilj, a drugi, ne manje bitan, je pobijediti s više od sedam razlike.


FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Nema smisla pitati je li poraz ostavio traga na hrvatskim reprezentativcima već se treba okrenuti ka budućnosti i upitati što se naučilo u petak?

- Bili smo dosta brzopleti te smo svakim promašenim šutom postajali sve nervozniji. Mogli smo igrati na drugačiji način i sigurno da ćemo sutra biti pametniji – smatra najbolji strijelac Jadranske lige.

Zanimljivo, iako Nizozemci u svojim redovima imaju nekoliko renomiranih i hrvatskoj košarkaškoj javnosti poznatih imena poput Charlona Kloofa i Yannicka Frankea koji su dobro poznati iz ABA lige, iskusni kapetan hrvatske reprezentacije smatra da najveća opasnost prijeti iz domaćih redova.

- Već smo igrali jednu utakmicu protiv Nizozemske. Upoznati smo s njihovim prednostima i manama i znamo odakle nam mogu priprijetiti. No, smatram da smo najveća opasnost sami sebi. Ako budemo pravi i odigramo kako možemo pobjeda ne bi trebala doći u pitanje – izjavio je visoki igrač Cibone.

Zadrani su u velikom broju pohodili dvoranu Krešimira Ćosića u petak, no s obzirom na viđeno na terenu teško je očekivati da će se slično ponoviti i danas. Šteta, jer je upravo sada pomoć najpotrebnija.

- Igra Hrvatska i nadam se da će ta činjenica privući ljude. Bilo bi mi drago da se ponovno napuni dvorana kao u petak. Razumijem da su ljudi razočarani i da nismo izgledali dobro protiv Rumunjske, ali se nadam da će navijači doći u što većem broju. S njima će nam biti puno lakše – zaključio je kapetan hrvatske reprezentacije Luka Žorić.