Time-out
Nakiću nagrada za životno djelo, nagrađeni Trninić, Šolman, Jerkov i Knjaz

Nakiću nagrada za životno djelo, nagrađeni Trninić, Šolman, Jerkov i Knjaz

Državna nagrada za sport Franjo Bučar

Hrvatski olimpijski odbor je objavio imena dobitnika državne nagrade za sport Franjo Bučar za životno djelo i godišnje državne nagrade u 2021. godini.

Dobitnici nagrade za životno djelo su: naš istaknuti košarkaš i košarkaški trener Mihovil Nakić-Vojnović, vaterpolski sudac Željko Klarić te nekadašnja vrhunska atletičarka Đurđa Fočić-Šourek.

Košarkaški dobitnici godišnje državne nagrade su: bivši košarkaši Damir Šolman i Željko Jerkov, košarkaški trener Slavko Trninić te bivši dekan Kineziološkog fakulteta Damir Knjaz koji obnaša dužnost člana Stručnog savjeta za mušku košarku. 

Željko Jerkov - Foto: Basketball.hr

Damir Šolman: Foto: Basketball.hr/Šime Zelić

Slavko Trninić - Foto: Marin Sušić

Dobitnici godišnjih nagrada ostalih sportova su: zlatni olimpijci iz Tokija Matea Jelić, Nikola Mektić i Mate Pavić, paraolimpijke Anđela Mužinić i Helena Dretar-Karić, izbornik hrvatske ženske rukometne reprezentacije Nenad Šoštarić, liječnik Boris Labar i Hrvatski taekwondo savez.

Odluka o dobitnicima nagrada donesena je temeljem prispjelih prijedloga na ovogodišnji natječaj, a donio ju je Odbor Državne nagrade za sport Franjo Bučar koji čine Tomislav Krističević, Marijeta Ćelić, Vlado Šola, Perica Bukić, Damir Martin, Stipe Pletikosa, Stojko Vranković, Mihovil Španja i Ana-Marija Vuković.
“U ovoj olimpijskog i paraolimpijskoj godini naše sportašice i sportaši ostvarili su ponovo iznimne uspjehe i Odbor je opet, između toliko naših sportskih velikana, imao nezahvalan zadatak izabrati one kojima će u 2021. pripasti ovo priznanje. Čestitam svim dobitnicima nagrade, najvišeg priznanja koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta te me raduje da se iz godine u godinu potvrđuje koliko sjajnih, velikih i zaslužnih imena čini hrvatski sport”, kazala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Kao i svake godine, uručenje nagrada planirano je za kraj studenoga, kada se obilježava i rođendan oca hrvatskog olimpizma Franje Bučara (25. studenoga).