Hrvatska
Naknada za plaće i promjene u Zakonu o sportu koje omogućuju fleksibilnost u planiranju iduće sezone

Naknada za plaće i promjene u Zakonu o sportu koje omogućuju fleksibilnost u planiranju iduće sezone

Mjere Vlade RH.

Vlada Republike Hrvatske je pokazala da u izvanrednoj situaciji koja je zatekla cijeli svijet misli i na one koji Hrvatsku uvijek dostojno i svim srcem predstavljaju – sportaše. Jasno je, naravno, da će kriza zahvatiti i već zahvaća sve dijelove gospodarstva i stoga je bilo od posebne važnosti prepoznati i potrebe sportskog sektora, kao jednog od najranjivijih radi potpune obustave aktivnosti.

Na jučerašnjoj sjednici (9. travnja) Vlada je na prijedlog Središnjeg državnog ureda za šport donijela zaključak u vezi mjera pomoći u sustavu športa uslijed epidemije koronavirusa i predložila dopune Zakona o sportu. Naime, preraspodjelom unutar proračuna Državnog ureda za šport osigurano je 40 milijuna kuna pomoći športskim klubovima za ublažavanje posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa, a Vlada je stoga u saborsku proceduru uputila dopune Zakona o sportu kojima se Uredu omogućava da dodjeljuje potpore klubovima.

„Zbog situacije uzrokovane epidemijom koronavirusa te odluke Stožera o zabrani održavanja svih športskih natjecanja i treninga, sektor športa našao se u problemima, a ovim mjerama pokušavamo pomoći športu da preživi krizno razdoblje”, rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport Tomislav Družak za  stranicu vlada.gov.hr.

„Dva su glavna problema – nemogućnost zaključivanja natjecanja u sezoni 2019./2020. i utvrđivanje propozicija natjecanja za iduću natjecateljsku sezonu te upitnost opstojnosti velikog broja sportskih udruga i klubova koji zbog gubitka prihoda nemaju mogućnost isplate plaće radnicima“, kazao je državni tajnik Družak. 

Stoga se zaključkom utvrđuju mjere pomoći sportu u vidu isplate potpore sportskim udrugama i klubovima za ožujak, travanj i svibanj, a dopunama zakona osigurava se regularnost natjecanja omogućavanjem i kraćeg roka od godinu dana za donošenje propozicija i sustava natjecanja. U sastavljanju ovakvog prijedloga bio je uključen i HKS koji se svojim prijedlozima očitovao i po pitanju mjera za očuvanje radnih mjesta i po pitanju promjena u Zakonu o sportu koje bi omogućile fleksibilnost u radu, kao i olakšale klubovima pripreme za sljedeću sezonu.

Konkretno, predviđenim mjerama će sportski klubovi i udruge za svoje radnike koji imaju ugovor o radu, moći zatražiti naknadu za plaće u iznosu do 3.250 kuna za mjesec ožujak te do 4.000 kuna za mjesec travanj i svibanj, a plan je obuhvatiti oko 3000 korisnika. Nakon usvajanja Zakona u Hrvatskom saboru raspisat će se poziv i krenuti s isplatom naknada, a svi korisnici koji će zadovoljavati propisane uvjete svoje prijave će moći ostvariti putem aplikacije Središnjeg državnog ureda za šport.

Osim mjera o financijskoj pomoći, Zakonom o dopunama Zakona o sportu dopunit će se i članak 61. koji propisuje donošenje propozicija i sustava natjecanja na način kako bi svi sustavi natjecanja bili regularni i provedeni u skladu sa Zakonom u vrijeme posebnih okolnosti u kojima se trenutačno nalazimo, odnosno isto omogućuje pravodobnu prilagodbu liga i klubova jer bi se inače za ikakve promjene, prema sadašnjem zakonu, moralo pričekati godinu dana.