Hrvatska
Zadar i Božić srušili FMP: Kada je raspoložen, neka igra

Zadar i Božić srušili FMP: Kada je raspoložen, neka igra

Autor: KK Zadar Photo: ABA league j.t.d./Dragana Stjepanović

King is back! Božić novim triple-doubleom slomio FMP Soccerbet u Beogradu

Ne otpisujte Zadar, a pogotovo ne otpisujte Luku Božića! Nakon dvostrukog poraza na domaćem terenu protiv Borca Mozzarta i Cibone otišli su u Beograd na gostovanje zahuktalom FMP Soccerbetu, kako bi još jednom ustoličili kralja lige. Luka Božić cijelu je utakmicu vukao momčad, naravno zahvaljujući podršci suigrača dobio prostor pokazati što zna i na kraju novim triple-doubleom, drugim u ovoj sezoni, i uopće kao prvi igrač koji je ostvario dva triple-doublea u AdmiralBet ABA ligi, odveo svoju momčad do uvjerljive pobjede 77:92 (26:23, 22:21, 14:26, 15:22).

FMP je poput drugih Zadrovih protivnika u posljednje vrijeme utakmicu otvorio izvrsnim šutom za tricu. Dvije trice Subotića i jedna Stojanovića donijele su domaćinima početno vodstvo, iako je Zadar dosta solidno igrao, posebno Žganec koji je od prvih 11 momčadskih postigao 7 poena. Nekoliko lagano primljenih poena onemogućilo je Zadar da kapitalizira dobru igru u napadu, a i dekoncentracija u zadnjem napadu dala je domaćinima priliku da tricom Bessona završe prvu četvrtonu prednošću 26:23.

Roberts i Foster tricama su otvorili drugi dionicu i uskoro je FMP imao visokih 11 razlike. Koliko god se Božić probudio i vratio se na pravu razinu, Simović i Stefanović nastavili su radili probleme i držali FMP na 11 razlike u 18. minuti igre (44:33). A onda se probudio Zadar.

Krenuo je Božić s dva uspješna napada, Drežnjak je položio a Klarica pogodio tricu na kraju poluvremena za 48:44. Serija je nastavljena i u trećoj četvrtini: opet je Božić dvaput pogodio a Žganec slobodnim bacanjem donio vodstvo 48:49 nakon dugo vremena. FMP je potpuno izgubio napadački skok, Zadar serijom 30:10 u odnosu na spomenutih 44:33 došao do 9 poena razlike (54:63). Treću je četvrtinu Zadar dobio s 12 poena razlike i u zadnju ušao s 8 poena prednosti (62:70).

U 32. minuti Luka Božić je došao do desetog skoka, a kako je već postigao 26 poena i 10 asistencija, postao je prvi igrač o povijesti regionalne lige s dva triple-doublea! S tim da su prije njega samo dvojica došla do svog jedinog.

Zadar je stigao do lijepe prednosti, ali još uvijek nedovoljne za zaključenje utakmice. Jusup je na 73:86 iz opreza pozvao minutu odmora, a uskoro i drugu, jer nije bio zadovoljan načinom na koji protivnik dolazi do laganih poena. „Vraćajte se u obranu, nemojte im dati loptu u ruke i ne radite namjerni faul“, sažetak je dviju poruka koje su igrači dobili. Ako već nije bilo lakoće u napadu, Zadrani su igrali duge napade, „krali vrijeme“ i u posljednju minutu ušli s +12 (77:89). Kada je preko ruke Drežnjak ubacio tricu za 77:92, bilo je gotovo.

Božić je utakmicu završio s valorizacijom 44, uz 28 poena, 12 skokova i 11 asistencija. Pratio ga je kroz cijelu utakmicu Marko Ramljak, koji je prikupio 16 poena, Drežnjak i Žganec postigli su po 13. Imao je FMP svoje svijetle trenutke, 16 poena ubacio je Subotić, po 14 Watson i Stojanović, ali nije to bilo dovoljno za slavlje protiv ovako kvalitetnog protivnika.

Zadar je ispisao lijepu pozivnicu za utakmicu FAVBET Premijer lige protiv Šibenke u nedjelju, a pogotovo za Badnjak, na koji u Krešin dom stiže Partizan Mozzart Bet.

Stevan Mijović, trener FMP Soccerbeta: Zahvaljujem upravi kluba na šansi koja mi je pružena, potrudit ću se da vodim momčad na najbolji način. U oboj utakmici držali smo se prvo poluvrijeme zbog dobrog šuta za tri poena. U drugom poluvremenu smo dosta srljali, imamo problema u obrani, puno osnovnih grešaka. Moramo ući u dvoranu, raditi i pokušati se dignuti što je prije moguće.  

Danijel Jusup, trener Zadra: Ovo je bila za nas psihološki teška utakmica jer smo zadnju protiv Borca loše igrali i izgubili, pa onda i od Cibone, bili smo ranjeni. Bio je upitnik hoćemo li se uspjeti oporaviti od ta dva poraza. FMP je dosta nadahnuto otvorio sa šutom tri poena, pogađali s visokim postotkom. U svlačionici na poluvremenu smo se nastojali smiriti, trebali smo  zadržati koncentraciju, jer je teško zadržati tako visok postotak šuta za tri poena, kao i riješiti defanzivni skok. Tražio sam da brzo prenosimo loptu i kažnjavamo protivnika iz kontranapada, mislim da smo na takav način uspjeli napraviti razliku i utakmicu dovesti u mirne vode. Ambicije? Malo smo zreliji nego lani, idemo svaku utakmicu dobiti ali ne opterećujemo se nekakvim ciljevima. Naša je obveza svaku utakmicu ići na pobjedu, tako se i ponašamo. Za sada smo zadovoljni, neke utakmice smo izgubili koje nismo očekivali, a neke dobili vani, nemamo imperativa. Božićj e bitan igrač, pitam ga je li umoran da ga malo odmorim, ali on je htio igrati i vratiti ono što je propustio kod Borca. Kad je raspoložen, neka igra.