Europa i Svijet
Hrvatska
Nakon izbacivanja ruskih momčadi Hrvatima Žižiću i Vujčiću otvoren put prema tronu

Nakon izbacivanja ruskih momčadi Hrvatima Žižiću i Vujčiću otvoren put prema tronu

Autor: Branko Tabak

Do prije mjesec dana bili su nigdje...

Rat u Ukrajini i isključivanje ruskih klubova iz natjecanja uz brisanje svih njihovih rezultata u velikoj je mjeri utjecao na izgled ljestvice košarkaške Eurolige

Naime, sva tri ruska kluba (CSKA, Uniks i Zenit) bila su unutar osam momčadi koje nastavljaju natjecanje u četvrtfinalu. Tako su se neočekivano vrata doigravanja, koje u konačnici može dovesti do nastupa na beogradskom Final Fouru i naslova prvaka Europe, širom otvorila izraelskom Maccabiju za koje igra hrvatski reprezentativac Ante Toni Žižić i u kojem je jedan od glavnih operativaca Nikola Vujčić koji u Ponosu Izraela obnaša dužnost sportskog direktora.

Nikola Vujčić i urednik portala Basketball.hr Branko Tabak- Foto: Šime Zelić/Basketball.hr

Sredinom veljače rezultati kluba su bili poražavajući. Smijenjen je trener Jannis Sfairopoulos, a na njegovo mjesto je uskočio pomoćnik Avi Even. Na ljeto Maccabi će, izvjesno je, dobiti novog trenera. Vujčićeva velika želja je aktualni trener Bayerna Andrea Trinchieri. Ime koje se često spominje je i legenda kluba Oded Katash, a u igri je i crnogorski stručnjak Zvezdan Mitrović koji je s Monacom osvojio Eurokup.

Maccabi je sinoć u zaostaloj utakmici slavio u Ateni važnu pobjedu protiv Panathinaikos 95:83.

Ante Žižić je odigrao vrlo dobru utakmicu. Za 16 minuta na parketu Žižić je ubacio 13 poena, a tome je dodao i tri skoka te jednu ukradenu loptu.

Maccabi je na ljestvici trenutačno na šestom mjestu s omjerom 14-11 i na korak od potvrde plasmana u četvrtfinale. Naime devetoplasirana Alba ima tri pobjede manje i tek teoretsku šansu da nešto promijeni do kraja. Prvi sljedeći poraz Albe ili prva sljedeća pobjeda Maccabija odvest će Žižića i Vujčića u sljedeću fazu natjecanja.

Plasman u četvrtfinale za sada su potvrdili Barcelona, Real, Armani Milan i Olympiacos, a nijanse od prolaza dalje dijele Anadolu Efes za kojeg nastupa Krunoslav Simon, a ulogu pomoćnog trenera ima Tomislav Mijatović. U ovom trenutku među osam su još Monaco i Bayern München u kojem je direktor skautinga i igračkog razvoja Emilio Kovačić.

Regularni dio sezone završava 8. travnja, a četvrtfinale (na tri pobjede) kreće 19. travnja. Do 4. svibnja bit će poznati sudionici Final Foura koji će se održati u Beogradu od 19. do 21. svibnja.