Europa i Svijet
Hrvatska
Nakon najstresnijeg ljeta Zrilić najavila povratak najjačih i napad na Španjolce

Nakon najstresnijeg ljeta Zrilić najavila povratak najjačih i napad na Španjolce

“Užasno puno truda i rada uloženo je u cijelu ovu priču. U Hrvatskoj nije lako organizirati ovakvo nešto”, istaknula je organizatorica turnira nakon završetka šestog izdanja ZDBT-a.

“Užasno puno truda i rada uloženo je u cijelu ovo priču. U Hrvatskoj nije lako organizirati ovakvo nešto, često ste neshvaćeni”, istaknula je organizatorica turnira Zdenka Zrilić nakon završetka novog izdanja Zadar Basketball Tournamenta. U posljednjih šest godina zadarski je turnir u dvorani koja nosi ime legende hrvatske košarke, Krešimira Ćosića, okupio euroligaške ekipe i zaslužio titulu najjačeg pripremnog turnira u Europi, koju su mu nadjenuli svi veliki treneri i ostala sportska imena kojima je upravo zbog ZDBT-a Zadar postao neizostavna rujanska destinacija.

Ove godine umjesto uobičajenih šest ekipa nastupile su njih četiri – Anadolu Efes, koji je na kraju uzeo trofej, Alba Berlin, Himki te domaći KK Zadar.

- Svi znamo zbog čega se dogodio ovaj novi koncept. Sredinom lipnja imali smo dogovoren turnir sa šest ekipa, uz Fenerbahçe, Olimpiju Milano, CSKA i još par klubova. Međutim, dogodila se završnica Svjetskog prvenstva 15. rujna, svega tri dana prije početka našeg šestog izdanja, te pomicanje termina Eurolige 2 tjedna ranije. Nkad u životu nisam proživjela stresnije ljeto i ne mogu vam opisati koliko sam sretna što se turnir ove godine uopće dogodio. Zahvalna sam ekipama koje su bile i sretna sam ne samo zbog toga, već i zato što ovaj koncept namjeravamo ubuduće zadržati,. Ne samo da nam je organizacijski puno lakše, nego nam i ostavlja prostor za dodatne aktivnosti koje nama i jesu primaran cilj. Dogodine ćemo tako imati cijeli dan posvećen medijima i različitim promocijama košarke, najavila je Zrilić.

Direktorica tvrtke S-Event na novinarski je upit otkrila kako će zasigurno za ZDBT 2020 ponovno uputiti poziv jednoj od španjolskih ekipa.

- Ne mogu otkrivati još ništa, ali mogu vam reći da je ekipama koje su bile spriječene doći, jako žao što nisu tu s nama. Datum ćemo zajednički dogovorili i to jako brzo, već kroz sljedećih mjesec dana.

Organizatorica turnira u emotivnom je tonu na završnoj konferenciji za medije nastavila govoriti o novoj suradnji s udrugom Dani Krešimira Ćosića.

- Beskrajno sam zahvalna Ljerki i Ani Ćosić koje poznajem cijeli život. Krešimir Ćosić je bio veliki prijatelj mog oca i zajedno su imali neke ciljeve za hrvatsku košarku koji se dan danas nisu ostvarili. Ana i ja smo odlučile da ćemo mi te njihove ciljevi, planove i želje ostvariti. Od košarke ne odustajemo, involvirat ćemo se još više u cijelu košarkašku priču, poručila je Zrilić zahvalivši se medijima i sponzorima koji su ih dosad pratili kao i svom vrijednom timu.


Ljudski faktor kao ključni aspekt uspjeha naglasio je i Branko Tabak, glasnogovornik ZDBT-a i urednik portal Basketball.hr.

- U ovoj sam priči od samog početka, dakle šestu godinu u nizu, i mogu reći da se koncepcija s četiri momčadi niti malo nije odrazila na naše obveze. One su ostale iste i podjednako zahtjevne. Uspjeli smo zadržati razinu od prve godine i dizati je svake sljedeće. Po mom sudu, a u košarci sam duže od 40 godina, kao novinar 28, smatram da turnir nije izgubio na kvaliteti. Nešto sigurno govori i činjenica da smo i Larkina uspjeli gledati, barem nakratko. Gdje je mjesto ZDBT-u na košarkaškoj karti pripremnih turnira najbolje se vidi po završetku Eurolige. Naime, dvije su momčadi u sezonama za koju su se pripremali na našem turniru osvojile Euroligu. I obje su na ZDBT-u bile druge. Ove godine to bi ipak mogla biti pobjednička momčad - Anadolu Efes, istaknuo je poznati zadarski novinar na konferenciji za medije povodom završetka šestog izdanja Zadar Basketball Tournamenta.