Europa i Svijet
Hrvatska
Nakon poraza kadetkinja od Srbije Ciglar objavio kraj trenerske karijere

Nakon poraza kadetkinja od Srbije Ciglar objavio kraj trenerske karijere

Autor: Branko Tabak

U trenerskom poslu duže od pola stoljeća.

Uposljednjoj utakmici FIBA European Challengera u San Fernandu hrvatske kadetkinje su poražene od Srbije 59-79.

Hrvatska je dobro otvorila utakmicu, nakon šest minuta vodila 11-10, a onda, kao i u susretima sa Španjolskom i Mađarskom upala u crnu rupu. Završnica prve četvrtine pripala je Srbiji koja serijom 14-0 do ulaska u drugu četvrtinu stvara kapitalnu prednost 11-24. Pokazat će se Hrvaticama i nedostižnu.

U drugom dijelu prvog poluvremena Hrvatska je pronašla način kako odgovoriti na igru protivnika, Istina, Srbija se nekoliko puta približila višku od 20 poena, no izabranice Željka Ciglara su pronalazile snage da spriječe rano zatvaranje utakmice pa se na poluvrijeme otišlo s rezultatom 27-41.

Nastavak utakmice donio je agresivniju i opasniju Hrvatsku koja serijom 8-0 vraća utakmici rezultatsku neizvjesnost (Bešlić 4, Božan i Banović po 2 poena za 35-41). Razigrana Bešlić tricom dodatno zakuhava situaciju (39-44). Hrvatska u tim trenucima propušta veliku priliku za potpuni povratak u susret. Pri rezultatu 41-46 Hrvatice su dopustile Srbiji tri napadačka skoka i četiri šuta na koš u jednom napadu koji je završio ubačajem za 41-48. Tu započinje novi bijeg protivnica koje minutu prije kraja treće četvrtine imaju prednost 43-61 i praktički rješavaju utakmici.

U završnoj četvrtini Srbija je održala stečenu prednost, a cijela utakmica pokazala kako nijanse i detalji ponekad čine razliku izraženu i s 20 poena razlike. U ovom susretu to je bila skok igra. Hrvatska je imala 40 skokova, Srbija 15 više.

Lucija Banović je utakmicu završila s 18 poena i 9 skokova, Lana Bešlić s 10 poena i 7 asistencija, a Petra Božan s 9 poena i 11 skokova.

Izbornik Željko Ciglar nakon utakmice je prokomentirao susret te objavio kraj svoje trenerske karijere:

“Nažalost moja najava da će biti jako teško zadnje tri utakmice, zorno se pokazala na terenu. Danas smo pokušali, ali ne možeš igrati na mahove, treba puno više koncentracije i košarkaškog umijeća da bi se pobjeđivale ekipe kao sto su Španjolska, Mađarska pa i Srbija na kraju. Osobno ostaje mi gorak okus u grlu zbog ovog poraza, nisam imao želju završiti svoju trenersku karijeru porazom, ali takav je život. Iskreno se nadam da će u dogledno vrijeme neko drugi povesti žensku hrvatsku košarku prema boljem sutra. Od srca to želim. Još jednom hvala svima onima koji su me kritizirali i onima kojima sam bar malo bio drag u ovih 51 godinu trenerskog opusa. Hvala još jednom od srca.”