Hrvatska
Nakon pravog Zadrane pogodio i košarkaški potres

Nakon pravog Zadrane pogodio i košarkaški potres

Autor: 057info

Split slavio na Višnjiku.

Nakon potresa od 4,7 po Richteru očekivalo se da bi u Zadru tijekom sljedećih sati i dana moglo biti još nekoliko manjih potresa, a jedan od njih dogodio se večeras na Višnjiku, gdje je favorizirani KK Zadar izgubio susret ABA lige od Splita rezultatom 66:72, javlja portal 057info

Samo činjenica da ove godine u regionalnom natjecanju nastupa poluraspadnuta Koper Primorska (izgubila od Cibone 41 razlike!), spašava Zadar od totalnog fijaska. S druge strane, nakon poraza od Krke i Splita kreće serija od pet teških utakmica, nakon kojih bi Zadar vrlo lako mogao imati omjer 1:9.

Trener Veljko Mršić je u utakmicu krenuo s Onuakuom na centru, što je značilo da Vuković seli na prirodniju poziciju četvorke, a niske pozicije očekivano su zauzeli Mavra, Carter i Gilbert. Čini se da se s Onuakuom ponavlja lanjska priča sa stranim centrima, kada su Nazor i Jusup tjednima u prvoj petorci forsirali Farra i Kellera pa ih vadili nakon samo par minuta. Da nije Carter povezao dva napada bila bi to vrlo lijepa prednost gostiju nakon prvih par minuta, no nakon toga došlo je do neizbježnog - Split je pogodio tri napada zaredom i otišao na 9:17. Pokušao je Mršić s Junakovićem i Planinićem ali i dalje nije išlo. Sjetio se 30 sekundi prije kraja Bursaća, koji mu vraća poenom i najavljuje svoju izvrsnu drugu četvrtinu.

Srpski košarkaš ubacio je u njoj u razmaku od jedne minute 8 poena (dvije trice), nakon čega je jednu dodao i Worku za 28:28, ali i seriju Zadra 13:0. Kada je Split zaprijetio odvajanjem (31:39) vrlo je bitnu tricu pogodio Carter za 34:39 na poluvremenu.

Onuaku je u trećoj četvrtini dvaput pokazao da zna i pogoditi, a ne samo skriviti prekršaj, no već četvrti zaradio je u 25. minuti. Zadar je više puta imao napad za preuzimanje vodstva i uspio je napokon u 27. minuti prvim košem Mavre (!) za 49:47. Uzvratio je odmah Split serijom 12:1 i poveo devet razlike, natjeravši Mršića na minutu odmora. Planinić i Onuaku s četiri su prekršaja sjedili na klupi, Vuković i Bursać su promašivali trice, ali nisu bili precizni ni Splićani pa se tim rezultatom (50:59) ušlo u posljednju četvrtinu.

Split je nakon četiri minute igre i dalje držao 10 razlike. Ubacio je Mavra važnu tricu, a razmahao se Onuaku, ne samo poenima i slobodnim bacanjima, nego i blokadama, te zahvaljujući njemu Zadar opet hvata priključak (63:67). No kada je trebalo napraviti još jedan korak Zadrani su potonuli i prepustili gostima pobjedu.

Kod Zadra najefikasniji igrač bio je Gilbert s 13 poena, Carter je postigao 11, a Mavra uz očajan šut (1-8 trica) i Bursać po 10.

Goste su predvodili Luković s 18 te Mesiček i Čampara sa po 10 poena.