Europa i Svijet
Hrvatska
Nakon Srbije, Kanade i Litve izbjegli smo Sloveniju, Tursku i Portoriko

Nakon Srbije, Kanade i Litve izbjegli smo Sloveniju, Tursku i Portoriko

Uoči izvlačenja potvrđene jakosne skupine za Olimpijske kvalifikacijske turnire.

Nekoliko dana uoči izvlačenja, FIBA je objavila jakosne skupine za reprezentacije koje će se natjecati na Olimpijskim kvalifikacijskim turnirima.

Jakosne skupine su određene na temelju nove FIBA rang ljestvice zemalja, osvježene po završetku Svjetskog prvenstva u Kini.

Hrvatska je tako prema objavljenom u trećoj jakosnoj skupini:


Iz prve jakosne skupine mogu nas dopasti Grci ili Rusi jer su Srbija i Litva domaćini kvalifikacijskih skupina kao i Hrvatska pa ne možemo zajedno. 

Iz druge jakosne skupine moža nas dopasti  bilo koja reprezentacija uključujući i Brazil kojeg vodi bivši izbornik Hrvatske Aco Petrović

Kako smo svrstani u treću jakosnu skupinu nitko iz trećeg pota neće u našu kvalifikacijsku skupnu što znači da smo izbjegli vrlo neugodne reprezentacije, a to su Slovenija, Turska i Portoriko. 

Zanimljivo je kako je iznimno jaka i kvalitetna reprezentacija Kanade svrstana u četvrtu jakosnu skupinu, no ni oni nam, kao domaćini jednog kvalifikacijskog turnira ne mogu biti protivnici. 

Iz pete i šeste jakosne skipine mogu nas dopasti bilo koje reprezentacije.

Dakle u Splitu će se pojavitI:

- Grčka ili Rusija
- Češka, Brazil, Italija ili Poljska
- Hrvatska
- Njemačka, Dominikanska Republika ili Venezuela
- Novi Zeland, Meksiko, Kina ili Koreja
- Angola, Tunis, Senegal ili Urugvaj

Izvlačenje nakon kojeg ćemo saznati koje ekipe dolaze u Split održat će se  27. studenog u FIBA-inom sjedištu u Ženevi, u Kući košarke „Patrick Baumann“, a moći će se pratiti i uživo putem FIBA YouTube kanala.