Europa i Svijet
Naporan dan u Moskovskoj oblasti

Naporan dan u Moskovskoj oblasti

Autor: Paulo Sarić

Naporan dan u Moskovskoj oblasti

Nakon što su jučer rano ujutro objavili da neće nastaviti suradnju s dotadašnjim trenerom Duškom Ivanovićem, a nedugo potom i službeno potvrdili Georgiosa Bartzokasa, Himki je tijekom dana produžio ugovore s dvojicom igrača, jednog otpustio i doveo jednu prinovu.

Krenimo redom. Nove ugovor s ruskom momčadi potpisali su Vjačeslav Zajcev i kapetan Sergej Monja. Potonji iskusni krilni igrač karijeru je započeo u Avtodoru iz rodnoga grada da bi nakon dobre debitantske sezone vrlo mlad prešao u moskovski CSKA. U glavnome gradu Rusije proveo je tri sezone, a nakon što je 23. pickom biran na NBA draftu 2004. godine zapustio se u SAD. U najjačoj ligi svijeta je proveo samo jednu sezonu sa skromnim učinkom tijekom koje je igrao za Portland Trailblazerse i Sacramento Kingse, da se odmah potom vratio u moskovski Dinamo gdje je igrao naredne četiri godine. Još od 2010. član je Himkija te već godinama sinonim za taj ruski klub. S reprezentacijom je nastupio na dvama Olimpijskim igrama, a bio je i član reprezentacije koja je 2008. godine u Španjolskoj uzela europsko zlato. Ugovor je potpisan po formuli 1 + 1.


Zajcev je dijete Himkija koji je imao osjetno skromniju karijeru od svoga kapetana. Nakon što se nije uspio izboriti za veću minutažu u matičnom klubu 2011. odlazi u Jenisej da bi najbolju sezonu u karijeri imao pretprošle godine u Krasnjom oktobru nakon čega je uslijedio povratak u redove Himkija. S 27-godišnjim vanjskim igračem ugovor je potpisan na dodatne dvije godine.

Novopečenom ruskom euroligašu jučer je pristupio reprezentativni krilni centar Andrej Zubkov koji je potpisao također dvogodišnji ugovor. Visoki igrač cijelu je karijeru proveo u redovima Lokomotiv Kubana, a prošle je sezone pomogao svojoj momčadi da ostvari vrlo dobar rezultat u VTB ligi doprinijevši s gotovo deset poena i 4.5 skoka po susretu.


Za razliku od njih klub iz Moskovske oblasti napustio je nekadašnji mladi reprezentativac Stanislav Ilnitskij.