Europa i Svijet
Kolumne
Napustio nas je tvorac legendarnog "Triangle Offensa"

Napustio nas je tvorac legendarnog "Triangle Offensa"

Autor: Teo Cilar

Legendarni pomoćni trener osvojio je devet naslova NBA prvaka, šest s Chicago Bullsima i tri s LA Lakersima.

Tužna vijest obišla je košarkaški svijet. Jučer 10. listopada nas je napustio Fred "Tex" Winter u 96. godini života. Član Kuće slavnih iz 2011. godine iza sebe je imao blistavu trenersku NCAA karijeru, a najpoznatiji je po tome što je stvorio poznati Triangle Offense. Bio je pomoćnih Phila Jacksona i s njim je osvojio čak 9 naslova NBA prvaka. 

Winter se trenerskim poslom bavio više od 60 godina. Kao glavni trener, ostvario je više od 500 pobjeda u karijeri, 454 u NCAA ligi (Marquette, Kansas State, Washington, Northwestern, Long Beach State) i 51 kao trener Houston Rocketsa koje je vodio između 1971. i 1973. godine. 

Inovator Triangle Offensa je stakao reputaciju kao jedan od najkretaivnijih trenera u napadu, a 1962. godine objavljuje knjigu o košarkaškom napadu pod nazivom The Triple-Post Offense. 


Kada ga je kao pomoćnog trenera u Chicago Bullsima angažirao Phil Jackson, nitko niti u snu nije pomislio kako će ova dva stručnjaka dominirati NBA ligom krajem 20. i početkom 21. stoljeća. Njihova "veza" bila je poebna, oldično su razumijeli jedan drugoga što im je donijelo 6 naslova NBA prvaka s Chicago Bullsima predvođenima legendarnima Michaelom Jordanom i Scottie Pippenom. Kasnije su se tu priključili i Dennis Rodman i naš Toni Kukoč. S Bullsima su harali NBA ligom u 90-ima kada su u 8 godina osvojili 6 naslova prvaka, a osvojili bi ih svih osam da se "Air" Jordan nije povukao na skoro dvije sezone. 


Nakon dominacije s Bullsima, otišli su u LA Lakerse gdje su poslije samo jedne sezone posta od posljednjeg naslova s Chicago Bullsima 1998. godine krenuli u novi pohod na vrh NBA lige. San Antonio Spursi osvojili su naslov NBA prvaka 1999. godine kada je Tim Duncan došao u ligu i kada je sezona bila skraćena zbog Lockouta. Iduće tri godine od 2000. do 2002. opet su osvojili tri naslova prvaka u nizu gdje su redom u finalima bili bolji od Indiana Pacersa (4-2), Philadelphia 76ersa (4-1) i New Jersey Netsa (4-0)  što nam daje brojku od devet osvojenih naslova NBA prvaka u 12 godina.  Uslijedila su dva poraza u finalima 2004. od Detroit Pistonsa (4-1) i 2008. od Boston Celticsa (4-2). Lakersi su osvojili još dva naslova prvaka, a Winter je u onom 2009. godine sudjelovao kao savjetnik dok se prije iduće 2010. godine kada su osvojili još jedan naslov, umirovio.Lakersi su tada bili bolji od Orlando Magica (4-0) i Boston Celticsa (4-3). 

- Toliko puno sam naučio od trenera Wintera. Bio je pionir i pravi student košarke. Njegov Triangle Offense bio je ogroman dio u onih šest naslova prvaka s Bullsima. Bio je neumoran radnik, uvijek je bio fokusiran na detalje i pripremu te odličan učitelj. Bio sam sretan što sam igrao za njega. Moja sućut njegovoj obitelji, izjavio je najveći, Michael Jordan

- Tex Winter bio je moj najveći kritičar. Isto tako, bio je i moj najveći fan. Bio je čovjek osnova košarke. Kretanje lopte plus kretanje igrača=uspjeh. Nikada nije bil stvar u individualcima. Bez Texa možda nikada ne bi osvojili naslove prvaka. Naučio nas je kako razbiti protivnike u napadačkom dijelu. Imali smo GOAT-a (najvećeg svih vremena, Jordana) ali nam je Texovo znanje i triangle napad pomogao da uništavamo protivničke obrane.Bio je perfekcionist. Inzistirao je da uništavamo protivnike s energijom, strašću i preciznošću, bez obzira protiv koga igrali, zahtjevao je najviše od svih nas. Bio je težak prema meni na početku moje karijere, ali je vjerovao u mene i dao mi samopouzdanje da savladam triangle napad. Rekao bi mi da ne kritizira nego da me trenira. Strašno je što je ostavio iza sebe, Kuća slavnih, 9 naslova NBA prvaka, Naučio me kako biti bolji igrač u napadu, , kako biti strpljiv na terenu, kako prihvatiti kritiku, kako pobijediti. Hvala ti Tex i počivao u miru, riječi su Scottie Pippena. 

Zvijezde Lakersa Kobe Bryant i Shaquille O`Neal su se također osvrnule na Wintera.

- Moj mentor. Sjedio sam s njim i gledao svaku minutu, svake utakmice tijekom naše prve zajedničke sezone skupa. Naučio me kako proučavati svaki detalj, napisao je Kobe na svom Twitter profilu.


- Puno smo raspravljali. Bio je majstor trokuta. Volio sam tu i tamo izaći iz trokut igre, ali samo bi mi prenio poruku da trokut funkcionira pa bi sjeli i gledali snimku utakmice uz koju mi je znao reći, da ponekad ne trebam biti Shaq, dominantan lik nego mamac pa da uključim u igru i ostale. Kada sam učinio to, posebno u Play-offu, svi suigrači su se osjećali udobnije i istakli se. Još i danas uvijek vjerujem u Winterov napad, ako se izvede na pravi način. To je perfentan napad, može se igrati i danas. Golden State koristi taj napad ponekad u svojoj verziji. Jedno od najboljih napadačkih oružja ikada stvorenih, riječi su Shaqa.