Europa i Svijet
Hrvatska
Nastavlja se kriza u Efesu, Perasović i dalje bez europske pobjede

Nastavlja se kriza u Efesu, Perasović i dalje bez europske pobjede

Autor: Paulo Sarić

Hrvatskom treneru nije pomogla ni solidna parija Krunoslava Simona koji je ubacio 12 poena. Ante Tomić je ugradio četiri koša u uvjerljivu pobjedu Barcelone.

Jučer su odigrane posljednje tri utakmice petog kola Eurolige. Moskovski je CSKA na domaćem terenu rezultatom 94-91 pobijedio litavski Žalgiris, Barcelona je prekinula seriju loših utakmica uvjerljivo svladavši Olympiakosa, dok je jedinu gostujuću pobjedu ubilježila Unicaja u Istanbulu protiv Anadolu Efesa kojega vodi bivši izbornik hrvatske reprezentacije Velimir Perasović.

Utakmica u Moskvi je ponudila neizvjestan dvoboj, čemu se malo tko nadao. Jasikevičiusovi momci su dobro otvorili susret te su na ulasku u osmu minutu nakon koša Jankunasa došli nadomak dvoznamenkaste prednosti (9-18). No, tada su se domaćini razigrali i u manje od minutu i pol napravili seriju 10-0 kojom su prešli u vodstvo. Utakmica je još nekoliko minuta bila u egalu, a onda je krenula nove serija CSKA koja je zaključena tricom Nanda De Coloa za prvo dvoznamenkasto vodstvo Itoudisove momčadi  (46-34). Na odmor se otišlo s plus 15 za domaćine i tada ništa nije nagoviještalo da bismo mogli gledati neizvjesnu završnicu. Ipak, Žalgiris se nije predavao te je na krilima jako dobrog šuta počeo topiti zaostatak. U posljednjih se deset minuta ušlo s 69-62, a kada je Axel Toupane s linije penala doveo svoju momčad na samo minus četiri (72-68) upalili su se alarmi u redovima jedne od najjačih europskih momčadi. Srećom po njih, ukazao se Andrej Voroncevič koji je povezao tri trice u manje od minute, odveo domaćine na dvoznamenkastu prednost i praktički prelomio susret. Litavski je prvak nastavio prijetiti do samoga kraja, no Will Clyburn je bio precizan s linije slobodnih bacanja pa su bodovi ostali u Moskvi. Domaćine su do trijumfa vodili Clyburn s 26 koševa, četiri skoka i četiri asistencije te Nando De Colo koji je ubacio poen manje, ali je i podijelio deset lopti. Žalgirisu na koncu nije pomogao ni vrlo dobar šut za tri poena od preko 50 posto niti efikasna partija Vasilija Micića koji je ubacio 20 koševa uz sedam asistencija.


Anadolu Efes Vladimira Perasovića i dalje je jedina momčad bez pobjede u elitnom europskom klupskom natjecanju. Krizu momčadi s Bospora produbila je španjolska Unicaja koja je neočekivano došla do svoje druge pobjede u Euroligi rezultatom 74-79. Gosti su čvrsto ušli u utakmicu te su imali rezultatsku inicijativu čitavu prvu dionicu. Efes se u nastavku konsolidirao da bi serijom 9-0 početkom druge četvrtine koševima srbijanskog reprezentativca Vladimira Štimca došao do prve prednosti nakon samog otvaranja (31-28). Turci su zaigrali bolje u narednih 15-ak minuta, dok je goste stao šut, pa su na otvaranju posljednje četvrtine došli i do devet koševa prednosti (62-53). Ipak, jučer nije bio dan Perasovog sastava. Unicaja je odmah odgovorila serijom 2-13 u koju su trice ugradili Carlos Suarez, Ray McCallum i Nemanja Nedović te je u 35. minuti prešla u vodstvo koje nije ispuštala do kraja susreta. Turci su se trudili, no nisu imali odgovora za Nedovića koji je uzeo konce gostujuće igre u svoje ruke i odveo svoju momčad do vrijednog trijumfa. Upravo je bivši igrač Golden State Warriorsa bio najbolji pojedinac dvoboja s 13 koševa i osam asistencija, dok je najefikasniji u redovima poraženih bio njegov sunarodnjak Vladimir Štimac sa 17 koševa i 11 skokova. Krunoslav Simon je odigrao solidnu utakmicu koju je završio s 12 poena te po četiri skoka i asistencije, ali uz šut 4/11.


U posljednjem je susretu petog kola Barcelona neočekivano lako nadvisila grčkog i europskog doprvaka Olympiakosa rezultatom 73-51. Gosti su bili oslabljeni neigranjem svog najboljeg igrača Vassilisa Spanoulisa, no Barcelona nije pružala uvjerljive predstave na početku sezone pa se očekivao neizvjestan dvoboj. Većim je dijelom utakmice i bilo tako. Otvaranje je obilježila igra na malo koševa u kojoj se bolje snalaze Grci, pa ni ne čudi da je momčad Ioannisa Sfairpoulosa bolje izgledala prvih desetak minuta. Domaćini su se prvi puta odvojili nakon serije 9-2 sredinom druge dionice, što su uspješno održavali do poluvremena na koje se otišlo s 32-26. Olympiakos se u nastavku konsolidirao pa je nakon koša Nikole Milutinova prišao na samo poen zaostatka u 24. minuti (35-34). No, tada je krenuo nalet Katalonaca. Serija 10-0 odvela je suigrače Ante Tomića na prvu dvoznamenkastu prednost (45-34) i dala im prijeko potrebno samopouzdanje za nastavak susreta. Iako je uoči posljednjih deset minuta dvoboj još uvijek bio otvoren, nova serija domaćina 13-2 u kojoj se posebno istaknuo Pierre Oriola usmjerila je vodu na Barcelonin mlin. Ribas je košem nekoliko minuta kasnije odveo domaćine na 68-48 čime je pitanje pobjednika bilo riješeno.


Najzaslužniji za drugu pobjedu katalonskog sastava u Euroligi bila je izvrsna obrana koju su momci Sita Alonsa pokazivali u prvoj i zadnjoj četvrtini, dok su najbolji na drugoj strani parketa bili Kevin Seraphin s 13 koševa i četiri skoka te Oriola s 11 poena. Ante Tomić je na parketu proveo 11 minuta i za to vrijeme ubacio četiri koša.