Kolumne
Navika plaćanja ulaznica u nas je skoro izumrla

Navika plaćanja ulaznica u nas je skoro izumrla

Radost loptanja pod obručima.

Čarolija u Krešinoj dvorani trajala je kratko.Dva zadnja europska prvaka,tri trenera koji su osvojili ukupno 11 naslova prvaka Eurolige i među njima jedan naš istina igrački „srebrnjak“ Aramis Naglić loptali su se četiri dana i igrali natjecateljske utakmice premda niti tjedan dana

od završetka Europske smotre. Ekipa koja si može priuštiti da razmišlja i o ugošćavanju završnog turnira Eurolige suvereno je i rutinirano obavila zadaću kao da je riječ o 44 a ne tek četvrtom okupljanju klupske kreme Europe.

Jedina boljka su gledatelji. Zadrani su nezadovoljni što se financijska agonija kluba pretače u dugogodišnju borbu za opstanak u ABA ligi. Znaju da im se klub ne može nositi s velikanima, a bojim se da bi slična slika bila i da se igralo u Zagrebu ili Splitu. Uostalom nismo li mi u Opatiji okupili deset puta manje gledatelja nego Slovenci u Ljubljani u međusobnom ogledu.

Recite mi u kojem su to sportu u nas puni stadioni ili dvorane. Televizije su bezbrojnim prijenosima odnijele publiku, a navika plaćanja ulaznica u nas je skoro izumrla.


Foto: Basketball.hr (Šime Zelić)

Klupska sezona koja će ponovno po broju utakmica podsjećati na NBA već je počela. Mali koračić u približavanju „zaraćenih“ donijela je odlukom da se makar sljedeće sezone prvenstvo Hrvatske Igra s 12 klubova (ovogodišnjih 13 za kalendar ne znači ništa). ABA liga igrat će se 4 kola manje što je ipak melem na rane onima koji moraju juriti na više kolosijeka.

Odnosi se to na Cedevitu za koju se nadamo da će biti energičnija u pokušaju povratka euroligaškog statusa. Dva su puteljka koji tamo vode- kroz jaki Eurokup ili ABA ligu gdje im je rekonstruirana Zvezda otvorila prigodu. Premda su Cedevitaši optimizam već umanjili domaćim porazom (Igokea)a takvih ne bi smjelo biti u toj ligi.

Foto: ABA liga - Cedevita (Marin Sušić)

Najbolji se počinju loptati ovaj tjedan nakon što su nas u formatu sa 16 klubova i 30 kola prošle sezone uveseljavali i dali nam prvog prvaka u povijesti iz Turske ali i iz Azije gdje stoluje Fenerbahçe.

Sezonu je obilježila i činjenica da su se Euroligaši umorili odigravši preko 30-ak utakmica u Europi što se posebice odrazilo na neočekivane završnice posebice u prvenstvima Španjolske i Italije.

Ova sezona počinje činjenicom da se FIBA pokušava ubaciti s dva „prozorčića“- termina kvalifikacija za svjetsku smotru 2019. u Kini. Legitimno je da FIBA želi da kroz čak dva kruga kvalifikacija domaćim gledateljima omogući da vide svoje reprezentacije ali uz NBA i Euroliga im je dala „košaricu“ time što neće pustiti igrače.

To bi značilo da niti jedan igrač iz Španjolske koji je bio na prvenstvu Europe neće igrati u tim kvalifikacijama. Kada je Hrvatska u pitanju uz šest igrača iz NBA lige to se tiče i Krunoslava Simona iz Efesa koji jedini naš reprezentativac u elitnom klupskom natjecanju. Nije li i to dokaz gdje smo po kvaliteti? Kako će izgledati te kvalifikacije i može li se još nešto promijeniti vidjet ćemo.

Foto: FIBA

Nedoumice izaziva i stanje u Barceloni i Kataloniji jer je tamo sjedište Eurolige, a politika se može uključiti u cijelu tu ionako zapletenu situaciju.

U Zadru smo vidjeli da CSKA premda je ostao bez Teodosića koji će okušati u LA Clippersima, a u sastavu neće biti ni Jacksona, Augustinea i Dmitrija Kulagina. No na bekovskoj liniji ojačali su se za reprezentativce Španjolske Rodriguesa i Francuske Westerman, a Realu pod obručima uzeli Othella Huntera. Stalni su sudionici završnih turnira, a u 15 finala uzeli su sedam naslova.

Obradović nije mogao zadržati Bogdanovića koji mu je ionako nedostajao u 13 utakmica, a ipak se okitio deveto krunom. Zov Divčevog Sacramenta bio je prevelik izazov, ali nema više ni sjajnog Udoha kojeg, čini se, neće adekvatno zamijeniti Jason Thompson. Fenerbahçe želi u Beogradu sljedećeg proljeća obraniti naslov.

Real realno ima izglede za novi juriš jer je doveo Causeura (ex Brose), Kuzmića iz Zvezde, a tu su još pridošli Campazzo i Yusta. Može li Kuzmić nadomjestiti Huntera?

Barcelona i Maccabi najveći su dužnici od lani, a Španjolska će imati čak pet predstavnika.

Nakon čarolije – neka počne nova čarolija.