Europa i Svijet
Hrvatska
Nazor komentirao Allena i minutažu mladih igrača: „Daj Bože da se proda i da Zadar dobije odštetu“

Nazor komentirao Allena i minutažu mladih igrača: „Daj Bože da se proda i da Zadar dobije odštetu“

Autor: Paulo Sarić

Najgore je pustiti dijete da se igra, a ne može braniti katrigu.

Zadar nije ponovio izdanje s otvaranja Zadar Basketball Tournamenta i došao do još jedne velike i vrijedne pobjede pred početak sezone. No, tko se tome uopće i nadao kada se zna da je s druge strane stajao aktualni finalist Eurolige, moćni Anadolu Efes? Domaćini su ponovno pokazali veliku borbenost i obranu koja je bila na granici faula, ali sinoć im je to bilo dovoljno tek za častan poraz.

Iza nas su dvije utakmice u dva dana. Osjećali smo da ćemo danas ući s manjom energijom u odnosu na jučer, što je i bilo evidentno na parketu. Protivniku je od starta bilo ugodno igrati, a tako ne smijemo izgledati. Moramo imati dozu destrukcije, od samoga starta nametnuti svoj ritam i natjerati suparnika da se ne osjeća ugodno u našoj dvorani – izjavio je nakon jučerašnjeg susreta trener KK Zadar Ante Nazor dodavši – zakazali smo prije svega u defenzivnom dijelu. Efesu smo dopustili previše laganih poena, a pritom nismo uspjeli smiriti ni emocije u napadu. U prvom smo poluvremenu imali previše ishitrenih šuteva gdje smo morali puno bolje reagirati i ne dopustiti da dođemo na polje suparnika što se tiče izgubljenih lopti i posljedičnih laganih poena. Oscilacije su velike i još je uvijek dosta posla pred nama.


Prema prikazanome u dva ogleda na Zadar Basketball Tournamentu, prema viđenom na pripremnom turniru u Velikoj Gorici i u utakmici protiv Splita, dojam je da navijači ove sezone neće trebati strahovati od ponavljanja prošlosezonske situacije. Zadru borbenost nitko ne može osporiti, a odnosi među igračima su na puno višoj razini nego lani.

Nadam se da će to biti standard. Jučer je to bilo puno bolje nego danas. Takve stvari treba odmah detektirati. Neki igrači su ispali s pet penala, a drugi nisu napravili niti faul. Pojedinci su se bacali na glavu, dok su drugi reagirali ‘gospodski’. Moj je posao to ujednačiti. To je moja zadaća i time se moram baviti na dnevnoj razini. Smatram da jedino tako moja momčad može funkcionirati u ovom trenutku, a to je i u skladu s tradicijom i karakteristikom kluba i taj kodeks treba poštivati – smatra splitski strateg.

Prvo ime dalmatinskog sastava ponovno je bio Bryon Allen koji je s 27 poena zatrpao koš Efesa, čime je potvrdio da vrlo dobra predstava protiv Himkija nije bio samo bljesak.

Iskustvo nas uči da takvi igrači rijetko kada dočekaju kraj sezone u Zadru, a to je mogućnost od koje brojni ljubitelji najpopularnijeg hrvatskog košarkaškog kluba strahuju.

Jesam li ja ikada za ovim stolom rekao da me ičega strah? – upitao se Nazor i nastavio – nisam, pa neću ni sada. Ima određene uvjete u ugovoru, ali svatko može biti kupljen. Takvo su tržište i globalno gospodarstvo. Mi smo i lani zaradili na odštetama pojedinih igrača, što je dokaz da dobro radimo. Daj Bože da se on proda i da Zadar dobije odštetu. To je sve život.


FOTO: Zvonko Kucelin (Basketball.hr)

Zna li se kolika je odšteta?

Zna, ali ja ju ne znam. Postoji vremenski rok u kojem se to može dogoditi i to se sigurno neće dogoditi tako skoro.

Ovosezonski Zadar u svojim redovima ima veliki broj mladih igrača. Karlo Uljarević ima 21 godinu, Jan Palokaj 18, Dominic Gilbert 23, a Jure Planinić 19. Navedeni bi kvartet trebao imati solidnu minutažu u nadolazećoj sezoni, prije svega u HT Premijer ligi, a sudeći prema pripremnim utakmicama - tako će i biti.

Dobili su dosta minuta i mislim da je tu najbitnije uspostaviti kriterij. Mladi igrači trebaju preko obrane ulaziti u momčad i tako zadobiti povjerenje i samopouzdanje na terenu kako bi ušli u kolektivni ritam šuta. Treba se naučiti pravim kriterijima, Najgora je stvar pustiti dijete da se igra i reći da treneri guše talent, a igrač ne može braniti katrigu. To nije pravi put! Moramo se okrenuti pravome načinu rada, a za onog tko ga prihvati ova sredina može biti odskočna daska – zaključio je Nazor.

Zadrani turnir zatvaraju danas u 20 sati utakmicom protiv berlinske ALBA-e koja je u četvrtak nadvisila moskovski Himki rezultatom 85-66.