Europa i Svijet
Hrvatska
Nazor nakon ZDBT-a: Da bismo izbjegli nokaut treba znati tko je ‘inženjer’, a tko ‘sastavlja skelu’

Nazor nakon ZDBT-a: Da bismo izbjegli nokaut treba znati tko je ‘inženjer’, a tko ‘sastavlja skelu’

Autor: Paulo Sarić

Farr je u Zadar došao vidno nespreman, dijelom i zbog obiteljskih problema.

Jedna pobjeda i dva poraza rezime su nastupa KK Zadar na šestom izdanju „domaćeg“ Zadar Basketball Tournamenta. Momčad Ante Nazora protiv Anadolu Efesa i berlinske ALBA-e nije uspjela ponoviti izdanje od srijede kada je nadahnutom igrom svladala moćni Himki, pa je turnir završila na trećem mjestu. Za razliku od prva dva dana u kojima su Dalmatinci pružali dobar otpor puno kvalitetnijim i višestruko skupljim momčadi, dvoboj protiv ALBA-e je od samog početka bio jednosmjeran. 

Bio je užitak igrati protiv ovako pismene ekipe. Čovjek najviše nauči baš iz ovakvih utakmica, kada te netko ovako ‘nokautira’. Nama je ovo bio treći dan u nizu da igramo te sam se pribojavao velike razlike, no svejedno sam mislio da ćemo se kvalitetnije suprotstaviti protivniku, posebno kada smo upali u minus i kada nam je trebala energija igrača s klupe – izjavio je trener Ante Nazor koji je bio nezadovoljan predstavom pojedinaca u svojoj momčadi – vidjeli smo lošu obranu igrača koji su imali svježinu, pa se protivnik s nama počeo igrati kao tata s djetetom, a to je nešto što pojedincima neću dozvoljavati. Neću govoriti o imenima, no ponašanje nekih igrača, posebno u fazi obrani, je bilo nedopustivo! Uzimajući u obzir nedostatak svježine i činjenicu da nam je ovo bila treća utakmica u tri dana, progledat ću im kroz prste, no utakmicom ne mogu biti zadovoljan. I danas smo u nekim fazama dobro stajali na terenu, no trebala nam je veća energija u rotaciji. Kako sam rekao na početku, još je dosta posla pred nama.


FOTO: Zvonko Kucelin (Basketball.hr)

Općeniti dojam je ipak pozitivan. Dok je bilo energije, Zadar je pokazao da u nadolazećoj sezoni nikome neće biti lagan zalogaj, pogotovo na domaćem terenu. Brz ritam, agresivna obrana i borba za svaku loptu biti će trademark Nazorove družine. 

Zadar je spreman! Mislim da smo u ova tri dana pokazali zavidnu dozu  pripremljenosti. Doduše, to je relativno jer su pojedinci individualno nespremni, dok su drugi spremni kao da je srce sezone. To trebamo ujednačitismanjiti oscilacije te bolje odrediti uloge. Ne može svatko biti inženjer, netko mora i sastavljati skelu, a neki tu nisu shvatili svoju ulogu. Nadam se da će izvući pouku prije nego bude ohlađen na klupi  – poručio je splitski strateg. 

Nije bilo teško zaključiti da su riječi 41-godišnjeg trenera upućene prije svega Jamesu  Farru koji je s desetak kilograma viška došao u Donatov grad. 

On je došao nespreman, a to u najmanju ruku nije bilo profesionalno. No, imam strpljenja jer je imao obiteljskih problema. Radi se o igraču koji je sklon kilaži, ali kada se dovede u optimalnu formu vidi se da zna igrati. Sjetimo se samo koliko smo lani čekali neke igrače, a jedino što mogu reći je da ove sezone – nećemo toliko čekati.


Utakmice na Zadar Basketball Tournamentu vjerojatno će biti posljednja priprema dalmatinskom abaligašu pred početak nove sezone. Već za osam dana starta HT Premijer liga i upitno je hoće li se u tom razdoblju stići organizirati prijateljski ogled s protivnikom Zadrova ranga. 

Imajući to u vidu, tri susreta protiv euroligaških momčadi imaju dodatnu težinu. 

Čestitam organizatoru na vrhunskom poslu. Zahvalan sam što nam je dao priliku da kao klub iz nižeg ranga možemo participirati na ovakvom natjecanju. To je velika stvar za nas. Ovaj je turnir uvijek bio lakmus papir i vjeran pokazatelj kako će Zadar izgledati u nadolazećoj sezoni  zaključio je Nazor.