Hrvatska
Nazor pred gostovanje u metropoli: Najveća boljka Zadra ujedno je generalni problem hrvatske košarke

Nazor pred gostovanje u metropoli: Najveća boljka Zadra ujedno je generalni problem hrvatske košarke

Autor: Paulo Sarić

Divlji Zadrani poučeni Krešinim mudrostima i pogonjeni dalmatinskim dišpetom… Hoće li to biti dovoljno za iznenađenje u Zagrebu?

Uoči početka polufinalne serije doigravanja hrvatskog prvenstva između Zadra i Cedevite otvaranje u Krešinom domu isticalo se kao ključni dvoboj. Pobjeda bi Zadranima donijela injekciju samopouzdanja i bolju startnu poziciju protiv osjetno kvalitetnijeg suparnika, dok bi poraz uvelike približio skori kraj sezone. Argumentacija je pratila liniju razmišljanja koja je govorila da su Dalmatinci zahvaljujući utakmicama s MZT-om u nešto boljem natjecateljskom ritmu i da im je osiguravanjem ostanka u ABA ligi pao veliki teret s leđa te da su kao takvi opasniji nego inače. Na koncu su Nazorovi momci odigrali defenzivno ponajbolju utakmicu sezone, no ni to nije bilo dovoljno za pobjedu i prvi korak ka velikom iznenađenju.

Treba s vjerom ići u Zagreb, a temelj za tu vjeru nam je dao prvi susret. Još bih jednom čestitao svojim momcima na dobroj borbi, muškoj partiji i možda i najboljoj obrani ove sezone. Jako nam je malo falilo… – rekao je u uvodu trener KK Zadar i okrenuo se stvarima koje se moraju popraviti pred gostovanje u metropoli – ono što nije bilo dobro jest skok, kako napadački tako i obrambeni. Tu ćemo morati biti divljiji, da se tako izrazim, te puno angažiraniji u trci kako bismo nadogradili ono što je bilo dobro u zadnjoj partiji.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Dalmatinci su u nedjelju imali bolji protok lopte od gostiju iz glavnog grada o čemu svjedoči i dvostruko više asistencija u odnosu na 'Vitamine', no upravo je protok lopte, uz kontrolu skoka, bio jedna od većih boljki zadarskog sastava ove sezone.

Jedno veže drugo. Rekao bih da je igra bez lopte generalni problem cijele hrvatske košarke, neovisno radi li se o skoku, trci ili jakom kretanju u pozicijskom napadu. Lagani poeni iz pretrčavanja se vežu na kontrolu skoka. Jedno bez drugoga ne ide. Trebamo očekivati bolje kretanje, a u pozicijskom napadu i bolju pas-igru. Iako, rekao bih da smo pokazali veliki napredak koji nam je i temelj da igramo ravnopravno sa zaista respektabilnim protivnikom. Želim da napredujemo iz utakmice u utakmicu i da budemo relaksirani i bez grča. Takvu igru trebamo tražiti u cijeloj seriji – kazao je Ante Nazor i osvrnuo se na stanje igrača nakon poraza u produžetku – igrače ne treba dodatno motivirati. Igramo polufinale protiv Cedevite koja ima zaista snažan 'roster'. Mojim momcima je najveći motiv to što su zadnji put osjetili da s njima mogu ravnopravno igrati. Dalmatinski dišpet treba biti izraženiji i to je onaj 'klik' koji nam nedostaje da napravimo iznenađenje.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Glavna priča posljednjih nekoliko dana bio je zadnji napad Zadra koji je 'uludo' utrošio Mario Little. Nakon blokade Dašića nad Krušlinom lopta je došla u ruke 31-godišnjem Amerikancu koji je zanemario 'zapovijed' trenera da spusti loptu Luki Žoriću pod koš, kao i Božićevo mahanje s druge strane terena da ga čuva Jacob Pullen kojeg može 'unijeti' u reket.

 Tu je fokus javnosti, mada ja na to ne gledam tako. Referirat ću se na pokojnog Krešu Ćosića koji je rekao da svaka utakmica ima pet-šest bitnih točaka i tko to uzme – taj pobjeđuje. Ne bih išao u analizu te zadnje lopte, jer da je on to pogodio bio bi junak. A sada je tragičar. Ja kao trener nemam pravo tako gledati na tu situaciju, mada otvoreno kažem da sam tražio da lopta ide pod koš. Ali, utakmica je živ proces i nekada se zbog nedostatka prostora i vremena to ne dogodi. No, to je samo jedna od točaka koje su bile bitne da se dobije, uz sam defenzivni skok, bolju kombinatoriku i protok lopte. To sve treba uzeti u obzir.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Treneru Nazoru nešto je drugo „kvarilo san“ posljednjih dana…

 Kada si po snazi 'rostera' dvadesetak poena lošiji, a dođeš u egal onda su svi pametni što je trebalo napraviti u egalu. A nitko nije sposoban dovesti momčad do egala. No, to je iza nas. Mislim da je najbolja poruka tom zadnjem šutu da idemo naprijed. To je prošlost, a u prošlosti se ne živi. Imamo sljedeću utakmicu gdje trebamo biti mudriji i jači te izvući pouke. Možda i nije loše što se to dogodilo, iako svi kažu šteta. Meni je veća šteta što smo se raspali u produžetku, a nitko ne postavlja to pitanje – smatra 40-godišnji Splićanin i naglašava  Pullen je imao četiri penala, Stipanović je imao četiri penala i Cook je imao četiri penala. Mi smo imali dva mala faula, a tu smo odigrali možda i najlošiju obranu. Sada je svatko pametan što se tiče zadnjeg šuta, a nitko ne kaže: „alo momci, vi ste se raspali u produžetku, a imali ste otvorenu utakmicu“. To bode u oči! A to je također jedna od šest točaka koje je pokojni Krešo nabrojio kao potrebne da se dobije utakmica. Nikad nije samo jedan faktor u pitanju, uvijek je više njih. Bilo je to zaista iskustvo više za nas iz kojeg moramo izaći pametniji i to popraviti u Zagrebu.

Ipak, bilo je primjetno da Littleov potez nije dobro sjeo svima u dalmatinskim redovima. Žorić, koji je u nedjeljnu utakmicu emotivno uložio cijeloga sebe bio je toliko bijesan da ga je trener Nazor mogao smirivati dobar dio pauze do produžetka, dok je vrućeg Luku Božića 'hladio' iskusni Vladimir Dašić.

Raspoloženje na zadarskoj klupi u tim trenucima i nije bilo reprezentativno, što zasigurno jednim dijelom objašnjava i pad u dodatnih pet minuta.

 S time imamo problema cijelu godinu i to je nešto što je van sfere košarke tako da to neću komentirati.

FOTO: Marin Sušić (KK Cedevita)

S obzirom na to da Cedevita ove sezone igra s dvije momčadi, večerašnji su suparnici praktički tek jednom ove sezone odmjerili snage u Zagrebu. Bilo je to krajem prosinca u Draženovom domu, a pobjedu su odnijeli domaćini na krilima izvrsnog Ivana Ramljaka koji je s 26 poena torpedirao svoju bivšu momčad.

 U ABA ligi smo igrali ravnopravnu utakmicu, iako nama Žorić još nije bio došao. Bašić je, kao i zadnji susret, odigrao dobro i bili smo 'al pari'. Nema razloga da gledamo je li to njihova prva ili druga momčad. Te barijere ne smijemo imati u glavi, već trebamo ići maksimalno angažirani i pokušati pobijediti. Ako imamo respekta sami prema sebi, u tom smjeru moramo gledati – uvjeren je Ante Nazor koji je za kraj uputio čestitke KK Omiš na promociji u Prvu mušku ligu  iskoristio bih priliku da svom Omišu čestitam ulazak u prvu ligu. Svim igračima na čelu s Ivanom Mimicom, treneru Kuvačiću, predsjedniku Mići Vojnoviću itd. Mislim da je to mali, a veliki klub i zaista sam sretan što je ušao u viši rang.

Možda nakon srijede Omiš uputi čestitke Zadru. Barem se tako nadaju pod svodom Krešinog doma…

Utakmica se igra večeras s početkom u 19 sati u dvorani „Dražen Petrović“.