Europa i Svijet
NBA: MVP Curry odveo Warriorse do četvrtog naslova u osam godina

NBA: MVP Curry odveo Warriorse do četvrtog naslova u osam godina

Autor: Teo Cilar

Warriorsi dominirali u šestoj utakmici i još jednom pokorili NBA ligu.

Rano jutros završena je NBA sezona u kojoj su Golden State Warriorsi nakon dvije godine "pauze" zbog ozljeda, opet zasjeli na tron najjače košarkaške lige na svijetu. Oni su u šestoj utakmici finala bili bolji s 103:90 protiv Boston Celticsa i tako s ukupnih 4:2 osvojili svoj četvrti NBA naslov u osam godina, a ukupno sedmi u povijesti ove franšize.

Sam početak utakmice pripao je domaćim Celticsima koji su odlično otvorili utakmicu i poveli s 14:2, a nakon toga na terenu je bila samo jedna momčad, Warriorsi. Oni su do kraja četvrtine napravili seriju 25:8 i nakon prvih 12 minuta bili u vodstvu 27:22. Nastavili su dominirati i u drugoj četvrtini, a ukupno su od 2:39 do kraja prvog perioda kada su zaostajali 16:22 te u prvih 1:47 druge četvrtine napravili nevjerojatnu seriju 21:0 i došli do vodstva 37:22. Tu prednost zadržali su do kraja prvog poluvremena. 

Warriorsi polovicom treće četvrtine nakon trice fenomenalnog Stepha Currya dolaze do najviše prednosti na utakmici 72:50. Već se tu polako dalo naslutiti da su warriorsi blizu pobjede. Boston se nije predavao i do kraja četvrtine na krilima Jaylena Browna i Ala Horforda smanjuju prednost na samo 10 poena minusa pa je uoči posljednjih 12 minuta sve još bilo otvoreno. Warriorsi su održavali prednost koja se vrtjela između 11 i 14 poena, a na 5:35 do kraja utakmice pojavio se posljednji tračak nade za Celticse koji poslije trice Browna dolaze na samo minus osam. Kod Warriorsa su tricom i polaganjem odgovorili Andrew Wiggins i Draymond Green koji je odigrao maestralnu utakmicu i bio na dvije asistencije do tripple doublea. Tricom za minus 10 uzvratio je Horford, a tada je Curry odlučio da je dosta i s 5 poena u nizu na 3:17 do kraja odveo Golden State u mirne vode i riješio pitanje pobjednika. 

Ono što je bilo ključno u ovoj utakmici je odlična obrana Warriorsa koja je dozvolila Celticsima 90 postignutih poena i prisilila ih na čak 21 izgubljenu loptu. Treba spomenuti i klupu Warriorsa koja je ubacila 21 poen (Jordan Poole 15) dok je Bostonova ubacila svega 5. Celticse je predvodio Brown s 34 poena i 7 skokova, a odličan je bio i Horford koji je zabio 19 uz 14 skokova, Robert Williams je ubacio 10 uz 7 skokova i čak 5 blokada, ali su potpuno podbacili Jayson Tatum s 13 poena (6-18 šut iz igre) i Marcus Smart 9 poena (4/12 šut iz igre).

Kod Warriorsa odlični Green s 12 poena, 12 skokova, 8 asistencija, dvije osvojene lopte i dvije blokade, Poole je ubacio 15, Wiggins 18 uz 6 skokova, 5 asistencija, 4 osvojene lopte i 3 blokade i za kraj MVP finala, nezaustavljivi Steph Curry s 34 poena (6/11 trica) te po 7 skokova i 7 asistencija. 

Spomenimo i kako su NBA prvaci postali i Nemanja Bjelica i Dejan Milojević koji je jedan od pomoćnih trenera, a zadužen je za rad s visokim igračima, posebno se to vidjelo na Kevonu Looneyu koji je odigrao svoju najbolju sezonu, a od iduće sezone svi se nadaju kako će veliki napredak pokazati i James Wiseman.