Europa i Svijet
NBA PREVIEW Cleveland Cavaliers - Teška vremena za Cavalierse

NBA PREVIEW Cleveland Cavaliers - Teška vremena za Cavalierse

LeBron James više ne stanuje u Clevelandu, hoće li Ante Žižić dobiti veću minutažu?

Divizija Central

CLEVELAND CAVS: NBA prvaci (1): 2016, skor u povijesti 1829-2059 (47,0%)


TRENER: Tyrone Lue, 3 sezone, skor 128-77

LANI: skor 50-32, 4. na Istoku. Playoff: u prvom krugu pobijedili Indiana Pacerse 4-3, u drugom krugu pobijedili Toronto Raptorse 4-0, u finalu Istoka pobijedili Boston Celticse 4-3, u NBA finalu izgubili od Golden State Warriorsa 0-4

PROMJENE: LeBron James je otišao u Lakerse i osudio Cavse na ispodprosječnost. Aktualne finaliste napustili su i Jeff Green (Washingon) i Jose Calderon (Detroit), dok su otpustili Kendricka Perkinsa i Okaro Whitea. Nova lica su 8. izbor drafta Collin Sexton, Sam Decker iz LA Clippersa i povratnik u Cavse Channing Frye.   

ŠTO OČEKIVATI: Posljednjih godina nijedna momčad nije ovisila o jednom igraču koliko Cavsi o LeBronu Jamesu. I stoga su momčadi koja je četiri godine zaredom igrala veliko finale šanse da se uopće plasiraju u doigravanje mizerne. Trener Tyrone Lue nalazi se pred izazovom karijere i morat će iz korijena sve promijeniti. Na raspolaganju ima roster koji nikom neće utjerati strah u kosti. Na bekovskim pozicijam tu su razigravači George Hill i rookie Collin Sexton, te šuteri JR Smith i Jordan Claxton. 


Na niskom krilu ljevoruki šuter Rodney Hood, mladi Turčin Cedi Osman, Sam Dekker i 37-godišnji Kyle Korver. Četvorke su jedini preostali all-star Kevin Love i Larry Nance Jr, dok bi zamjene centru Tristanu Thompsonu trebali biti veteran Channing Frye te naš reprezentativac, mladi Ante Toni Žižić. 


Ljetos su mnoge iznenadili. Nakon što ih je James napustio očekivalo se da krenu odnule i okrenu se budućnosti, no umjesto toga oni su 30-godišnjem Kevinu Loveudali novi ugovor od 120 milijuna za 4 sezone. To je naznaka da Cavsi i bezJamesa žele ostati relevantni, no na ovom rosteru je jednostavno premalotalenta i moralo bi se poklopiti jako puno stvari da uopće izbore doigravanje.



PROGNOZA: Kad je LeBron prvi put napustio Cavse pali su za 42 pobjede. Ovog puta pad neće biti toliko drastičan, no ovo je momčad koja će teško do 35 pobjeda i koja ima vrlo male šanse za doigravanje.

ZANIMLJIVOST U BROJKAMA: 20- prošlo je 20 godina otkad su se Cavsi plasirali u doigravanje, a da u sastavu nisu imali LeBrona Jamesa. U toj sezoni 1997/98 glavne face su bili Shawn Kemp i Litavac Zydrunas Ilgauskas.