Europa i Svijet
NBA PREVIEW Houston Rockets: Može li Melo pomoći Bradi i CP3-u

NBA PREVIEW Houston Rockets: Može li Melo pomoći Bradi i CP3-u

U Houstonu vjeruju da ih je samo ozljeda Chrisa Paula u petoj utakmici finala Zapada odvojila od trećeg naslova u klupskoj povijesti.

Divizija „Southwest“

Ovog ljeta izgubili su neke bitne obrambene kotačiće, no u dresu Rocketsa  vidjet ćemo prekaljenog veterana Carmela Anthonya

                                                                          MOŽE LI MELO POMOĆI „BRADI“ I CP3-u?

HOUSTON ROCKETS: NBA prvaci (2): 1994-95 ; skor u povijesti 2172-1962 (52,5%)

TRENER: Mike D'Antoni, 14 sezona, skor 575-470 (120-44 kao trener Rocketsa)

LANI: skor 65-17, 1. na Zapadu. Play-off: u prvom krugu pobijedili Minnesota Timberwolvese 4-1, u drugom krugu pobijedili Utah Jazz 4-1, u finalu Zapada izgubili od Golden State Warriorsa 3-4

PROMJENE: Napustila su ih dva vrlo bitna obrambena igrača, Trevor Ariza (Phoenix) i Luc Mbah a Moute (LA Clippers), dok je novi član Maccabia iz Tel Aviva Tarik Black. Najzvučnije pojačanje je veliki strijelac Carmelo Anthony (Oklahoma City), a nova lica su još playmaker Michael Carter-Williams (Charlotte) i Bruno Cabolco (Sacramento). U razmjeni sa Phoenixom doveli su i mladog krilnog centra Marquesea Chrissa i playmakera Brandona Knighta za Ryana Andersona te De'Anthonya Meltona.

ŠTO OČEKIVATI: Rocketsi su nakon briljantnog regularnog dijela sezone, daleko najbolje sezone u klupskoj povijesti, u kojoj je James Harden osvojio MVP nagradu odlično odigrali i play-off. Izbacili su Minnesotu i Utah, da bi protiv aktualnih prvaka Warriorsa poveli 3-2. No, na njihovu žalost u toj petoj utakmici povrijedio se briljantni playmaker Chris Paul. Bez Paula lako su pali u šestoj, da bi sedmu igrali pred svojom publikom. Imali su i +15, na poluvremenu +11 no nisu izdržali. Mogli bismo reći da je to bila utakmica koja se događa jednom u sto godina. Utakmica u kojoj je Rocketima po zlu krenulo sve što je moglo. Tako je momčad koja je u sezoni ubacila nevjerojatnih 1256 trica (15,3 u prosjeku) u toj sedmoj odlučujućoj utakmici promašila 27 trica zaredom. Slovima dvadeset i sedam promašenih trica zaredom! Taj poklon su iskusni Warriorsi iskoristili. U novu sezonu Rocketsi ulaze gladni. U malo promjenjenom sastavu, no željni revanša. Pokretačka snaga je bekovski par James Harden / Chris Paul.

 Izvana su još i prije dvije godine najbolji šesti igrač lige Eric Gordon, Brandon Knight, nekadašnji rookie godine Michael Carter-Williams i veteran Gerald Green. Totalno su izmijenili krilnu liniju i tu su sad prekaljeni veteran Carmelo Anthony, obrambeni specijalist PJ Tucker, Talijan Alessandro Gentile, Marquesse Chriss, James Ennis i Brazilac Bruno Cabolco.

„Prelazak u Rocketse najlakša je tranzicija u mojoj karijeri. Iz Denvera u New York mijenjan sam usred sezone. Lani sam stigao u Oklahoma City u ispremiješanu momčad. Sad sam u Rocketsima i imao sam se priliku aklimatizirati i siguran sam da ću se uklopiti u njihov sustav igre“ – izjavio je Anthony koji je sa 25417 poena 19. najuspješniji strijelac u NBA povijesti.

Produžili su ugovor sa startnim centrom, Švicarcem Clintom Capelom, a pod košem su još brazilski veteran Nene Hilario te Kinez Zhou Qi. Zapad je brutalan, no sve osim finala Zapada Houston – Golden State bilo bi veliko iznenađenje.

 

PROGNOZA: Rocketsi vjeruju da bi bili prvaci da se nije ozlijedio Chris Paul. To je vjerojatno i istina. Ukoliko se Melo Anthony uspije prilagoditi igri Rocketsa i prihvatiti ulogu „treće violine“ Rocketsi bi mogli dobiti drugu šansu.

ZANIMLJIVOST U BROJKAMA: 60- MVP lige James Harden je Orlandu ubacio 60 poena uz 10 skokova i 11 asistencija. Time je postao prvi igrač u NBA povijesti sa 60 poena u triple-double utakmici, a ujedno je i sa tih 60 poena oborio all-time rekord Rocketsa kojeg je sa 57 poena držao Calvin Murphy.