Europa i Svijet
NBA PREVIEW: Mogu li Jazzeri odsvirati novi hit?

NBA PREVIEW: Mogu li Jazzeri odsvirati novi hit?

Napravi li Spider iskorak...

Divizija „Northwest“

Momčad Utah Jazza je lani bila najugodnije iznenađenje lige. Ove godine neće imati taj faktor iznenađenja. Sad svi znaju koliko su opasni i bolje će se pripremati za njih. No, ako Donovan „Spider“ Mitchell u svojoj drugoj sezoni napravi dodatni iskorak Jazzeri će biti momčad koju će u doigravanju svi htjeti izbjeći

MOGU LI JAZZERI ODSVIRATI NOVI HIT?

UTAH JAZZ: NBA prvaci: - ; skor u povijesti 1914-1646 (53,8%)

TRENER: Quin Snyder, 4 sezone, skor 177-151

LANI: skor 48-34, 5. na Zapadu. Play-off: u prvom krugu pobijedili Oklahoma City Thunder 4-2, u drugom krugu izgubili od Houston Rocketsa 1-4

PROMJENE: Jazzeri nakon odlične sezone nisu puno mijenjali. Na draftu su uzeli odličnog šutera Dukea Graysona Allena, a Šveđanin Jonas Jerebko otišao je u aktualne prvake Golden State.

ŠTO OČEKIVATI: Nakon što je prošlo ljeto njihov najbolji igrač Gordon Hayward otišao u Celticse malo tko je Jazzu davao šansu da sezonu završe među četiri najbolje momčadi Zapada. No briljantno su birali na draftu uzevši fenomenalnog Donovana Mitchella, a francuski centar Rudy Gobert podigao je igru na novu razinu i osvojio nagradu za obrambenog igrača godine. Trener Quin Snyder odlično ih je posložio i uz Spurse i Celticse imaju najljepši protok lopte u ligi, te ih krasi nesebičnost i vrlo dobra obrana. Na njih nitko nije računao i bez pritiska su iznenadili čitavu ligu. Stoga će im ove sezone biti teže jer nemaju više faktor iznenađenja i bit će u krugu izjednačenih momčadi koje će se grčevito boriti za doigravanje. Starteri na bekovskim pozicijama bit će španjolski veteran Ricky Rubio i Donovan Mitchell, a zamjene će biti konačno zdrav Australac Dante Exum, Švicarac Thabo Sefolosha, Alec Burks i rookie Grayson Allen.

Mitchell je bio drugi u izboru za novaka godine, a pobijedio je i u natjecanju u zakucavanju.

„Dolazim iz New Yorka. On je užurban, napučen. Glasan. A sad sam u Salt Lake Cityu koji je tih, miran, opušten...Sve do dok nisam stigao ovdje nisam znao da mi je upravo ovo trebalo da postanem ono što jesam“ – zadovoljno priča Donovan Mitchell koji je sezonu završio sa 20,5 koševa u prosjeku, zaostavši sitnicu za all-time rekordom Jazza koji sa 20,6 koševa drži Darrell Griffith. 

Na krilima bi starteri trebali biti ljevoruki australski snajper Joe Ingles i Derrick Favors, a tu su još obrambeni specijalist Jae Crowder, Royce O'Neale i Georges Niang. Pod obručima su Rudy Gobert, mladi Tony Bradley i bivši igrač Fenerbahčea, Ekpe Udoh. Ukoliko Mitchell u svojoj drugoj sezoni ostvari još dodatan napredak, te budu li Gobert i Exum zdraviji nego lani sve je moguće, čak i da osvoje svoju diviziju i ponove plasman među četiri momčadi Zapada.

 

PROGNOZA: Lani su bili jedno od najugodnijih iznenađenja lige. Odigrali su iznad svojih mogućnosti i ne vjerujemo da mogu napraviti iskorak. Konkurencija na Zapadu je toliko strašna da ni doigravanje nije sigurno. Moguće je sve od 4. do 10. mjesta.

ZANIMLJIVOST U BROJKAMA: 187- Donovan Mitchell je u svojoj rookie sezoni ubacio 187 trica i to je novi apsolutni NBA rekord. Mitchell je tako za 2 trice oborio rekord koji je držao igrač Portlanda

Donovan Mitchell u društvu novinara portala Basketball.hr Tea Cilara ne beogradskom Final Fouru Eurolige 2018