Europa i Svijet
NBA PREVIEW: Može li Ayton preporoditi Sunse Igora Kokoškova?

NBA PREVIEW: Može li Ayton preporoditi Sunse Igora Kokoškova?

Sunsi u novu sezonu ulaze s novim trenerom i novom potencijalnom superzvijezdom. Imaju ogroman propuh na poziciji playmakera, no na ostalim pozicijama su odlično pokriveni i svakako su jedna od momčadi pred kojoj je svijetla budućnost

Divizija „Pacific“:

 

MOŽE LI AYTON PREPORODITI SUNSE?

PHOENIX SUNS: NBA prvaci: - ; skor u povijesti 2167-1885 (53,5%)

TRENER: Igor Kokoškov, prva sezona u NBA

LANI: skor 21-61, 15. na Zapadu. Play-off: nisu se plasirali

PROMJENE: Na draftu su imali prvi izbor i uzeli centra DeAndre Aytona, a nakon zamjene sa Sixersima desetim izborom uzeli su Mikala Brigdesa, a kasnije i razigravača Ellie Okobu. Uz njih nova lica su i trojica veterana, Trevor Ariza (Houston), Richaun Holmes (Philadelphia) i Darrell Arthur (Denver). Napustili su ih playmaker Elfrid Payton (New Orleans), ukrajinski centar Alex Len i veteran Jared Dudley, a otpustili su i Alana Williamsa te Tylera Ullisa. Zadnjeg dana kolovoza napravili su i zamjenu s Rocketsima u kojoj su dobili bijelog krilnog šutera Ryana Andersona i beka De'Anthonya Meltona, da bi u smjeru Teksasa poslali krilnog centra Marquessea Chrissa i playmakera Brandona Knighta.

ŠTO OČEKIVATI: Nakon što su 2010. po treći put u šest godina igrali finale Zapada, košarkaši Sunsa doigravanje su propustili čak osam sezona zaredom. Ove će teško prekinuti taj niz. Teško, no ne i nemoguće. Javna je tajna da se lani nisu previše trudili pobjeđivati. Cilj je opravdao sredstvo i dobili su prvi pick na draftu. Novi trener Igor Kokoškov koji je Sloveniju doveo na tron Europe vjerojatno bi si uzeo Luku Dončića, no vodstvo franšize odlučilo se za centra DeAndrea Aytona od kojeg očekuju da postane najveći centar u povijesti momčadi.

 

„Kad mi je Shaquille O'Neal rekao da neka ne budem novi Shaq nego prvi Ayton i da se nada da ću oboriti sve njegove rekorde, dobio sam dodatni vjetar u leđa. Kad jedna takva legenda poput Shaqa toliko vjeruje u vas, ne možete ništa drugo doli raditi još napornije da opravdate njegovo povjerenje“ – izjavio je franšizni centar Sunsa DeAndre Ayton.

Najavljuju da je rebuilding gotov i da žele već ove sezone u play-off. Svakako imaju zanimljivu momčad i konačno ozbiljnog trenera. Poprilično su dobro popunjeni na pozicijama 2-5, no na playmakeru su kriminalno loši. Otišao im je Elfrid Payton i mijenjali su Brandona Knighta. Pokušavali su dovesti pravog startnog playmakera, pričalo se o Damianu Lillardu, Kembi Walkeru i Terry Rozieru, no Blazersi, Hornetsi i Celticsi su odbili njihove ponude. Možda je taj nesrazmjeran roster razlog što su prekjučer otpustili dugogodišnjeg glavnog menadžera Ryana McDonougha. Tako da će zasad na poziciji playmakera biti Isaiah Canaan, Shaquille Harrison i rookie Ellie Okobo. Na poziciji beka-šutera osjetno su bolji i tu su budući all-star Devin Booker, novaci Mikal Bridges i De'Anthony Melton te Troy Daniels. 

Najbolji strijelac Booker je nedavno imao operaciju ruke i trebao bi propustiti prvih nekoliko utakmica sezone.

Krila su svestrani mladić Josh Jackson, prekaljeni veterani Trevor Ariza i Ryan Anderson, TJ Warren, naš Dragan Bender i Darrell Arthur. Od prvog dana startni centar bi trebao biti DeAndre Ayton, a tu su i veteran Tyson Chandler i mladi Richaun Holmes. Uspiju li u kakvoj zamjeni dovesti kvalitetnog playmakera mogli bi se upustiti u borbu za doigravanje. Ovo bi i „biti ili ne biti“ sezona za našeg Bendera. Iako u prve dvije sezone nije pokazao mnogo, tek mu je 21 godina i Kokoškov bi ga mogao osloboditi. Ako ne, mogao bi se ponoviti slučaj Maria Hezonje iz Orlanda da mu ne ponude novi ugovor.

PROGNOZA: Imaju odličnu mladu jezgru. Ukoliko Ayton odigra u skladu s očekivanjima, bit će opasni.  Napredak od 20-tak pobjeda svakako je moguć, kao i borba za doigravanje. Iako je realnije da ga zbog mladosti propuste i započnu svoj uspon iduću sezonu.

ZANIMLJIVOST U BROJKAMA: 3- Lani su Sunsi otpustili trenera Earla Watsona nakon samo tri utakmice što je all-time NBA rekord. Sunsi su u te tri utakmice dvaput poraženi sa više od 40 poena razlike (48 protiv Portlanda i 42 protiv Clippersa). Namučili su tek slabašne Lakerse od kojih su izgubili -2.