Europa i Svijet
NBA PREVIEW San Antonio Spursi i bez "stare garde" nastavljaju niz

NBA PREVIEW San Antonio Spursi i bez "stare garde" nastavljaju niz

Od najuspješnije franšize 21. stoljeća, ostao je još samo legendarni trener srpsko-hrvatskih korijena Gregg Popovich.

Divizija „Southwest“:

Spursisu već više do dva desetljeća ogledni primjer odlično vođene franšize. Petnaslova prvaka i konstantna borba za vrh, oku lijepa košarka sa sjajnim protokomlopte i nesebičnošću dugo su njihov zaštitni znak. 


OSTAO JE SAMO GREGG POPOVICH


SAN ANTONIO SPURS: NBA prvaci (5): 1999, 03, 05, 07, 14; skor u povijesti 2114-1282 (62,2%)

TRENER: Gregg Popovich, 22 sezone, skor 1197-541

LANI: skor 47-35, 7. na Zapadu. Play-off: u prvom krugu izgubili od Golden State Warriorsa 1-4


PROMJENE: velike promjene u Spursima. Nezadovoljnu zvijezdu Kawhia Leonarda zajedno sa Dannyem Greenom mijenjali su u Toronto za all-star beka šutera DeMara DeRozana i austrijskog centra Jakoba Poeltla. Legendarni Argentinac Manu Ginobili umirovio se u 41. godini, a ništa manje legendarni Francuz Tony Parker potpisao je za Charlottu. Napustio ih je i Kyle Anderson (Memphis), otpustili su Brandona Paula dok je francuski krilni centar Joffrey Lauvergne potpisao za turski Fenerbahče i imali smo ga prilike vidjeti prošli mjesec u Zadru. Pojačanja su Talijan Marco Belinelli (Philadelphia), Dante Cunningham (Brooklyn) i Quincy Pondexter (Chicago), a mnogo očekuju i od rookiea Lonnie Walkera IV.

ŠTO OČEKIVATI: Spursi su već više do dva desetljeća ogledni primjer odlično vođene franšize. Pet naslova prvaka i konstantna borba za vrh, oku lijepa košarka sa sjajnim protokom lopte i nesebičnošću dugo su njihov zaštitni znak. Uspijeli su zadržati visoki nivo i nakon umiroljenja Tima Duncana. No problemi su počeli lani kad je najbolji igrač Kahwi Leonard upao u sukob s organizacijom. Optužio je klupske liječnike da su ga poslali igrati nezaliječenog, te da je zbog tog obnovio ozljedu koja je prouzrokovala da lani odigra samo 9 utakmica. Kad je postalo jasno da su odnosi trajno narušeni i da Leonard iduće sezone odlazi iz Teksasa napravili su jedino što su mogli. Mijenjali su ga i umjesto da ga iduće sezone izgube bez naknade iz Toronta su dobili all-star igrača, prije dvije sezone petog strijelca lige i lani člana druge najbolje petorke lige DeMara DeRozana. Osim Leonarda nema više ni klupskih legendi Manu Ginobilia (mirovina) i Tonya Parkera (Charlotte) i ovo će biti neki novi, neprepoznatljivi Spursi. Jedina poveznica sa šampionskim danima je genijalac Gregg Popovich. Iako više nisu močni kao prethodnih godina (desetljeća), bit će opasni sve dok je na klupi Popovich. Na bekovskim pozicijama trebali bi startati svestrani mladić Dejounte Murray i DeMar DeRozan.


„DeMar je vrhunski igrač, vrhunski strijelac. No što je još važnije, veteran je koji razumije košarku i koji će se vrlo brzo uklopiti u naš sustav igre, kao što sam ja lani. Imamo zanimljivu momčad. Nitko nas ne svrstava među favorite i nama to savršeno odgovara“ – izjavio je veteran Rudy Gay kojem će ovo biti 13. NBA sezona, druga u Spursima.

Na klupi su opasni Australac Patty Mills, talijanski šuter Marco Belinelli, Bryn Forbes i rookie Lonnie Walker IV. Na krilima su prva zvijezda momčadi LaMarcus Aldridge i povratnik nakon ozljede Rudy Gay, a mijenjat će ih Latvijac Davis Bertans, Derrick White, Dante Cunningham te Quincy Pondexter. Na centru su legendarni Španjolac Pau Gasol  i mladi Austrijanac Jakob Poetl. Ne treba sumnjati da će Popovich izvuči maksimum iz njih i da će se Spurse i ove godine na Zapadu nešto pitati.


PROGNOZA: Spursi su lani po 21. put zaredom izborili doigravanje. Taj niz će ove sezone biti u velikoj, velikoj opasnosti. Neke druge momčadi na papiru izgledaju bolje, no nikad nije pametno kladiti se protiv momčadi koju vodi legendarni Gregg Popovich.


ZANIMLJIVOST U BROJKAMA: 132- sad već bivši igrači Spursa Manu Ginobili i Tony Parker kao suigrači su pobijedili u 132 utakmice doigravanja što je apsolutni NBA rekord. Samo pobjedu manje imao je drugi duo Spursa Tim Duncan / Tony Parker.