Europa i Svijet
NBA PREVIEW: Što nam sprema momčad koja se odrekla Luke Dončića?

NBA PREVIEW: Što nam sprema momčad koja se odrekla Luke Dončića?

'Jastrebovi' potkresanih krila

Divizija „Southeast“:

NAVIJAČI HAWKSA SA ZANIMANJEM ĆE PRATITI NOVU NCAA SEZONU

„JASTREBOVI“ POTKRESANIH KRILA

ATLANTA HAWKS: NBA prvaci (1): 1958 (kao St.Louis Hawks); skor u povijesti 2717-2753 (49,7%)

TRENER: Lloyd Pierce, prva sezona u NBA

LANI: skor 24-58, 15. na Istoku. Play-off: nisu se plasirali

PROMJENE: Na draftu su uzeli Luku Dončića, da bi ga potom ekspresno mijenjali u Dallas za Trae Younga. U zamjenama su stigli Jeremy Lin (Brooklyn) i Justin Anderson (Philadelphia), dok su kao slobodni igrači potpisali ukrajinski centar Alex Len (Phoenix), Cole Aldrich (Minnesota) te 41-godišnja NBA legenda Vince Carter (Sacramento)Za mjesto u sastavu bi se trebao izboriti i rookie Kevin Huerter, dok se iz ruskog Khimkia vratio krilni centar Thomas Robinson. Riješili su se lani najboljeg igrača, njemačkog playmakera Dennisa Schrodera (Oklahoma City), a nema više ni Mikea Muscale (Philadelphia), Damiona Leea (Golden State), Isaiaha Taylora i Antoniusa Clevelanda.

ŠTO OČEKIVATI: Atlanta Hawksi su prije samo tri godine imali 60 pobjeda i igrali finale Istoka. No odlazak najboljeg igrača Ala Horforda u Boston započeo je strelovit pad i Hawksi su nakon deset uzastopnih pojavljivanja u doigravanju (pet puta prošli prvi krug) danas najlošija momčad lige. Lani su imali tek 24 pobjede. Na draftu su birali 3. i izabrali Luku DončićaTad rade vrlo diskutabilan potez i mijenjaju sjajnog mladog Slovenca u Dallas za 5. izbor, šutera Traea Younga i izbor prve runde drafta. Young je na Ljetnoj ligi pokazao da je riječ o još nezrelom igraču za kojeg su usporedbe sa Stephom Curryem puno preuranjene, kad je u svoje prve tri utakmice na Ljetnoj ligi trice šutirao kriminalnih 3/24. Da su prekrižili ovu sezonu pokazali su i kad su mijenjali prvog strijelca i asistenta momčadi, Nijemca Dennisa Schrodera u Thundere za Carmela Anthonya kojeg su odmah otpustili. Trener Mike Budenholzer nije želio raditi u takvoj okolini i novi trener je lanjski pomoćni trener Sixersa Lloyd Pierce. Rookie trener će sa ovim sastavom imati velikih problema da i izjednači lanjske skromnih 24 pobjede.  Playmakeri će biti veteran američki Kinez Jeremy Lin i rookie Trae Young. Na bekovskim pozicijama tu su još ljevoruki šuter Kent Bazemore, Kevin Huerter i Justin Anderson.

 

Krila su svestrani Taurean Prince, DeAndre Bembry, Alex Poythress, Thomas Robinson i veteran Vince Carter. On je veliko ime, no sa 41 godinom i 1405 odigranih utakmica u regularnoj sezoni bojimo se da može ozbiljnije pomoći tek savjetima.

„Odmah nakon potpisa Vince me nazvao i pitao s kim treba razgovarati, koji mladi igrač najviše treba njegov savjet i pomoć. Uputio sam ga na DeAndrea Bembrya i Kevina Huertasa“ – izjavio je novi trener Hawksa Pierce.

Potencijalna zvijezda je 21-godišnji krilni centar John Collins, a pod obručima će mu pomagati Dewayne Dedmon, Miles Plumlee, Cole Aldrich i ukrajinac Alex Len. Miljama su udaljeni od doigravanja i njihov glavni cilj je na idućem draftu ugrabiti neku mladu zvijezdu da ju pridruže Collinsu, Youngu i Princeu.

PROGNOZA: Doigravanje? To ih ne zanima. RJ Barrett, Zion Williamson, Cam Reddish, Nassir Little...to su imena koja ih zanimaju. Riječ je o najboljim sveučilišnim igračima i Hawksi će se potruditi za što bolju startnu poziciju da na draftu ugrabe jednog od ovih igrača. Ispred navijača Hawksa još je jedna duga sezona, te će oni s većim zanimanjem pratiti sveučilišnu sezonu i čekati draft na kojem će pokušati pronaći „spasitelja“.

ZANIMLJIVOST U BROJKAMA: 7073- novi igrač Hawksa Vince Carter u karijeri je postigao 24868 poena, čak 7073 poena više od preostalih 14 igrača Hawksa ZAJEDNO. U ukupno 875 utakmica manje.