Europa i Svijet
NBA PREVIEW: Tko se boji grizlija još?

NBA PREVIEW: Tko se boji grizlija još?

Memphis Grizzliesi su dugo vremena bili iznimno neugodna, fajterska momčad protiv koje nitko nije volio igrati.

Divizija „Southwest“:

 

Odlaskom Zacha Randolpha i Tonya Allena izgubili su puno na čvrstini. Lani su nakon sedam sezona prvi put propustili doigravanje, a po svemu sudeći trend će se nastaviti

 

TKO SE BOJI GRIZLIJA JOŠ?

MEMPHIS GRIZZLIES: NBA prvaci: - ; skor u povijesti 759-1079 (41,3%)

TRENER: JB Bickerstaff, 2 sezone, skor 52-82 (15-48 kao trener Grizzliesa)

LANI: skor 22-60, 14. na Zapadu. Play-off: nisu se plasirali

PROMJENE: Najzvučnije pojačanje je 4. izbor drafta Jaren Jackson Jr. Uz njega nova lica su i Izraelac Omri Casspi (Golden State), Kyle Anderson (San Antonio),  Shelvin Mack (Orlando) te Garrett Temple (Sacramento). Napustili su ih lanjski prvi strijelac i asistent Tyreke Evans (Indiana), Jarrell Martin (Orlando), Ben McLemore i Deyonta Davis (Sacramento) te veteran Mario Chalmers.

ŠTO OČEKIVATI: Lani su po prvi put nakon sedam sezona propustili doigravanje. To ne čudi s obzirom na sve nesreće i promjene što su ih zadesile. Ključni igrači Zach Randolph i Tony Allen promijenili su sredine.  Vođa momčadi, odlični playmaker Mike Conley Jr propustio je zbog ozljede 70 utakmica, a poprilični broj utakmica propustili su i ostali ključni igrači.

 

 Od kraja siječnja do sredine ožujka izgubili su 19 utakmica u nizu igrajući u svakakvim šarenim sastavima. No Conley se oporavio od ozljede i sa njim u sastavu trebali bi biti osjetno bolji.

„Vjerujte mi, nitko nije sretniji od mene sad kad je Mike zdrav. Užitak ga je gledati kako se kreće. On je naš motor. Vidjeti ga ponovo s osmjehom na licu je sjajno. Nitko sretniji od mene. Vjerujte mi. Možda tek njegova supruga“- izjavio je Marc Gasol kojem je na terenu jako nedostajao njegov razigravač.

S obzirom na veliku konkurenciju na Zapadu teško će se vratiti u doigravanje. Pred trenerom JB Bickerstaffom težak je zadatak. Startni playmaker bit će Mike Conley Jr, a pozicija beka-šutera još je otvorena. Kandidati su MarShon Brooks, Wayne Selden, Garrett Temple i Andrew Harrison, dok će Conleya mijenjati Shelvin Mack te Jevon Carter. Na krilima bi mogli startati odlični rookie Jaren Jackson Jr i JaMychall Green, a tu su i vječito ozlijeđeni veteran Chandler Parsons, svestrani Kyle Anderson, Izraelac Omri Casspi te Dillon Brooks. Na centru je veliki Španjolac Marc Gasol. On je u biti i jedini pravi centar u momčadi, pa će na poziciji „petice“ dosta munita dobiti i Ivan Rabb.

PROGNOZA: Svakako će biti bolji nego lani kad su ih izneredile ozljede. Bit će bolji, no konkurencija na Zapadu je strašna i plasman u doigravanje bio bi ogroman uspijeh, skoro ravan osvajanju naslova. Ukoliko sporije krenu i postane jasno da će propustiti doigravanje mogli bi „tankirati“ jer ukoliko bi na draftu birali od prvog do osmog mjesta izbor ostaje njihov. Od devetog mjesta nadalje njihov izbor ide Bostonu.

ZANIMLJIVOST U BROJKAMA: 61- momčad Memphisa u Charlotti je lani izgubila čak 61 poen razlike (79-140). To je daleko najteži poraz u povijesti franšize i 6. najteži poraz neke momčadi u 71-godišnjoj povijesti lige. U toj utakmici tricu su gađali 4/18, a playmaker Charlotte Kemba Walker 10/14.