Europa i Svijet
NBA PREVIEW Toronto Raptors - Hoće li se Khawi Leonard vratiti na MVP razinu?

NBA PREVIEW Toronto Raptors - Hoće li se Khawi Leonard vratiti na MVP razinu?

Raptorsi će se i ove godine boriti za sam vrh istoka.

ISTOČNA KONFERENCIJA:

Divizija „Atlantik“:


TORONTO RAPTORS: NBA prvaci: - ; skor u povijesti 844-994 (45,9%)

TRENER: Nick Nurse, prva sezona u NBA

LANI: skor 59-23, 1. na Istoku. Play-off: u prvom krugu pobijedili Washington Wizzardse 4-2, u drugom krugu izgubili od Cleveland Cavsa 0-4

PROMJENE: U velikoj zamjeni iz San Antonia su došli Kawhi Leonard i Danny Green, dok su put Teksasa otišli DeMarr DeRozan i Austrijanac Jakob Pöeltl. Iz rivala Celticsa doveli su centra Grega Monroea koji bi trebao zamijeniti Brazilca Lucasa Nogueiru. 

ŠTO OČEKIVATI: Raptorsi su lani nakon odlične regularne sezone ponovo pokazali da nisu momčad za veće domete u play-offu kad su ih razbili Cavsi. Ceh je platio trener godine Dwayne Casey kojeg je „metla“ protiv Cavsa stajala posla. Na mjesto Caseya doveli su rookie trenera Nicka Nursea koji je prethodnih pet sezona bio pomoćni trener u Raptorsima. Nisu stali samo na promjeni trenera, nego su se odlučili i za riskantnu zamjenu u kojoj su najboljeg strijelca u klupskoj povijesti DeMara DeRozana poslali u Spurse za Kawhia Leonarda.


Leonard je za razliku od DeRozana jedan od najboljih obrambenih igrača lige, a i dokazani je pobjednik te je sa Spursima bio i MVP Finala 2014. Problem je što je Leonard propustio gotovo čitavu prošlu sezonu usput se zarativši sa Spursima. Glasna su šuškanja da Leonard neće produžiti ugovor s Raptorsima i da će iduće ljeto kad je slobodan igrač putem Los Angelesa gdje će i Lakersi i Clippersi imati prostora pod Salary capom.

Ne znam što on želi u budućnosti. Ne mogu to predvidjeti ni reći vam. No mogu vam reći da će mu biti teško odbiti Toronto nakon što provede godinu ovdje. Sjajan je grad i navijači su nevjerojatni. Na svakom koraku osjećate ljubav i znam da će mu biti teško odbiti to“- o Leonardovim planovima na ljeto izjavio je njegov suigrač Danny Green.

 No bude li Leonard zdrav i motiviran, Raptorsi će biti opasni. Na bekovskim pozicijama imaju all-star playmakera Kylea Lowrya, Normana Powella, Fred VanFleeta i dvojicu ubojitih tricaša, ljevorukog CJ Milesa i prekaljenog Dannya Greena. Na krilim pozicijama su Leonard, nekad prvi bloker lige Serge Ibaka, odlični lanjski rookie OG Anunoby i Pascal Siakam. Pod obručem će litavsog centra Jonasa Valančiunasa mijenjati veteran Greg Monroe. Bit će opasni za svakog, no Celticsi i Sixersi izgledaju bolje i bojimo se da će plasman u veliko finale za jedinu kanadsku momčad i ove sezone ostati samo san.


PROGNOZA: Od Raptorsa unatoč dolasku Leonarda očekujemo blagi pad. Leonard je možda bolji igrač od DeRozana, no Lowry i Ibaka su u godinama i u silaznoj putanji svojih karijera. Boston i Philadelphia su bolji, a možda i Indiana te Milwaukee. Doigravanje je sigurno, no sve više od drugog kruga bilo bi veliko iznenađenje.


ZANIMLJIVOST U BROJKAMA: 238- playmaker Kyle Lowry je lani ubacio 238 trica i time oborio svoj all-time rekord momčadi Raptorsa. Lowry je i rekorder u ukupnom broju ubačenih trica u dresu Toronta sa 1066 trica.