Europa i Svijet
NBA SPECIJAL: Boston Celtics - Novi vladari Istoka

NBA SPECIJAL: Boston Celtics - Novi vladari Istoka

Svaki dan do početka NBA sezone predstavljamo jedan klub. Krećemo s Istoka, krećemo abedednim redom, krećemo od Bostona!

NBA PREVIEW 2018/19

 

ISTOČNA KONFERENCIJA:

Divizija „Atlantik“:

NOVI VLADARI ISTOKA

BOSTON CELTICS: NBA prvaci (17) : 1957, 59-66, 68-69, 74, 76, 81, 84, 86, 08; skor u povijesti 3329-2313 (59,0%)

TRENER: Brad Stevens, 6 sezona u NBA, skor 221-189

LANI: skor 55-27, 2. na Istoku. Play-off: u prvom krugu pobijedili Milwaukee Buckse 4-3, u drugom krugu pobijedili Philadelphiu 76erse 4-1, u finalu Istoka izgubili od Cleveland Cavsa 3-4

PROMJENE: Celticsi nisu puno mijenjali i zadržali su dvanaest ključnih igrača. Iz Fenerbahčea su doveli playmakera Brada Wanamakera, dok je u Anadolu Efen otišao Shane Larkin. Atraktivni i eksplozivni Jabari Bird na rosteru je trebao zamijeniti Egipćanina Abdela Nadera (Oklahoma), no upao je u velike nevolje sa zakonom i Celticsi će ga najvjerojatnije otpustiti do početka sezone. Rookie krilni centar Robert Williams, potencijalna krađa drafta, zamijeniti će vještog, no tromog centra Grega Monroea (Toronto)

ŠTO OČEKIVATI: Celticsi su lani nakon samo 5 minuta prve utakmice ostali bez all-stara Gordona Haywarda, da bi završnicu sezone i doigravanje odigrali bez najboljeg igrača Kyriea Irvinga. 

Usprkos tome bili su manje od pet minuta udaljeni od velikog finala. Razlog je bio taj da su mladići Jayson Tatum, Jaylen Brown i Terry Rozier uz all-star veterana Ala Horforda digli svoju igru na novu razinu. Irving i Hayward su u potpunosti zdravi što znači da će Celticsi biti strašni. Petorka bi trebala biti Irving, Brown, Hayward, Tatum i Horford. Riječ je o petorici svestranih i inteligentnih igrača od kojih bi svaki mogao trice šutirati više od 40%. Posebno puno očekuju od lanjskog novaka Tatuma koji je ljetos trenirao sa svojim idolom Kobe Bryantom i dobio 10kg mišića. Uz odličnu petorku briljantni strateg Brad Stevens ima i sjajnu klupu. Na bekovskim pozicijama tu su eksplozivni Rozier, obrambeni specijalist Smart i Wanamaker koji se dokazao u Euroligi. Na krilim pozicijama su odlični obrambeni igrači Marcus Morris i Semi Ojeleye, a pod košem Australac Aron Baynes te Nijemac Daniel Theis. Momčad su bez slabosti, odlično pokriveni na svim pozicijama. Trener Stevens će sigurno puno rotirati i izluđivati suparničke trenere. Nekad se zna dogoditi da se u momčadi pojave problemi kad imate ovoliko kvalitetnih igrača koji svaki traži svoju minutažu. No trener Stevens će sigurno znati posložiti stvari na najbolji način. Celticsi su jedna od najmlađih momčadi lige, imat će na idućim draftovima izbore slabašnih Kingsa i Grizzliesa. Glavni manager Danny Ainge sastavio je strašnu momčad koja bi na vrhu trebala biti naredno desetljeće. Ako su lani ispucali nesreće s ozljedama ostatak lige će biti u problemima...čak i Warriorsi.

„Mogu reći da sam na 100% i jedva čekam da ponovo zaigram. Gledajući ovu momčad kako igra u play-offu bez Kyriea i mene, shvatio sam da imamo šansu za nešto veliko. Nije me briga za statistiku. Da li ću startati ili ulaziti s klupe. Želim samo da Bostonu donesemo 18. naslov“ – izjavio je Gordon Hayward iza kojeg je mukotrpan oporavak od jednog od najgorih lomova gležnja koje smo imali nesreću vidjeti.

PROGNOZA: Celticsi su najbolja momčad Istoka. Imaju sve i pokriveni su na svim pozicijama. Ključ je zdravlje. Ostanu li zdravi momčad su koja ima najveće šanse detronizirati Warriorse. Sve manje od plasmana u veliko finale bit će razočaravajuće za ovu momčad.

https://www.youtube.com/watch?v=odZ4Zgjf6hM

ZANIMLJIVOST U BROJKAMA: 351- rookie Jayson Tatum je u doigravanju postigao 351 poena. Time je ostao samo poen iza all-time rekordera Kareema Abdula-Jabbara (tad još pod imenom Lew Alcindor). Tatum je odigrao više utakmica, no bio je i više od dvije godine mlađi od Jabbara.