Europa i Svijet
Hrvatska
NBA SPECIJAL: Svaki dan do početka sezone predstavljamo jednu NBA ekipu

NBA SPECIJAL: Svaki dan do početka sezone predstavljamo jednu NBA ekipu

Uvodni tekst autora Davora Vitkovića. Što možemo očekivati od šestorice Hrvata?

USUSRET NOVOJ NBA SEZONI

Za tek malo više od mjesec dana započinje nova, 72. po redu NBA sezona. Momčadi svoje pripreme započinju za desetak dana, a za dva tjedna na rasporedu su već i prve predsezonske utakmice.

Predsezonu započinju Šarićevi Sixersi 28. rujna kad u Philadelphiji dočekuju prvaka Australije Melbourne United. Širom SAD-a nastupat će australske i kineske momčadi, a protiv Sacramento Kingsa i Los Angeles Clippersa dvije utakmice odigrat će i izraelski Maccabi Haifa.

Komesar lige Adam Silver želi da momčadi što manje odmaraju zvijezde i zato je značajno smanjen broj back-to-back utakmica. Posljedica toga je da sezona počinje već 16. listopada. I to kakav početak. Šarićevi Philadelphia Sixersi otvaraju sezonu gostovanjem kod Boston Celticsa, a nakon njih Golden State Warriorsi će dobiti svoje prstenove prvaka prije dvoboja protiv Oklahoma City Thundera. Posebna nas poslastica čeka za Božić kad je na rasporedu pet utakmica. Otvaraju New York Knicksi Maria Hezonje protiv Milwaukee Bucksa. Slijedi veliki dvoboj dvojice posljednjih MVP igrača, Jamesa Hardena i Russella Westbrooka u utakmici Houston Rocketsa i Oklahoma City Thundera. Nakon njih nova utakmica u Bostonu između Celticsa i Sixersa. Poslastica će biti i utakmica između branitelja naslova Golden State Warriorsa i Los Angeles Lakersa predvođenih LeBronom Jamesom. Krug zatvaraju Utah Jazz i Portland Trailblazers.

JOŠ JEDNA SEZONA SA ŠEST HRVATA


Hrvatska će i u novoj sezoni imati šest predstavnika. 

Dario Šarić (lani 14,6 poena, 6,7 skokova i 2,6 asistencije) je siguran u petorci Sixersa, jedne od najboljih momčadi Istoka. Startna petorka ne bi smjela izmaći ni našem kapetanu Bojanu Bogdanoviću (lani 14,3 poena, 3,4 skoka i 1,5 asista) koji bi sa svojim Indiana Pacersima mogao biti jedno od ugodnijih iznenađenja sezone. Tko zna, možda u doigravanju i svjedočimo sudaru Šarić-Bogdanović. Od nove sezone mnogo očekuje i Mario Hezonja (lani 9,6 poena, 3,6 skokova i 1,4 asista). Dres Orlando Magica zamijenio je onim New York Knicksa i imat će veliku šansu da se prometne u startera. Možda to uspije i Ivici Zubcu (lani 3,7 poena, 2,9 skokova i 0,6 asista) koji u dresu Los Angeles Lakersa jedinu konkurenciju na mjestu centra ima u prosječnom veteranu JaVale McGeeu. Više minuta nego lani trebao bi dobiti i Ante Toni Žižić (lani 3,7 poena, 1,9 skok i 0,2 asista) u dresu Cleveland Cavsa, a u teškoj situaciji je Dragan Bender (lani 6,5 poena, 4,4 skoka i 1,6 asista) pošto su Phoenix Sunsi na njegovu poziciju doveli neke vrlo zanimljive igrače.

U NBA su iz europske košarke donijeli novinu da se nakon napadačkog skoka sat za napad resetira na 14, umjesto na dosadašnje 24 sekunde. No, to je tek samo jedna od novina. U novoj NBA sezoni čeka nas pregršt uzbuđenja. I pregršt pitanja. Mogu li Warriorsi do trećeg naslova u nizu? Da li je povratak lani ozlijeđenih all-star igrača Kyrie Irvinga i Gordona Haywarda dovoljan da Celticsi odu do kraja? Koliko mogu Lakersi sa novopridošlim ponajboljim igračem današnjice LeBronom Jamesom? Tko je bolje prošao u zamjeni Kawhi Leonard / DeMar DeRozan? Može li Igor Kokoshkov nakon senzacionalnog zlata sa Slovenijom preporoditi Sunse? Što u rookie sezoni očekivati od slovenskog „čuda od djeteta“ Luke Dončića? Koje su se košarkaške legende umirovile?

Na ova i mnoga druga pitanja pokušat ćemo vam odgovoriti u idućih mjesec dana do početka sezone. Počevši od sutra, samo na baksetball.hr predstavljat ćemo po jednu momčad svaki dan, a započinjemo sa najtrofejnijom momčadi NBA povijesti Boston Celticsima, čiji je bivši član Dino Rađa nedavno uvršten u „Košarkašku kuću slavnih“.